This HTML5 document contains 52 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n5http://localhost/temp/predkladatel/
n15http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n19http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n18http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n14http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62156489%3A43410%2F12%3A00184078%21RIV13-MSM-43410___/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n6http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62156489%3A43410%2F12%3A00184078%21RIV13-MSM-43410___
rdf:type
skos:Concept n17:Vysledek
dcterms:description
Cukry, organické kyselina aminokyseliny představují dominantní složky kořenových exsudátů rostlin. Produkce těchto látek kořeny cukrové řepy byla studována a v rámci těchto látek bylo celkově identifikovány 2 typy cukrů, 8 organických kyselin a 12 aminokyselin. Současný výzkum kořenové exsudace cukrové řepy je soustředěn na identifikaci významu organických kyselin, podílejících se na mobilizaci anorganicky vázaného fosforu a draslíku v půdě. Z těchto kyselin se ukázaly být významné kyselina šťavelová, oxaloctová nebo citronová, salicylová, citrajablečná a malonová. Význam kořenů cukrové řepy z hlediska zpřístupňování organicky vázaného fosforu v půdě prostřednictvím produkce extracelulární kyselé fosfomonoesterázy včetně významu tohoto zdroje z hlediska celkové výživy fosforem nebyl doposud evaluován ve světové vědecké literatuře. Výskyt toxické a teratogenní neproteinogenní azetidin-2-karboxylové kyseliny (AZ2K) ve stopách byl zaznamenán v řepě cukrové i kuchyňské. Tato kyselina se tak stává součástí potravních řetězců, a to jak přímou konzumací či přenosem přes konzumaci vedlejších produktů výroby cukru hospodářskými zvířaty. Přítomnost AZ2K tak může vést ke vzniku různých onemocnění hospodářských zvířat a člověka. Stanovení významu vstupů AZ2K do potravních řetězců přes využití cukrové či kuchyňské řepy by měla být předmětem dalšího výzkumu. Sugars, organic acids and amino acids are dominant components of plant root exudates. These compounds also occur in root exudates of sugar beet where 2 sugars, 8 organic acids and 12 amino acids were identified. Current research of sugar beet root exudates is focused to determine significance of organic acids in mobilization of inorganically bound phosphorus and potassium in soil. Oxalic, oxalacetic, citric, salicylic, citramalic or malonic acids were found to be significant in this aspect. The significance of extracellular produced acid phosphomonoesterase by sugar beet roots from the point of its role in total phosphorus nutrition was not evaluated in the World literature so far. Occurrence of toxic and terratogenic non-protein azetidin-2-carboxylic acid (AZ2K) in sugar beet and table beet in trace amount was reported in different works. This amino acid may enter food chains through direct consummation or transfer via byproducts of sucrose production to be used as a feed for livestock. Occurrence of AZ2K thus may lead to development of different disease of livestock or human. Further research should be concentrated to determine the significance of AZ2K inputs to food chains via the use of sugar beet and table beet. Cukry, organické kyselina aminokyseliny představují dominantní složky kořenových exsudátů rostlin. Produkce těchto látek kořeny cukrové řepy byla studována a v rámci těchto látek bylo celkově identifikovány 2 typy cukrů, 8 organických kyselin a 12 aminokyselin. Současný výzkum kořenové exsudace cukrové řepy je soustředěn na identifikaci významu organických kyselin, podílejících se na mobilizaci anorganicky vázaného fosforu a draslíku v půdě. Z těchto kyselin se ukázaly být významné kyselina šťavelová, oxaloctová nebo citronová, salicylová, citrajablečná a malonová. Význam kořenů cukrové řepy z hlediska zpřístupňování organicky vázaného fosforu v půdě prostřednictvím produkce extracelulární kyselé fosfomonoesterázy včetně významu tohoto zdroje z hlediska celkové výživy fosforem nebyl doposud evaluován ve světové vědecké literatuře. Výskyt toxické a teratogenní neproteinogenní azetidin-2-karboxylové kyseliny (AZ2K) ve stopách byl zaznamenán v řepě cukrové i kuchyňské. Tato kyselina se tak stává součástí potravních řetězců, a to jak přímou konzumací či přenosem přes konzumaci vedlejších produktů výroby cukru hospodářskými zvířaty. Přítomnost AZ2K tak může vést ke vzniku různých onemocnění hospodářských zvířat a člověka. Stanovení významu vstupů AZ2K do potravních řetězců přes využití cukrové či kuchyňské řepy by měla být předmětem dalšího výzkumu.
dcterms:title
Kořenové exsudáty cukrové řepy: složení a význam jejich studia a Azetidin-2-karbozylová kyselna v cukrovce Kořenové exsudáty cukrové řepy: složení a význam jejich studia a Azetidin-2-karbozylová kyselna v cukrovce Root exudates of sugar beet: composition and the significance of their study and azetidin-2-carboxylic acid in sugar beet.
skos:prefLabel
Root exudates of sugar beet: composition and the significance of their study and azetidin-2-carboxylic acid in sugar beet. Kořenové exsudáty cukrové řepy: složení a význam jejich studia a Azetidin-2-karbozylová kyselna v cukrovce Kořenové exsudáty cukrové řepy: složení a význam jejich studia a Azetidin-2-karbozylová kyselna v cukrovce
skos:notation
RIV/62156489:43410/12:00184078!RIV13-MSM-43410___
n17:predkladatel
n19:orjk%3A43410
n4:aktivita
n9:S n9:Z
n4:aktivity
S, Z(MSM6215648902)
n4:cisloPeriodika
1
n4:dodaniDat
n6:2013
n4:domaciTvurceVysledku
n15:1122169 n15:1117521 n15:4754697
n4:druhVysledku
n10:J
n4:duvernostUdaju
n11:S
n4:entitaPredkladatele
n14:predkladatel
n4:idSjednocenehoVysledku
145632
n4:idVysledku
RIV/62156489:43410/12:00184078
n4:jazykVysledku
n16:cze
n4:klicovaSlova
sugar beet; organic acids; root exudates; phosphomonoesterase; phosphorus; food chain; azetidin-2-carboxylic acid; potassium
n4:klicoveSlovo
n8:potassium n8:phosphomonoesterase n8:food%20chain n8:sugar%20beet n8:organic%20acids n8:root%20exudates n8:azetidin-2-carboxylic%20acid n8:phosphorus
n4:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n4:kontrolniKodProRIV
[44326425E7F5]
n4:nazevZdroje
Listy cukrovarnické a řepařské
n4:obor
n13:CE
n4:pocetDomacichTvurcuVysledku
3
n4:pocetTvurcuVysledku
3
n4:rokUplatneniVysledku
n6:2012
n4:svazekPeriodika
128
n4:tvurceVysledku
Formánek, Pavel Vranová, Valerie Rejšek, Klement
n4:wos
299444900004
n4:zamer
n18:MSM6215648902
s:issn
1210-3306
s:numberOfPages
4
n5:organizacniJednotka
43410