This HTML5 document contains 45 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n21http://localhost/temp/predkladatel/
n13http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n15http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n17https://schema.org/
n8http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n7http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000206%21RIV%2F2005%2FMSM%2F162705%2FN/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n20http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000206%21RIV%2F2005%2FMSM%2F162705%2FN
rdf:type
skos:Concept n19:Vysledek
dcterms:description
V této studii byl ověřován vliv různých skladovacích teplot na dynamiku tvorby vybraných biogenních aminů u svaloviny kapra obecného ve vztahu k dalším parametrům (koncentrace amoniaku) a mikrobiálnímu obrazu (CPM, koliformní a psychrotrofní bakterie). Pro stanovení biogenních aminů byla zavedena a validována metoda HPLC s předkolonovou derivatizací dansylchloridem. Biogenní aminy (putrescin, kadaverin, spermidin, spermin a tyramin) byly ve svalovině kapra zjištěny v různých koncentracích, v závislosti na době a teplotě skladování. Zvýšené hodnoty byly v souladu se zvyšujícím se počtem mikroorganismů. Zdravotně závažný obsah histaminu se objevil teprve při výrazných smyslových změnách, způsobených rozkladnou činností mikroorganismů. Nejvyšší hodnota byla 333,16 mg.kg-1. Obsah amoniaku se zvyšoval rovněž v závislosti na počtu mikroorganismů. In this study the effect of different storage temperatures of carp muscle (Cyprinus carpio) on the development of some biogenic amines in relationship to other quality parameters (ammonia concentration) and microbiological assesment (total viable counts, coliform bacteria count and psychrotrophic viable count) were studied. A high-performance liquid chromatography method involving pre-column derivatisation with dansylchloride was optimized for the identification and determination of selected biogenic amines. Biogenic amines (putrescine, cadaverine, spermidine, spermine and tyramine) were detected in different concentrations, depending on the storage temperature. The changes of fish quality were determined by increasing of bacteria counts as well as by biogenic amines production in carp muscle. When fish became unsuitable for human consumption, toxicological levels of histamine were detected. The highest level was 333,16 mg.kg-1. Ammonia concentration also increased, depending on the storage V této studii byl ověřován vliv různých skladovacích teplot na dynamiku tvorby vybraných biogenních aminů u svaloviny kapra obecného ve vztahu k dalším parametrům (koncentrace amoniaku) a mikrobiálnímu obrazu (CPM, koliformní a psychrotrofní bakterie). Pro stanovení biogenních aminů byla zavedena a validována metoda HPLC s předkolonovou derivatizací dansylchloridem. Biogenní aminy (putrescin, kadaverin, spermidin, spermin a tyramin) byly ve svalovině kapra zjištěny v různých koncentracích, v závislosti na době a teplotě skladování. Zvýšené hodnoty byly v souladu se zvyšujícím se počtem mikroorganismů. Zdravotně závažný obsah histaminu se objevil teprve při výrazných smyslových změnách, způsobených rozkladnou činností mikroorganismů. Nejvyšší hodnota byla 333,16 mg.kg-1. Obsah amoniaku se zvyšoval rovněž v závislosti na počtu mikroorganismů.
dcterms:title
The application of HPLC method to determination of biogenic amines in carp muscle (Cyprinus carpio) stored at different conditions Využití metody HPLC ke stanovení biogenních aminů u kapra obecného (Cyprinus carpio) skladovaného při různých podmínkách Využití metody HPLC ke stanovení biogenních aminů u kapra obecného (Cyprinus carpio) skladovaného při různých podmínkách
skos:prefLabel
The application of HPLC method to determination of biogenic amines in carp muscle (Cyprinus carpio) stored at different conditions Využití metody HPLC ke stanovení biogenních aminů u kapra obecného (Cyprinus carpio) skladovaného při různých podmínkách Využití metody HPLC ke stanovení biogenních aminů u kapra obecného (Cyprinus carpio) skladovaného při různých podmínkách
skos:notation
RIV/62157124:16270/04:00000206!RIV/2005/MSM/162705/N
n3:strany
257-260
n3:aktivita
n16:Z
n3:aktivity
Z(MSM 162700005)
n3:dodaniDat
n20:2005
n3:domaciTvurceVysledku
n15:4339495 n15:4933427
n3:druhVysledku
n5:D
n3:duvernostUdaju
n14:S
n3:entitaPredkladatele
n7:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
594122
n3:idVysledku
RIV/62157124:16270/04:00000206
n3:jazykVysledku
n11:cze
n3:klicovaSlova
HPLC
n3:klicoveSlovo
n18:HPLC
n3:kontrolniKodProRIV
[3340365D8E1E]
n3:mistoKonaniAkce
Skalský dvůr
n3:mistoVydani
PRAHA
n3:nazevZdroje
XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin.
n3:obor
n12:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
2
n3:pocetTvurcuVysledku
4
n3:rokUplatneniVysledku
n20:2004
n3:tvurceVysledku
Vorlová, L. Kordiovská, P. Lukášová, J. Borkovcová, Ivana
n3:typAkce
n10:CST
n3:zahajeniAkce
2004-05-24+02:00
n3:zamer
n8:MSM%20162700005
s:numberOfPages
4
n13:hasPublisher
Výzkumný ústav potravinářský Praha
n17:isbn
80-902671-8-1
n21:organizacniJednotka
16270