This HTML5 document contains 46 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n14http://localhost/temp/predkladatel/
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
shttp://schema.org/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
rdfshttp://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n16http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00226107%21RIV15-MSM-43210___/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n8http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00226107%21RIV15-MSM-43210___
rdf:type
skos:Concept n12:Vysledek
rdfs:seeAlso
http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2014_12_1140-1144.pdf
dcterms:description
Stanovení biogenních aminů a polyaminů metodou vysokotlaké kapalinové chromatografie po extrakci 0,1 M HCl a předkolonové derivatizaci dansylchloridem bylo standardizováno pro použití v matrici zrajících sýrů, které jsou z hlediska sledovaných analytů jednou z nejrizikovějších potravin. Zjištěné hodnoty limitu detekce(0,0008 mg kg--1, spermidin -- 0,0033 mg kg--1,2-fenylethylamin) i návratnosti (84 %, spermin -- 96 %,histamin) prokázaly vhodnost navržené metody pro stanovení uvedených toxikologicky zajímavých látek v daném typu potravin. Z aplikace metody pro analýzu širokého spektra sýrů eidamského typu s různým obsahem tuku, od různých výrobců, resp. při použití různých startovacích mikrobiálních kultur vyplynuly následující závěry: 1) Celkový obsah sumy všech aminů v tomto typu výrobku se může pohybovat v širokém rozmezí od desítek po stovky mg kg--1 a může nabývat hodnot, které již nejsou bezpečné pro rizikové skupiny konzumentů. 2) Vnější část sýra je v uvedeném kontextu podstatně nebezpečnější než část vnitřní, rizikovým spotřebitelům lze doporučit odstranění vnější třícentimetrové vrstvy vyzrálého sýra před jeho konzumací. 3) Důsledným dodržováním přísných hygienických zásad může daný výrobce podstatně omezit tvorbu biogenních aminů ve svém produktu. The objective of the study was to standardize determination of biogenic amines (BA) and polyamines (PA) in ripening cheeses by LC after their extraction with aqueous HCl and derivatization with dansyl chloride, and to verify the method using the cheeses with expected high contents of BA and PA. The central and edge parts of twenty-week-old Edam cheeses from two sources, with two fat contents and using two starter cultures were analyzed. The limits of detection and recoveries ranged from 0.008 to 0.0013 mg kg--1 and from 84 % to 96 %, respectively. Total amines (BA+PA) in the cheeses ranged from 60 to 709 mg kg--1. Stanovení biogenních aminů a polyaminů metodou vysokotlaké kapalinové chromatografie po extrakci 0,1 M HCl a předkolonové derivatizaci dansylchloridem bylo standardizováno pro použití v matrici zrajících sýrů, které jsou z hlediska sledovaných analytů jednou z nejrizikovějších potravin. Zjištěné hodnoty limitu detekce(0,0008 mg kg--1, spermidin -- 0,0033 mg kg--1,2-fenylethylamin) i návratnosti (84 %, spermin -- 96 %,histamin) prokázaly vhodnost navržené metody pro stanovení uvedených toxikologicky zajímavých látek v daném typu potravin. Z aplikace metody pro analýzu širokého spektra sýrů eidamského typu s různým obsahem tuku, od různých výrobců, resp. při použití různých startovacích mikrobiálních kultur vyplynuly následující závěry: 1) Celkový obsah sumy všech aminů v tomto typu výrobku se může pohybovat v širokém rozmezí od desítek po stovky mg kg--1 a může nabývat hodnot, které již nejsou bezpečné pro rizikové skupiny konzumentů. 2) Vnější část sýra je v uvedeném kontextu podstatně nebezpečnější než část vnitřní, rizikovým spotřebitelům lze doporučit odstranění vnější třícentimetrové vrstvy vyzrálého sýra před jeho konzumací. 3) Důsledným dodržováním přísných hygienických zásad může daný výrobce podstatně omezit tvorbu biogenních aminů ve svém produktu.
dcterms:title
Chromatografické stanovení biogenních aminů a polyaminů ve zrajících sýrech Chromatographic Determination of Biogenic Amines and Polyamines in Ripening Cheeses Chromatografické stanovení biogenních aminů a polyaminů ve zrajících sýrech
skos:prefLabel
Chromatografické stanovení biogenních aminů a polyaminů ve zrajících sýrech Chromatografické stanovení biogenních aminů a polyaminů ve zrajících sýrech Chromatographic Determination of Biogenic Amines and Polyamines in Ripening Cheeses
skos:notation
RIV/62156489:43210/14:00226107!RIV15-MSM-43210___
n5:aktivita
n15:S n15:V
n5:aktivity
S, V
n5:cisloPeriodika
12
n5:dodaniDat
n8:2015
n5:domaciTvurceVysledku
n11:5655463 n11:2088282
n5:druhVysledku
n13:J
n5:duvernostUdaju
n18:S
n5:entitaPredkladatele
n16:predkladatel
n5:idSjednocenehoVysledku
7237
n5:idVysledku
RIV/62156489:43210/14:00226107
n5:jazykVysledku
n6:cze
n5:klicovaSlova
HPLC; histamine; ripening cheeses; tyramine; polyamines
n5:klicoveSlovo
n10:polyamines n10:ripening%20cheeses n10:tyramine n10:HPLC n10:histamine
n5:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n5:kontrolniKodProRIV
[9BA7821D69B7]
n5:nazevZdroje
Chemické listy
n5:obor
n17:CB
n5:pocetDomacichTvurcuVysledku
2
n5:pocetTvurcuVysledku
3
n5:rokUplatneniVysledku
n8:2014
n5:svazekPeriodika
108
n5:tvurceVysledku
Dohnal, Vlastimil Komprda, Tomáš Cwiková, Olga
s:issn
0009-2770
s:numberOfPages
5
n14:organizacniJednotka
43210