This HTML5 document contains 57 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n20http://localhost/temp/predkladatel/
n19http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n12http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n4https://schema.org/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
rdfshttp://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n16http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00231126%21RIV15-MSM-43210___/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n6http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00231126%21RIV15-MSM-43210___
rdf:type
n7:Vysledek skos:Concept
rdfs:seeAlso
http://tresen.vscht.cz/tmt/CPS2014/wp-content/uploads/2014/12/CPS2014fin.pdf
dcterms:description
Syrovátka patří mezi vedlejší produkty při výrobě sýrů a je vysoko nutriční hodnotnou komoditou a je nutné zvolit vhodný způsob konzervace, pokud není ihned zpracována. Bylo použito čtrnáct vzorků výluhů rostlin. Cílem pokusu bylo popsat změny barvy kozí syrovátky po její konzervaci v závislosti na délce louhování. Z výsledků plyne, že syrovátka je produkt, který se sám o sobě může značně kvalitativně měnit v čase, a to i barevně. Také velmi záleží na konkrétním rostlinném materiálu, který je ke konzervaci použit. Levandule, skořice, šalvěj a třezalka vykázaly vyšší stabilitu barvy syrovátky mezi měřeními, i když se barva celkově změnila a rozdíl (dE*ab > cca 3) by byl pozorovatelný lidským okem. Naopak u rozmarýnu byl vysoce průkazný rozdíl (P<0,01) v barvě, jeho hodinový výluh byl nejvíce barevně nestabilním (dE*ab = 20,56 po 4 týdnech měření), u týdenního byl rozdíl markantní již po prvním týdnu (dE*ab = 7), ale poté se již neměnil. Syrovátka patří mezi vedlejší produkty při výrobě sýrů a je vysoko nutriční hodnotnou komoditou a je nutné zvolit vhodný způsob konzervace, pokud není ihned zpracována. Bylo použito čtrnáct vzorků výluhů rostlin. Cílem pokusu bylo popsat změny barvy kozí syrovátky po její konzervaci v závislosti na délce louhování. Z výsledků plyne, že syrovátka je produkt, který se sám o sobě může značně kvalitativně měnit v čase, a to i barevně. Také velmi záleží na konkrétním rostlinném materiálu, který je ke konzervaci použit. Levandule, skořice, šalvěj a třezalka vykázaly vyšší stabilitu barvy syrovátky mezi měřeními, i když se barva celkově změnila a rozdíl (dE*ab > cca 3) by byl pozorovatelný lidským okem. Naopak u rozmarýnu byl vysoce průkazný rozdíl (P<0,01) v barvě, jeho hodinový výluh byl nejvíce barevně nestabilním (dE*ab = 20,56 po 4 týdnech měření), u týdenního byl rozdíl markantní již po prvním týdnu (dE*ab = 7), ale poté se již neměnil. Whey is a minor foodstuff in cheese production, but it is highly nutritious commodity and it is necessary to choose a suitable preservation method, if it's not promptly treated. In this work we used fourteen samples of plant extracts. The aim of the experiment was to describe the changes in colour of goat whey for its preservation, depending on the length of leaching. The results showed that the whey is a product which itself can vary in the time, even in colour. Also highly depends on the particular plant material which is used for preservation. Lavender, cinnamon, sage showed a higher colour stability of whey between the measurements, even though the overall colour change and the difference (dE*ab= > 3) would be detectable by the human eye. In contrast, rosemary had highly significant difference (P <0.01) on whey colour, the one-hour extract had the most unstable colour (dE*ab= 20.56 after 4 weeks of measurement) one-week extract had noticeable difference after the first week (dE*ab= 7), but then have not significantly changed in the time.
dcterms:title
Colorimetric measurements of the whey during storage Kolorimetrické měření syrovátky během skladování Kolorimetrické měření syrovátky během skladování
skos:prefLabel
Kolorimetrické měření syrovátky během skladování Kolorimetrické měření syrovátky během skladování Colorimetric measurements of the whey during storage
skos:notation
RIV/62156489:43210/14:00231126!RIV15-MSM-43210___
n3:aktivita
n18:S
n3:aktivity
S
n3:dodaniDat
n6:2015
n3:domaciTvurceVysledku
n12:9696393 n12:7647840 n12:3443043 n12:4312708 n12:2787466 n12:8573255 n12:7644647 n12:8043132
n3:druhVysledku
n5:D
n3:duvernostUdaju
n14:S
n3:entitaPredkladatele
n16:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
24486
n3:idVysledku
RIV/62156489:43210/14:00231126
n3:jazykVysledku
n11:cze
n3:klicovaSlova
cheese; Thymus spp.; Lavandula sp.; colour
n3:klicoveSlovo
n10:Thymus%20spp. n10:cheese n10:Lavandula%20sp. n10:colour
n3:kontrolniKodProRIV
[BA41355F2063]
n3:mistoKonaniAkce
Praha
n3:mistoVydani
Technická 5, 166 28 Praha 6
n3:nazevZdroje
Celostátní přehlídky sýrů 2014 Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
n3:obor
n9:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
8
n3:pocetTvurcuVysledku
8
n3:rokUplatneniVysledku
n6:2014
n3:tvurceVysledku
Pytel, Roman Sýkora, Vladimír Dvořák, Lukáš Šustová, Květoslava Teplá, Jana Lužová, Táňa Jůzl, Miroslav Strnková, Jana
n3:typAkce
n15:CST
n3:zahajeniAkce
2014-01-22+01:00
s:numberOfPages
4
n19:hasPublisher
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
n4:isbn
978-80-7080-909-9
n20:organizacniJednotka
43210