This HTML5 document contains 48 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n9http://localhost/temp/predkladatel/
n7http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n15http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
shttp://schema.org/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n18http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00179997%21RIV12-MSM-43210___/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n5http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00179997%21RIV12-MSM-43210___
rdf:type
skos:Concept n10:Vysledek
dcterms:description
Běţné odrůdy pšenice (T. aestivum L.) mají červené zabarvení zrna, které je řízeno jednou aţ třemi dominantními alelami R-A1a (na chromosomu 3AL), R-B1b (na 3BL) a R-D1b (na 3DL); bílé zrno je podmíněno sestavou recesivních alel. Ţlutá barva zrna je podmíněna širokým spektrem alel odpovědných za biosyntetické dráhy enzymu fytoen syntázy (na 7A, 7B, 5A), modrý aleuron je řízen alelami Ba1 (na 4BS) a Ba2 (na 4A), purpurový perikarp je řízen alelami Pp1 (na 7B), Pp2 (na 7A), Pp3a, Pp3b (na 2A). Rozdíly v zabarvení zrna jsou způsobeny přítomností polyfenolů, taninů, antokyanů a karotenoidů. Je uveden přehled donorů pšenice s neobvyklou barvou zrna a některé typické charakteristiky zrna. V rozdílných pletivech zrna je rozdílné zastoupení barevných látek, které ovlivňuje jejich obsah v mouce a šrotu a tím i v jednotlivých druzích pekárenských a pečivárenských výrobků. Geny pro biosyntézu barviv, lokalizované na různých chromosomech, lze vzájemně kombinovat a vytvářet tak linie s vyšším obsahem látek s antioxidačním účinkem v zrnu. Common cultivars of wheat (T. aestivum L.) have red colour of grain which is controlled by one to three dominant alleles R-A1a (on chromosome 3AL), R-B1b (on 3BL) and R-D1b (on 3DL); white grain is determined by recessive constitution of the alleles. Yellow colour is determined by a large spectrum of alleles responsible for biosynthetic pathways of enzyme phytoene synthase (on 7A, 7B, 5A), blue aleurone is determined by alleles Ba1 (on 4BS) and Ba2 (on 4A), purple pericarp by Pp1 (on 7B), Pp2 (on 7A), Pp3a, Pp3b (on 2A). The differences in grain colour are caused by the presence of polyphenols, tannins, anthocyanins and carotenoids. The overview of collected wheat donors with unusual grain colour and some of its typical characters are presented. In different kernel tissues there are different amounts of coloured substances that affect their content in the flour and meal and thus their content in bakery and biscuit products. The genes on different chromosomes can be combined and used for development of wheats with higher content of antioxidants. Běţné odrůdy pšenice (T. aestivum L.) mají červené zabarvení zrna, které je řízeno jednou aţ třemi dominantními alelami R-A1a (na chromosomu 3AL), R-B1b (na 3BL) a R-D1b (na 3DL); bílé zrno je podmíněno sestavou recesivních alel. Ţlutá barva zrna je podmíněna širokým spektrem alel odpovědných za biosyntetické dráhy enzymu fytoen syntázy (na 7A, 7B, 5A), modrý aleuron je řízen alelami Ba1 (na 4BS) a Ba2 (na 4A), purpurový perikarp je řízen alelami Pp1 (na 7B), Pp2 (na 7A), Pp3a, Pp3b (na 2A). Rozdíly v zabarvení zrna jsou způsobeny přítomností polyfenolů, taninů, antokyanů a karotenoidů. Je uveden přehled donorů pšenice s neobvyklou barvou zrna a některé typické charakteristiky zrna. V rozdílných pletivech zrna je rozdílné zastoupení barevných látek, které ovlivňuje jejich obsah v mouce a šrotu a tím i v jednotlivých druzích pekárenských a pečivárenských výrobků. Geny pro biosyntézu barviv, lokalizované na různých chromosomech, lze vzájemně kombinovat a vytvářet tak linie s vyšším obsahem látek s antioxidačním účinkem v zrnu.
dcterms:title
Pšenice s odlišným zabarvením zrna a možnosti jejich využití v potravinářství Wheats with Different Grain Colour and Their Use in Food Processing Pšenice s odlišným zabarvením zrna a možnosti jejich využití v potravinářství
skos:prefLabel
Pšenice s odlišným zabarvením zrna a možnosti jejich využití v potravinářství Wheats with Different Grain Colour and Their Use in Food Processing Pšenice s odlišným zabarvením zrna a možnosti jejich využití v potravinářství
skos:notation
RIV/62156489:43210/11:00179997!RIV12-MSM-43210___
n10:predkladatel
n15:orjk%3A43210
n4:aktivita
n14:S
n4:aktivity
S
n4:cisloPeriodika
12
n4:dodaniDat
n5:2012
n4:domaciTvurceVysledku
n7:2337339 n7:6512348
n4:druhVysledku
n12:J
n4:duvernostUdaju
n8:S
n4:entitaPredkladatele
n18:predkladatel
n4:idSjednocenehoVysledku
225114
n4:idVysledku
RIV/62156489:43210/11:00179997
n4:jazykVysledku
n16:cze
n4:klicovaSlova
food processing; grain colour; antioxidants; wheat
n4:klicoveSlovo
n17:food%20processing n17:grain%20colour n17:antioxidants n17:wheat
n4:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n4:kontrolniKodProRIV
[78117ADAAE8A]
n4:nazevZdroje
Úroda
n4:obor
n13:GM
n4:pocetDomacichTvurcuVysledku
2
n4:pocetTvurcuVysledku
8
n4:rokUplatneniVysledku
n5:2011
n4:tvurceVysledku
Vyhnánek, Tomáš Jirsa, Ondřej Kadlíková, M. Novotná, Pavla Vaculová, Kateřina Kurečka, Radim Martinek, Petr Podhorná, Jana
s:issn
0139-6013
s:numberOfPages
7
n9:organizacniJednotka
43210