This HTML5 document contains 47 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n15http://localhost/temp/predkladatel/
n6http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n12http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62157124%3A16170%2F10%3A00003066%21RIV11-MSM-16170___/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n10http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62157124%3A16170%2F10%3A00003066%21RIV11-MSM-16170___
rdf:type
skos:Concept n13:Vysledek
dcterms:description
The paper deals with the basic facts about the functions the gastrointestinal tract of ruminants. It recalls the importance of microbial digestion of structural carbohydrates, the course and products of the digestion in the context of food obtaining strategies for these herbivores. It describes the complex process of rumination and the importance of saliva for buffering of rumen contents. The basic products of rumen fermentation, volatile fatty acids, are mentioned in their subsequent use as a source of nutrient and energy in metabolism. The paper also discusses the relationship of energy needs on body size. Fermentation releases the energy slowly in ruminants, so very small body size would lead to the lack of energy. The work puts the actual topic about greenhouse gases in into the context of microbial fermentation, which generates large amounts of carbon dioxide and methane. But these gases are largely recycled during eruktation in ruminants. Similarly, these animals reduce the amount of excreted ni Práce se zabývá základními fakty o funkcích gastrointestinálního traktu přežvýkavců. Připomíná význam mikrobiálního trávení strukturálních sacharidů, jeho průběh a produkty, v kontextu se strategií získávání potravy u těchto býložravců. Je popsán složitý proces přežvykování a důležitost slin pro pufraci bachorového obsahu. U základních produktů bachorové fermentace, těkavých mastných kyselin, je zmíněno jejich následné využití v metabolizmu jako zdroj živin a energie. V práci je diskutován také vztah velikosti těla k potřebám energie. U přežvýkavců je při fermentaci energie uvolňována pomalu, při velmi malé velikosti těla by se dostaly do energetické pasti. V poslední době velmi diskutovaná otázka emisí skleníkových plynů je v práci uváděna do kontextu mikrobiální fermentace, při které vzniká velké množství oxidu uhličitého a metanu. Tyto plyny jsou ale přežvýkavci schopni při eruktaci z velké části recyklovat. Obdobně redukují množství vylučovaného dusíku díky hepatoruminálnímu oběhu močoviny. Práce se zabývá základními fakty o funkcích gastrointestinálního traktu přežvýkavců. Připomíná význam mikrobiálního trávení strukturálních sacharidů, jeho průběh a produkty, v kontextu se strategií získávání potravy u těchto býložravců. Je popsán složitý proces přežvykování a důležitost slin pro pufraci bachorového obsahu. U základních produktů bachorové fermentace, těkavých mastných kyselin, je zmíněno jejich následné využití v metabolizmu jako zdroj živin a energie. V práci je diskutován také vztah velikosti těla k potřebám energie. U přežvýkavců je při fermentaci energie uvolňována pomalu, při velmi malé velikosti těla by se dostaly do energetické pasti. V poslední době velmi diskutovaná otázka emisí skleníkových plynů je v práci uváděna do kontextu mikrobiální fermentace, při které vzniká velké množství oxidu uhličitého a metanu. Tyto plyny jsou ale přežvýkavci schopni při eruktaci z velké části recyklovat. Obdobně redukují množství vylučovaného dusíku díky hepatoruminálnímu oběhu močoviny.
dcterms:title
Potravní strategie přežvýkavců a tvorba skleníkových plynů. Potravní strategie přežvýkavců a tvorba skleníkových plynů. Food strategy of ruminants and the production of greenhouse gases
skos:prefLabel
Potravní strategie přežvýkavců a tvorba skleníkových plynů. Food strategy of ruminants and the production of greenhouse gases Potravní strategie přežvýkavců a tvorba skleníkových plynů.
skos:notation
RIV/62157124:16170/10:00003066!RIV11-MSM-16170___
n4:aktivita
n14:V
n4:aktivity
V
n4:cisloPeriodika
4
n4:dodaniDat
n10:2011
n4:domaciTvurceVysledku
n6:6294669 n6:3147835 n6:5442125 n6:9388583
n4:druhVysledku
n17:J
n4:duvernostUdaju
n11:S
n4:entitaPredkladatele
n12:predkladatel
n4:idSjednocenehoVysledku
280498
n4:idVysledku
RIV/62157124:16170/10:00003066
n4:jazykVysledku
n9:cze
n4:klicovaSlova
ruminants; microbial fermentation; rumination; volatile fatty acids; greenhouse gases; urea cycle
n4:klicoveSlovo
n8:greenhouse%20gases n8:urea%20cycle n8:volatile%20fatty%20acids n8:ruminants n8:microbial%20fermentation n8:rumination
n4:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n4:kontrolniKodProRIV
[C34E6027F102]
n4:nazevZdroje
Náš chov
n4:obor
n16:GJ
n4:pocetDomacichTvurcuVysledku
4
n4:pocetTvurcuVysledku
4
n4:rokUplatneniVysledku
n10:2010
n4:tvurceVysledku
Doubek, Jaroslav Kotrbáček, Václav Holešovská, Zdenka Šlosárková, Soňa
s:issn
0027-8068
s:numberOfPages
3
n15:organizacniJednotka
16170