This HTML5 document contains 47 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n21http://localhost/temp/predkladatel/
n20http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n8http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
n15https://schema.org/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n12http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000204%21RIV%2F2005%2FMSM%2F162705%2FN/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n18http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000204%21RIV%2F2005%2FMSM%2F162705%2FN
rdf:type
n14:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Biogenní aminy jsou přirozenou součástí buněčných struktur potravin nebo vznikají v procesu skladování potravin enzymovými reakcemi tkáňového nebo mikrobiálního původu. Míra škodlivosti je značně závislá na typu příslušného aminu, rovněž však na individuálních schopnostech organismu aminy odbourávat. Aminy v potravě mohou po konzumaci vyvolávat prudké fyziologické odezvy, u vnímavějších osob může dojít až k těžkým migrénovým stavům. Sledování těchto látek je významné jednak z pohledu ovlivnění zdravotní nezávadnosti a jednak k posouzení kvality potravin. U nefermentovaných potravin významnější nárůst obsahu biogenních aminů vykazuje souvislost s nežádoucími rozkladnými procesy bílkovinné matrice. Aminy zde hrají roli především potenciálního kritéria jakosti. V naší studii byla řešena problematika přítomnosti biogenních aminů jako ukazatelů čerstvosti u svaloviny hybridů kapra obecného skladovaných za různých teplotních podmínek a vliv bakteriální kontaminace na tvorbu těchto látek. V s Biogenic amines are naturally distributed in proteinaceous food, usually formed by the enzymatic decarboxylation of specific amino acids due to microbial enzymes or tissue activity. Amine toxicity depends strongly on the biogenic amine type and on the individual efficiency of detoxication. Ingestion of large amounts of biogenic amines may result in health problems, for sensitive individuals they represent a health risk. There are two reasons for the determination of amines in foods, the first is their potential toxicity, the second is the possibility to use them as food quality markers. In non-fermented foods these compounds were found useful as quality indicators and markers of food decomposition. The objective of present work was to determine the levels of biogenic amines as indicators of decomposition in carp muscle stored at different temperatures and the effect of bacterial contamination on the formation of these compounds. Ammonia concentrations were also determined in these sampl Biogenní aminy jsou přirozenou součástí buněčných struktur potravin nebo vznikají v procesu skladování potravin enzymovými reakcemi tkáňového nebo mikrobiálního původu. Míra škodlivosti je značně závislá na typu příslušného aminu, rovněž však na individuálních schopnostech organismu aminy odbourávat. Aminy v potravě mohou po konzumaci vyvolávat prudké fyziologické odezvy, u vnímavějších osob může dojít až k těžkým migrénovým stavům. Sledování těchto látek je významné jednak z pohledu ovlivnění zdravotní nezávadnosti a jednak k posouzení kvality potravin. U nefermentovaných potravin významnější nárůst obsahu biogenních aminů vykazuje souvislost s nežádoucími rozkladnými procesy bílkovinné matrice. Aminy zde hrají roli především potenciálního kritéria jakosti. V naší studii byla řešena problematika přítomnosti biogenních aminů jako ukazatelů čerstvosti u svaloviny hybridů kapra obecného skladovaných za různých teplotních podmínek a vliv bakteriální kontaminace na tvorbu těchto látek. V s
dcterms:title
Dynamics of quality parameters of carp muscle (Cyprinus carpio) under different storage conditions Dynamika jakostních parametrů svaloviny kapra obecného (Cyprinus carpio) za různých podmínek skladování Dynamika jakostních parametrů svaloviny kapra obecného (Cyprinus carpio) za různých podmínek skladování
skos:prefLabel
Dynamika jakostních parametrů svaloviny kapra obecného (Cyprinus carpio) za různých podmínek skladování Dynamika jakostních parametrů svaloviny kapra obecného (Cyprinus carpio) za různých podmínek skladování Dynamics of quality parameters of carp muscle (Cyprinus carpio) under different storage conditions
skos:notation
RIV/62157124:16270/04:00000204!RIV/2005/MSM/162705/N
n3:strany
59-60
n3:aktivita
n5:Z
n3:aktivity
Z(MSM 162700005)
n3:dodaniDat
n18:2005
n3:domaciTvurceVysledku
n8:4339495 n8:4933427
n3:druhVysledku
n19:D
n3:duvernostUdaju
n10:S
n3:entitaPredkladatele
n12:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
561514
n3:idVysledku
RIV/62157124:16270/04:00000204
n3:jazykVysledku
n13:cze
n3:klicovaSlova
Dynamics;of quality;parameters;of carp muscle
n3:klicoveSlovo
n4:parameters n4:Dynamics n4:of%20carp%20muscle n4:of%20quality
n3:kontrolniKodProRIV
[D7D67EC618DF]
n3:mistoKonaniAkce
Nitra
n3:mistoVydani
Nitra
n3:nazevZdroje
II. Vedecká konferencia študentov a doktorandov s medzinárodnou účasťou
n3:obor
n16:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
2
n3:pocetTvurcuVysledku
3
n3:rokUplatneniVysledku
n18:2004
n3:tvurceVysledku
Kordiovská, P. Vorlová, L. Lukášová, J.
n3:typAkce
n9:EUR
n3:zahajeniAkce
2004-04-22+02:00
n3:zamer
n17:MSM%20162700005
s:numberOfPages
2
n20:hasPublisher
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
n15:isbn
80-8069-346-3
n21:organizacniJednotka
16270