This HTML5 document contains 44 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n18http://localhost/temp/predkladatel/
n12http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n13http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n8http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00000952%21RIV08-MSM-16270___/
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n14http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00000952%21RIV08-MSM-16270___
rdf:type
n5:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
V práci byl sledován vliv různých skladovacích teplot na dynamiku tvorby vybraných biogenních aminů (BA) u sýrů zrajících pod mazem ve vztahu k dalším fyzikálně-chemickým parametrům (pH, tuk, sušina, aktivita vody, titrační kyselost, NaCl) a mikrobiálnímu obrazu (CPM, koliformní bakterie, Escherichia coli, enterokoky, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, kvasinky). BA byly stanoveny metodou RP-HPLC s fluorometrickou detekcí po předkolonové derivatizaci dansylchloridem. U sýrů byly nalezeny střední až vysoké koncentrace histaminu (HIS), tyraminu (TA), putrescinu (PUT) a kadaverinu (CAD), a to v závislosti na době a teplotě skladování. Obsahy tryptaminu (TR), sperminu (SPN) a spermidinu (SD) byly nízké. Obecně obsah aminů rostl během skladování a to významně (P<= 0,01) v závislosti na teplotě. Znalost vlivu různých podmínek skladování na tvorbu biogenních aminů v sýrech je důležitým faktorem k možnosti posouzení rizika spojeného s jejich konsumací. V práci byl sledován vliv různých skladovacích teplot na dynamiku tvorby vybraných biogenních aminů (BA) u sýrů zrajících pod mazem ve vztahu k dalším fyzikálně-chemickým parametrům (pH, tuk, sušina, aktivita vody, titrační kyselost, NaCl) a mikrobiálnímu obrazu (CPM, koliformní bakterie, Escherichia coli, enterokoky, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, kvasinky). BA byly stanoveny metodou RP-HPLC s fluorometrickou detekcí po předkolonové derivatizaci dansylchloridem. U sýrů byly nalezeny střední až vysoké koncentrace histaminu (HIS), tyraminu (TA), putrescinu (PUT) a kadaverinu (CAD), a to v závislosti na době a teplotě skladování. Obsahy tryptaminu (TR), sperminu (SPN) a spermidinu (SD) byly nízké. Obecně obsah aminů rostl během skladování a to významně (P<= 0,01) v závislosti na teplotě. Znalost vlivu různých podmínek skladování na tvorbu biogenních aminů v sýrech je důležitým faktorem k možnosti posouzení rizika spojeného s jejich konsumací. In this work, combined effects of temperature and time of storage, chemical parametres (pH, fat, moisture, aw, acidity and NaCl concetration), and microbiological status (counts of microorganisms, coliforms, E. coli, enterococcus, L. monocytogenes, B. cereus and yeasts) on the dynamics biogenic amine (BA) production in soft cheeses maturing under grease have been studied. BAs were determined by RP-HPLC with fuorometric detection, folowing extraction from the cheese and derivatization with dansylchloride. The major amines were histamine (HIS), tyramine (TA), putrescine (PUT) and cadaverine (CAD) and their middle or high concentrations influenced significantly on time and temperature of storage. Contens of tryptamine (TR), spermine (SPN) and spermidine (SD) were detected as low or negligible. Total BAs increased during storage and room temperature (20 0C) significantly (p<= 0,01) promoted the BAs contents. Knowledge the effect of different storage practices on BAs production in cheese is an import
dcterms:title
Tvorba biogenních aminů v měkých zrajících sýrech při různých režimech skladování Tvorba biogenních aminů v měkých zrajících sýrech při různých režimech skladování Biogenic amines production in soft cheese by different storage practices
skos:prefLabel
Tvorba biogenních aminů v měkých zrajících sýrech při různých režimech skladování Tvorba biogenních aminů v měkých zrajících sýrech při různých režimech skladování Biogenic amines production in soft cheese by different storage practices
skos:notation
RIV/62157124:16270/07:00000952!RIV08-MSM-16270___
n3:strany
339-342
n3:aktivita
n17:Z
n3:aktivity
Z(MSM6215712402)
n3:dodaniDat
n14:2008
n3:domaciTvurceVysledku
n11:9181326 n11:4339495
n3:druhVysledku
n15:D
n3:duvernostUdaju
n19:S
n3:entitaPredkladatele
n8:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
456044
n3:idVysledku
RIV/62157124:16270/07:00000952
n3:jazykVysledku
n9:cze
n3:klicovaSlova
biogenic amines; cheese; temperature content
n3:klicoveSlovo
n10:temperature%20content n10:biogenic%20amines n10:cheese
n3:kontrolniKodProRIV
[A93BA59BF5EE]
n3:mistoVydani
Praha
n3:nazevZdroje
Sborník příspěvků XXXVIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
n3:obor
n16:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
2
n3:pocetTvurcuVysledku
4
n3:rokUplatneniVysledku
n14:2007
n3:tvurceVysledku
Standarová, Eva Vorlová, Lenka Borkovcová, Iva Cupáková, Šárka
n3:zamer
n13:MSM6215712402
s:issn
1800-1432
s:numberOfPages
4
n12:hasPublisher
Výzkumný ústav potravinářský Praha
n18:organizacniJednotka
16270