This HTML5 document contains 53 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002850%21RIV11-MSM-16270___/
n4http://localhost/temp/predkladatel/
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n15http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n12http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002850%21RIV11-MSM-16270___
rdf:type
skos:Concept n18:Vysledek
dcterms:description
Konvenční metody používané ke stanovení fyzikálně-chemických parametrů masných výrobků jsou časově náročné, pracné a finančně nákladné. Blízká infračervená spektrometrie je moderní, nedestruktivní a vysoce senzitivní metoda s možností simultánního stanovení několika parametrů. Umožňuje kontrolu jakosti potravinářských surovin, meziproduktů i finálních výrobků a stanovení takových parametrů jako je obsah vody, sacharidů, bílkovin a také elektrické vodivosti, pH a dalších parametrů. Během posledních tří desetiletí se ukázalo, že NIR je velmi efektivní a perspektivní metodou pro zhodnocení kvality masa i masných výrobků. Cílem naší práce bylo zjistit možnosti použití FT-NIR spektrometrie jako rychlé a sensitivní metody pro stanovení barvy salámů. Various assays are commonly used to assess meat and meat product quality when evaluating their physical, chemical, microbiological and sensory properties. The traditional methods are, however, very time consuming and, as a result, unusable in the production line analysis. In comparison with conventional methods for assessing meat parameters, near infrared spectroscopy is a sensitive, rapid and non-destructive analytical technique with a simple sample preparation, and it allows for simultaneous assessment of several parameters. NIR spectroscopy is successfully applied when assessing the quantities of the main components (water, fats and proteins) in meat and meat products. Goal of this project was to find out usage of FT-NIR spectrometry for sausages colour determination. Konvenční metody používané ke stanovení fyzikálně-chemických parametrů masných výrobků jsou časově náročné, pracné a finančně nákladné. Blízká infračervená spektrometrie je moderní, nedestruktivní a vysoce senzitivní metoda s možností simultánního stanovení několika parametrů. Umožňuje kontrolu jakosti potravinářských surovin, meziproduktů i finálních výrobků a stanovení takových parametrů jako je obsah vody, sacharidů, bílkovin a také elektrické vodivosti, pH a dalších parametrů. Během posledních tří desetiletí se ukázalo, že NIR je velmi efektivní a perspektivní metodou pro zhodnocení kvality masa i masných výrobků. Cílem naší práce bylo zjistit možnosti použití FT-NIR spektrometrie jako rychlé a sensitivní metody pro stanovení barvy salámů.
dcterms:title
Využití NIR spektrometrie pro hodnocení barvy salámů Využití NIR spektrometrie pro hodnocení barvy salámů Use of NIR spectrometry for determination of colour of sausages
skos:prefLabel
Využití NIR spektrometrie pro hodnocení barvy salámů Využití NIR spektrometrie pro hodnocení barvy salámů Use of NIR spectrometry for determination of colour of sausages
skos:notation
RIV/62157124:16270/10:00002850!RIV11-MSM-16270___
n3:aktivita
n8:Z
n3:aktivity
Z(MSM6215712402)
n3:cisloPeriodika
16
n3:dodaniDat
n12:2011
n3:domaciTvurceVysledku
n11:5162823 n11:5739446 n11:3629090 n11:6288561 n11:4120604 n11:4339495 n11:9338519
n3:druhVysledku
n7:J
n3:duvernostUdaju
n13:S
n3:entitaPredkladatele
n17:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
297754
n3:idVysledku
RIV/62157124:16270/10:00002850
n3:jazykVysledku
n14:cze
n3:klicovaSlova
FT-NIR; spectroscopy; sausages; colour
n3:klicoveSlovo
n5:colour n5:spectroscopy n5:FT-NIR n5:sausages
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[86F9A05E64CF]
n3:nazevZdroje
Chemické listy
n3:obor
n16:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
7
n3:pocetTvurcuVysledku
7
n3:rokUplatneniVysledku
n12:2010
n3:svazekPeriodika
104
n3:tvurceVysledku
Dračková, Michaela Pospiech, Matej Gallas, Leo Vorlová, Lenka Tremlová, Bohuslava Procházková, Zuzana Saláková, Alena
n3:zamer
n15:MSM6215712402
s:issn
1803-2389
s:numberOfPages
3
n4:organizacniJednotka
16270