This HTML5 document contains 49 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n15http://localhost/temp/predkladatel/
n14http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n13http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n18http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n19https://schema.org/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n9http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00199859%21RIV14-MSM-43210___/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n20http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n16http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00199859%21RIV14-MSM-43210___
rdf:type
skos:Concept n17:Vysledek
dcterms:description
Bod mrznutí mléka je poměrně významný mléčný fyzikální parametr. Je zahrnut do vzorce zpeněžování syrového mléka, coby kvalitativní ukazatel. Cílem tohoto výzkumu bylo zhodnotit vliv obsahových složek a kvalitativních ukazatelů mléka na bod mrznutí. Bazénové vzorky mléka (n = 36) pocházely ze ŠZP v Žabčicích zabývající se chovem holštýnského skotu. Vzorky byly odebírány třikrát měsíčně v období od 3. ledna 2012 do 6. ledna 2013. Stanovení bodu mrznutí, obsahových složek mléka (obsahu bílkovin, kaseinu, tuku, laktózy, tukuprosté sušiny), počtu somatických buněk, celkového počtu mikroorganismů a obsahu močoviny bylo provedeno v laboratoři LRM Brno-Chrlice, jenž zajišťuje rozbory mléka pro potřeby kontroly užitkovosti. Na základě analýzy bazénových vzorků bylo zaznamenáno, že při nižším celkovém denním nádoji docházelo ke zlepšení (poklesu) bodu mrznutí (r = 0,40; P < 0,05). Dále docházelo ke zlepšování (poklesu) bodu mrznutí, pokud se zvyšoval obsah laktózy (r = -0,57; P < 0,01), tukuprosté sušiny (r = -0,55; P < 0,01), bílkovin (r = -0,40; P < 0,05), kaseinu (r = -0,36; P < 0,05) a tuku (r = -0,32; P < 0,05) v bazénovém vzorku mléka. Ostatní obsahové parametry a kvalitativní ukazatele nebyly průkazně ovlivněny. The aim of this research was to evaluate the effect of composition and milk quality parameters of milk on the freezing point of milk. Overall 36 bulk milk samples were analyzed in the period (3.1. 2012 -- 6.1. 2013). Samples came from the farm ŠZS Žabčice, which reared with Holstein breed. Measured properties were milk composition (protein content, casein content, fat content, lactose content and solids non-fat content), somatic cell count, total plate count, and urea concentration. The analysis was performed in the laboratory LRM Brno-Chrlice. Based on the analysis of bull tank milk samples was observed that at lower yield occurred to improve (decrease) the freezing point (r = 0.40, P < 0.05). Further, there were improvement (decrease) the freezing point when the increased lactose content (r = -0.57, P < 0.01), solids non-fat content (r = -0.55, P < 0.01), protein content (r = -0.40, P < 0.05), casein content (r = -0.36, P < 0.05) and fat content (r = -0.32, P < 0.05) in milk samples. Other content parameters and qualitative indicators were not significantly affected. Bod mrznutí mléka je poměrně významný mléčný fyzikální parametr. Je zahrnut do vzorce zpeněžování syrového mléka, coby kvalitativní ukazatel. Cílem tohoto výzkumu bylo zhodnotit vliv obsahových složek a kvalitativních ukazatelů mléka na bod mrznutí. Bazénové vzorky mléka (n = 36) pocházely ze ŠZP v Žabčicích zabývající se chovem holštýnského skotu. Vzorky byly odebírány třikrát měsíčně v období od 3. ledna 2012 do 6. ledna 2013. Stanovení bodu mrznutí, obsahových složek mléka (obsahu bílkovin, kaseinu, tuku, laktózy, tukuprosté sušiny), počtu somatických buněk, celkového počtu mikroorganismů a obsahu močoviny bylo provedeno v laboratoři LRM Brno-Chrlice, jenž zajišťuje rozbory mléka pro potřeby kontroly užitkovosti. Na základě analýzy bazénových vzorků bylo zaznamenáno, že při nižším celkovém denním nádoji docházelo ke zlepšení (poklesu) bodu mrznutí (r = 0,40; P < 0,05). Dále docházelo ke zlepšování (poklesu) bodu mrznutí, pokud se zvyšoval obsah laktózy (r = -0,57; P < 0,01), tukuprosté sušiny (r = -0,55; P < 0,01), bílkovin (r = -0,40; P < 0,05), kaseinu (r = -0,36; P < 0,05) a tuku (r = -0,32; P < 0,05) v bazénovém vzorku mléka. Ostatní obsahové parametry a kvalitativní ukazatele nebyly průkazně ovlivněny.
dcterms:title
Vliv složení a kvalitativních ukazatelů mléka na bod mrznutí Effect of composition and milk quality parameters on freezing point of milk Vliv složení a kvalitativních ukazatelů mléka na bod mrznutí
skos:prefLabel
Effect of composition and milk quality parameters on freezing point of milk Vliv složení a kvalitativních ukazatelů mléka na bod mrznutí Vliv složení a kvalitativních ukazatelů mléka na bod mrznutí
skos:notation
RIV/62156489:43210/13:00199859!RIV14-MSM-43210___
n17:predkladatel
n18:orjk%3A43210
n3:aktivita
n20:S
n3:aktivity
S
n3:dodaniDat
n16:2014
n3:domaciTvurceVysledku
n13:1263900
n3:druhVysledku
n11:D
n3:duvernostUdaju
n4:S
n3:entitaPredkladatele
n9:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
114708
n3:idVysledku
RIV/62156489:43210/13:00199859
n3:jazykVysledku
n7:cze
n3:klicovaSlova
quality of milk; milk composition; milk; Holstein breed; freezing point
n3:klicoveSlovo
n10:milk n10:milk%20composition n10:quality%20of%20milk n10:freezing%20point n10:Holstein%20breed
n3:kontrolniKodProRIV
[535E4A27A09A]
n3:mistoKonaniAkce
Mendelova univerzita v Brně
n3:mistoVydani
Brno
n3:nazevZdroje
Sborník příspěvků XXXIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2013
n3:obor
n12:GG
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
1
n3:pocetTvurcuVysledku
6
n3:rokUplatneniVysledku
n16:2013
n3:tvurceVysledku
Velecká, Milena Večeřa, Milan Andrýsek, Jiří Chládek, Gustav Falta, Daniel Javorová, Jana
n3:typAkce
n5:EUR
n3:zahajeniAkce
2013-02-27+01:00
s:numberOfPages
7
n14:hasPublisher
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
n19:isbn
978-80-7375-705-2
n15:organizacniJednotka
43210