This HTML5 document contains 48 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n21http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
n18http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00180532%21RIV12-MSM-43210___/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n22http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n10http://localhost/temp/predkladatel/
n4http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n8http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
n6https://schema.org/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n20http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n11http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00180532%21RIV12-MSM-43210___
rdf:type
n7:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Biogenní aminy (BA) jsou nízkomolekulární bazické dusíkaté látky vznikající v potravinách a potravinových surovinách nejčastěji dekarboxylací aminokyselin působením bakteriálních dekarboxyláz. V experimentu jsme se zaměřily na bakterie rodu Enterococcus a bakterie mléčného kvašení, které jsou v literatuře popisovány jako významný potenciální producent BA (Eroscun et. al, 2010). Byly použity dvě metody testování schopnosti daných izolátů tvořit tyramin/ histamin: tekuté dekarboxylační medium a dále potvrzení vzniku aminů pomocí vysokotlaké kapalinové chromatografie. V případě bakterií rodu Enterococus byly všechny vzorky označeny jako pozitivní při použití obou metod. U BMK byl zaznamenán narůst pozitivních vzorků z původních 10,48 % na 41,7 %. Všechny izolované mikroorganismy použité v našem experimentu byly pozitivní na tyramin, histamin nebyl v experimentu zaznamenán ani v jednom z izolovaných vzorků. Pomocí PYRAtestu byla potvrzena příslušnost bakterií k rodu Enterococcus, byla provedena i druhová identifikace, při které byly krom jednoho vzorku, který byl identifikován jako Enterococcus faecium všechny ostatní označeny EN-COCCUstestem jako Enterococcus faecalis. Biogenní aminy (BA) jsou nízkomolekulární bazické dusíkaté látky vznikající v potravinách a potravinových surovinách nejčastěji dekarboxylací aminokyselin působením bakteriálních dekarboxyláz. V experimentu jsme se zaměřily na bakterie rodu Enterococcus a bakterie mléčného kvašení, které jsou v literatuře popisovány jako významný potenciální producent BA (Eroscun et. al, 2010). Byly použity dvě metody testování schopnosti daných izolátů tvořit tyramin/ histamin: tekuté dekarboxylační medium a dále potvrzení vzniku aminů pomocí vysokotlaké kapalinové chromatografie. V případě bakterií rodu Enterococus byly všechny vzorky označeny jako pozitivní při použití obou metod. U BMK byl zaznamenán narůst pozitivních vzorků z původních 10,48 % na 41,7 %. Všechny izolované mikroorganismy použité v našem experimentu byly pozitivní na tyramin, histamin nebyl v experimentu zaznamenán ani v jednom z izolovaných vzorků. Pomocí PYRAtestu byla potvrzena příslušnost bakterií k rodu Enterococcus, byla provedena i druhová identifikace, při které byly krom jednoho vzorku, který byl identifikován jako Enterococcus faecium všechny ostatní označeny EN-COCCUstestem jako Enterococcus faecalis. Biogenic amines (BA) are low-molecular nitrogenous bases formed in foods and food raw materials by decarboxylation of precursor amino acids by the action of bacterial decarboxylases. An ability of lactic acid bacteria (LAB), including genus Enterococcus (proved BA producers), to form tyramine and histamine was evaluated in the present experiment. Two methods for testing an ability of the isolates to form tyramine/histamine were used: liquid decarboxylating medium (LDM) and confirmation of BA formation by the HPLC method. Regarding Enterococcus spp., all tested isolates were positive using both methods. As far as LAB are concerned however, only 10.5 % of the isolates was identified as positive in LDM, while 41.7 % positive isolates was confirmed by the HPLC. In the HPLC-positive isolates, only tyramine was detected, histamine was not present in any of the tested samples. Members of the genus Enterococcus were confirmed by the PYRA-test, species identification was consequently performed using the ENCOCCUS-test. Except one sample that was identified as E. faecium, all other enterococci isolates were identified as E. faecalis.
dcterms:title
Stanovení dekarboxylásové aktivity u vybraných rizikových bakterií Determination of decarboxylase aktivity the selected bakteria hazarrdous Stanovení dekarboxylásové aktivity u vybraných rizikových bakterií
skos:prefLabel
Determination of decarboxylase aktivity the selected bakteria hazarrdous Stanovení dekarboxylásové aktivity u vybraných rizikových bakterií Stanovení dekarboxylásové aktivity u vybraných rizikových bakterií
skos:notation
RIV/62156489:43210/11:00180532!RIV12-MSM-43210___
n7:predkladatel
n8:orjk%3A43210
n3:aktivita
n19:Z
n3:aktivity
Z(MSM 432100001)
n3:dodaniDat
n11:2012
n3:domaciTvurceVysledku
n4:5655463 n4:1297821 n4:4775090 n4:4528387
n3:druhVysledku
n16:D
n3:duvernostUdaju
n20:S
n3:entitaPredkladatele
n18:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
231982
n3:idVysledku
RIV/62156489:43210/11:00180532
n3:jazykVysledku
n5:cze
n3:klicovaSlova
dekarboxylazová aktivita; Enterococcus
n3:klicoveSlovo
n14:dekarboxylazov%C3%A1%20aktivita n14:Enterococcus
n3:kontrolniKodProRIV
[67673499ABF0]
n3:mistoKonaniAkce
Brno
n3:mistoVydani
Brno
n3:nazevZdroje
MendelNet 2011 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference
n3:obor
n13:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
4
n3:pocetTvurcuVysledku
4
n3:rokUplatneniVysledku
n11:2011
n3:tvurceVysledku
Komprda, Tomáš Zorníková, Gabriela Petirová, Eva Sládková, Pavla
n3:typAkce
n21:EUR
n3:zahajeniAkce
2011-01-01+01:00
n3:zamer
n17:MSM%20432100001
s:numberOfPages
6
n22:hasPublisher
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
n6:isbn
978-80-7375-563-8
n10:organizacniJednotka
43210