This HTML5 document contains 57 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n18http://localhost/temp/predkladatel/
n14http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n6http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n4http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00214073%21RIV15-MSM-43210___/
n11https://schema.org/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n20http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n12http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00214073%21RIV15-MSM-43210___
rdf:type
n5:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Bioconservation is still more desirable sectors. The work shows the results of the shelf-life extension of whey (titratable acidity, pH) and microbiological stability by adding essential oils (Anise, Chamomile Blue, Sage) into whey. Whey was made during the production of fresh cheese. The samples were stored for 14 days in a refrigerator at a temperature of below 9°C. Application of Anise esssential oil, Chamomile blue and Sage into whey in the concentrations did not cause significant prolongation of shelf-life (parameters pH and titratable acidity). The results of microbiological analyzes show that Sage essential oil was able to positively affect the total plate count and thermo resistant aerobic microorganisms. The addition of Chamomile Blue essential oil suppressed grow of molds and yeasts. The essential oil of Anise was able to prevent the development of thermo resistant anaerobic microorganisms. Whey in combination with essential oils could find application not only in food but also for example in the spa. Biokonzervace je stále žádanějším odvětvím. Práce se zabývala prodloužením údržnosti syrovátky (titrační kyselost, pH) a zajištění mikrobiologické stability přídavkem silic ve zvolených koncentracích (Anýz vonný, Heřmánek modrý, Šalvěj lékařská) do syrovátky. Syrovátka vznikla při vlastní výrobě čerstvých sýrů. Vzorky byly skladovány po dobu 14 dní v chladničce při teplotě pod 9 °C. Aplikace silic Anýzu vonného, Heřmánku modrého a Šalvěje lékařské do syrovátky ve zvolených koncentracích nezpůsobila významnější prodloužení trvanlivosti (parametry pH a titrační kyselost). Z výsledků mikrobiologických rozborů syrovátky vyplývá, že silice Šalvěje lékařské byla schopna pozitivně ovlivnit celkové počty mikroorganismů a termorezistentní aerobní mikroorganismy. Přídavek Heřmánku modrého potlačil po celou dobu skladování skupinu plísní a kvasinek. Silice anýzu vonného zabránila rozvoji termorezistentních anaerobních mikroorganismů. Bylo by vhodné na tuto práci dále navázat modelovými pokusy se syrovátkou a vybranými mikroorganismy. Syrovátka v kombinaci se silicemi by mohla najít uplatnění nejen v potravinářství ale i např. v lázeňství. Biokonzervace je stále žádanějším odvětvím. Práce se zabývala prodloužením údržnosti syrovátky (titrační kyselost, pH) a zajištění mikrobiologické stability přídavkem silic ve zvolených koncentracích (Anýz vonný, Heřmánek modrý, Šalvěj lékařská) do syrovátky. Syrovátka vznikla při vlastní výrobě čerstvých sýrů. Vzorky byly skladovány po dobu 14 dní v chladničce při teplotě pod 9 °C. Aplikace silic Anýzu vonného, Heřmánku modrého a Šalvěje lékařské do syrovátky ve zvolených koncentracích nezpůsobila významnější prodloužení trvanlivosti (parametry pH a titrační kyselost). Z výsledků mikrobiologických rozborů syrovátky vyplývá, že silice Šalvěje lékařské byla schopna pozitivně ovlivnit celkové počty mikroorganismů a termorezistentní aerobní mikroorganismy. Přídavek Heřmánku modrého potlačil po celou dobu skladování skupinu plísní a kvasinek. Silice anýzu vonného zabránila rozvoji termorezistentních anaerobních mikroorganismů. Bylo by vhodné na tuto práci dále navázat modelovými pokusy se syrovátkou a vybranými mikroorganismy. Syrovátka v kombinaci se silicemi by mohla najít uplatnění nejen v potravinářství ale i např. v lázeňství.
dcterms:title
Kvalitativní parametry syrovátky s přídavkem vybraných silic Qualitative parameters of whey with added selected essential oils Kvalitativní parametry syrovátky s přídavkem vybraných silic
skos:prefLabel
Qualitative parameters of whey with added selected essential oils Kvalitativní parametry syrovátky s přídavkem vybraných silic Kvalitativní parametry syrovátky s přídavkem vybraných silic
skos:notation
RIV/62156489:43210/14:00214073!RIV15-MSM-43210___
n3:aktivita
n10:S
n3:aktivity
S
n3:dodaniDat
n12:2015
n3:domaciTvurceVysledku
n6:3443043 n6:8573255 n6:8043132 n6:4312708 n6:2001209 n6:3091988 n6:1898108
n3:druhVysledku
n15:D
n3:duvernostUdaju
n20:S
n3:entitaPredkladatele
n4:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
25398
n3:idVysledku
RIV/62156489:43210/14:00214073
n3:jazykVysledku
n17:cze
n3:klicovaSlova
sage; pH; anise; microoganisms; titratable acidity; chamomile
n3:klicoveSlovo
n9:chamomile n9:microoganisms n9:sage n9:anise n9:pH n9:titratable%20acidity
n3:kontrolniKodProRIV
[A847931BAC65]
n3:mistoKonaniAkce
Mendelova univerzita v Brně
n3:mistoVydani
Brno
n3:nazevZdroje
Sborník příspěvků XL. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2014
n3:obor
n19:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
7
n3:pocetTvurcuVysledku
8
n3:rokUplatneniVysledku
n12:2014
n3:tvurceVysledku
Kaiseršotová, Dana Rožnovská, Doubravka Lužová, Táňa Kalhotka, Libor Šustová, Květoslava Dostálová, Lenka Jůzl, Miroslav Teplá, Jana
n3:typAkce
n16:EUR
n3:zahajeniAkce
2014-03-05+01:00
s:numberOfPages
6
n14:hasPublisher
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
n11:isbn
978-80-7375-944-5
n18:organizacniJednotka
43210