This HTML5 document contains 45 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n18http://localhost/temp/predkladatel/
n15http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n13http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00228538%21RIV15-MZE-43210___/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n9http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00228538%21RIV15-MZE-43210___
rdf:type
n8:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Cílem práce bylo zjistit vliv užitkového typu jalovic na kvalitativní parametry jatečného těla a vybrané nutriční kvalitativní ukazatele v hovězím mase (obsah sušiny, obsah vnitrosvalového tuku, obsah bílkovin, obsah popelovin a parametry barvy masa). Do pokusu bylo vybráno 66 jalovic (24 ks čistokrevných jalovic plemene Českého strakatého skotu (C), 22 ks kříženek C s Charolais (Ch) a 20 ks kříženek C s plemenem Galloway (Ga)). Sledované ukazatele byly vyhodnocovány v závislosti na plemenné příslušnosti jalovic. Z pohledu kvality jatečně upraveného těla je pro chovatele výhodnější využití užitkového křížení s plemenem Charolais nebo chov jalovic Českého strakatého skotu v čistokrevné formě. U ukazatelů nutriční kvality hovězího masa byla zjištěna statistická průkaznost (p < 0,05) jen u obsahu intramuskulárního tuku mezi skupinami jalovic C a C x Ga. V intenzitě barvy hovězího masa byla zjištěna diference (p < 0,05) mezi skupinou C x Ga a ostatními skupinami jalovic. Nejsvětlejší odstíny byly zaznamenány u masa kříženek C x Ch. The aim of this study was to evaluate the effect of heifer commercial type on the quality of beef carcass and beef meat (dry matter, content of protein, content of fat, content of ash). The values in CIELab system were also monitored. Totally 66 heifers were included in the experiment (24 purebreed Czech Fleckvieh (C), 20 crossbreed C with Galloway (Ga) and 22 crossbreed C with Charolais (Ch)). The selected parameters were evaluated according to the breed of heifers. The results show that the carcass quality was the best in Czech Fleckvieh purebreed or in crossbreed Czech Fleckvieh with Charolaise. Nutrition parameters of beef were significantly different (p < 0.05) only for content of intramuscular fat between C and C x Ga groups. There was detected statistical significance (p < 0.05) in the colour of beef meat between crossbreed C x Ga and others heifers groups. The palest scales were in beef meat from crossbreeds C x Ch. Cílem práce bylo zjistit vliv užitkového typu jalovic na kvalitativní parametry jatečného těla a vybrané nutriční kvalitativní ukazatele v hovězím mase (obsah sušiny, obsah vnitrosvalového tuku, obsah bílkovin, obsah popelovin a parametry barvy masa). Do pokusu bylo vybráno 66 jalovic (24 ks čistokrevných jalovic plemene Českého strakatého skotu (C), 22 ks kříženek C s Charolais (Ch) a 20 ks kříženek C s plemenem Galloway (Ga)). Sledované ukazatele byly vyhodnocovány v závislosti na plemenné příslušnosti jalovic. Z pohledu kvality jatečně upraveného těla je pro chovatele výhodnější využití užitkového křížení s plemenem Charolais nebo chov jalovic Českého strakatého skotu v čistokrevné formě. U ukazatelů nutriční kvality hovězího masa byla zjištěna statistická průkaznost (p < 0,05) jen u obsahu intramuskulárního tuku mezi skupinami jalovic C a C x Ga. V intenzitě barvy hovězího masa byla zjištěna diference (p < 0,05) mezi skupinou C x Ga a ostatními skupinami jalovic. Nejsvětlejší odstíny byly zaznamenány u masa kříženek C x Ch.
dcterms:title
Vliv užitkového typu jalovic na kvalitativní parametry jatečného těla a hovězího masa The influence of heifers commercial type on the carcass and beef quality Vliv užitkového typu jalovic na kvalitativní parametry jatečného těla a hovězího masa
skos:prefLabel
Vliv užitkového typu jalovic na kvalitativní parametry jatečného těla a hovězího masa The influence of heifers commercial type on the carcass and beef quality Vliv užitkového typu jalovic na kvalitativní parametry jatečného těla a hovězího masa
skos:notation
RIV/62156489:43210/14:00228538!RIV15-MZE-43210___
n3:aktivita
n17:P
n3:aktivity
P(QI91A055)
n3:cisloPeriodika
4
n3:dodaniDat
n9:2015
n3:domaciTvurceVysledku
n11:6400728 n11:6100082 n11:5145937
n3:druhVysledku
n14:J
n3:duvernostUdaju
n4:S
n3:entitaPredkladatele
n13:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
53952
n3:idVysledku
RIV/62156489:43210/14:00228538
n3:jazykVysledku
n10:cze
n3:klicovaSlova
system CIELab; carcass; heifers; beef
n3:klicoveSlovo
n12:heifers n12:system%20CIELab n12:beef n12:carcass
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[3CB5CAF6CE45]
n3:nazevZdroje
Maso
n3:obor
n16:GG
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
3
n3:pocetTvurcuVysledku
3
n3:projekt
n15:QI91A055
n3:rokUplatneniVysledku
n9:2014
n3:svazekPeriodika
25
n3:tvurceVysledku
Filipčík, Radek Šubrt, Jan Dračková, Eliška
s:issn
1210-4086
s:numberOfPages
4
n18:organizacniJednotka
43210