This HTML5 document contains 52 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n16http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n12http://localhost/temp/predkladatel/
n10http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n9http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n21https://schema.org/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n20http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00216568%21RIV15-TA0-43210___/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n13http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00216568%21RIV15-TA0-43210___
rdf:type
skos:Concept n19:Vysledek
dcterms:description
Thyme essential oil belongs to the plant material with a powerful antimicrobial activity. The aim of the study was to test the antimicrobial effect of thyme essential oil on selected microorganisms without direct contact. Escherichia coli, Candida tropicalis and Penicillium chrysogenum were used for testing. The surface of the cheese or the surface of solidified nutrient medium was inoculated with 0.1 ml of bacterial culture of the appropriate density. On the inside part of the lids of the Petri dishes paper disk was attached. Disc were impregnated with essential oil of appropriate concentration. After a period of cultivation, plates were inspected. Variants of the experiment with nutrient broth in Petri dishes demonstrated inhibitory effect of concentrated thyme essential oil on the test microorganisms without direct contact. Antimicrobial activity of diluted essential oil was very limited. At the variants of the experiment with cheese the concentrated essential oil in a dose of 30 ml led to inhibition of the growth of P. chrysogenum and C. tropicalis without direct contact with the cheese. Diluted oil in this case was not effective. At E. coli visible changes or differences between the variants were not detected at cheese. Tymiánová silice patří k rostlinným látkám s nejsilnější antimikrobiální aktivitou. Cílem práce bylo ověřit antimikrobiální působení tymiánové silice na vybrané mikroorganismy bez přímého kontaktu. Pro testování byly použity následující mikroorganismy: Escherichia coli, Candida tropicalis a Penicillium chrysogenum. Na povrch sýra nebo na povrch ztuhlého živného média bylo inokulováno 0,1 ml bakteriální kultury o příslušné denzitě. Na vnitřní stranu víček Petriho misek byl připevněn papírový disk, který byl napuštěn silicí o příslušné koncentraci. Po uplynutí doby kultivace byla provedena kontrola misek. U variant experimentu s živnou půdou v Petriho miskách byl prokázán inhibiční účinek koncentrované tymiánové silice na testované mikroorganismy bez přímého kontaktu. Ředěná silice působila jen omezeně. U variant experimentu se sýrem vedla aplikace koncentrované silice v dávce 30 mikrolitrů k inhibici růstu P. chrysogenum a C. tropicalis i bez přímého kontaktu s potravinou, ředěná silice v tomto případě nebyla účinná. U E. coli nebyly na sýrech zjištěny viditelné změny ani rozdíly mezi variantami. Tymiánová silice patří k rostlinným látkám s nejsilnější antimikrobiální aktivitou. Cílem práce bylo ověřit antimikrobiální působení tymiánové silice na vybrané mikroorganismy bez přímého kontaktu. Pro testování byly použity následující mikroorganismy: Escherichia coli, Candida tropicalis a Penicillium chrysogenum. Na povrch sýra nebo na povrch ztuhlého živného média bylo inokulováno 0,1 ml bakteriální kultury o příslušné denzitě. Na vnitřní stranu víček Petriho misek byl připevněn papírový disk, který byl napuštěn silicí o příslušné koncentraci. Po uplynutí doby kultivace byla provedena kontrola misek. U variant experimentu s živnou půdou v Petriho miskách byl prokázán inhibiční účinek koncentrované tymiánové silice na testované mikroorganismy bez přímého kontaktu. Ředěná silice působila jen omezeně. U variant experimentu se sýrem vedla aplikace koncentrované silice v dávce 30 mikrolitrů k inhibici růstu P. chrysogenum a C. tropicalis i bez přímého kontaktu s potravinou, ředěná silice v tomto případě nebyla účinná. U E. coli nebyly na sýrech zjištěny viditelné změny ani rozdíly mezi variantami.
dcterms:title
Testování antimikrobiálního působení tymiánové silice Testing the antimicrobial effect of thyme essential oil Testování antimikrobiálního působení tymiánové silice
skos:prefLabel
Testování antimikrobiálního působení tymiánové silice Testing the antimicrobial effect of thyme essential oil Testování antimikrobiálního působení tymiánové silice
skos:notation
RIV/62156489:43210/14:00216568!RIV15-TA0-43210___
n3:aktivita
n4:P
n3:aktivity
P(TA03010799)
n3:dodaniDat
n13:2015
n3:domaciTvurceVysledku
n9:4088425 n9:6287530 n9:1083449 n9:3091988
n3:druhVysledku
n18:D
n3:duvernostUdaju
n7:S
n3:entitaPredkladatele
n20:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
50105
n3:idVysledku
RIV/62156489:43210/14:00216568
n3:jazykVysledku
n11:cze
n3:klicovaSlova
Penicillium chrysogenum; esential oils; microorganisms; cheese; E. coli; Candida tropicalis
n3:klicoveSlovo
n5:Penicillium%20chrysogenum n5:Candida%20tropicalis n5:esential%20oils n5:microorganisms n5:cheese n5:E.%20coli
n3:kontrolniKodProRIV
[EEBF7D288595]
n3:mistoKonaniAkce
Mendelova univerzita v Brně
n3:mistoVydani
Brno
n3:nazevZdroje
Sborník příspěvků XL. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2014
n3:obor
n14:EE
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
4
n3:pocetTvurcuVysledku
5
n3:projekt
n10:TA03010799
n3:rokUplatneniVysledku
n13:2014
n3:tvurceVysledku
Koláčková, Pavla Kalhotka, Libor Dostálová, Lenka Růžičková, Gabriela Detvanová, Lenka
n3:typAkce
n17:EUR
n3:zahajeniAkce
2014-03-05+01:00
s:numberOfPages
9
n16:hasPublisher
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
n21:isbn
978-80-7375-944-5
n12:organizacniJednotka
43210