This HTML5 document contains 48 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n20http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n19http://localhost/temp/predkladatel/
n6http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n12https://schema.org/
n21http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00169263%21RIV12-MSM-43210___/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n8http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00169263%21RIV12-MSM-43210___
rdf:type
skos:Concept n11:Vysledek
dcterms:description
Mezi významné mikrobiální kontaminanty mléka patří Escherichia coli a Enterococcus faecium. Bakterie Escherichia coli jsou schopné fermentovat laktosu za vzniku kyseliny mléčné, kyseliny octové, oxidu uhličitého a vodíku. (Görner et Valík, 2004; Hayes et Boor, 2001). Griger et Holec (1990) uvádí, že tyto mikroorganismy jsou součástí střevní mikroflóry lidí i zvířat. V mléce jsou proto E. coli a koliformní bakterie spolehlivým indikátorem primární a sekundární kontaminace, dále jsou spolehlivým indikátorem sanitace výrobního zařízení a indikují spolehlivost pasterizace. Enterokoky v potravinářské mikrobiologii na první pohled působí protichůdně. Ve fermentovaných potravinách mají probiotické vlastnosti, jsou schopny tvořit bakteriociny a jsou potřebné při zrání sýrů (Greifová et al., 2003). Naopak v nefermentovaných potravinách poukazují na nedostatečné zahřátí suroviny a na nedostatečnou sanitaci výrobního zařízení (Görner et Valík, 2004) Mezi významné mikrobiální kontaminanty mléka patří Escherichia coli a Enterococcus faecium. Bakterie Escherichia coli jsou schopné fermentovat laktosu za vzniku kyseliny mléčné, kyseliny octové, oxidu uhličitého a vodíku. (Görner et Valík, 2004; Hayes et Boor, 2001). Griger et Holec (1990) uvádí, že tyto mikroorganismy jsou součástí střevní mikroflóry lidí i zvířat. V mléce jsou proto E. coli a koliformní bakterie spolehlivým indikátorem primární a sekundární kontaminace, dále jsou spolehlivým indikátorem sanitace výrobního zařízení a indikují spolehlivost pasterizace. Enterokoky v potravinářské mikrobiologii na první pohled působí protichůdně. Ve fermentovaných potravinách mají probiotické vlastnosti, jsou schopny tvořit bakteriociny a jsou potřebné při zrání sýrů (Greifová et al., 2003). Naopak v nefermentovaných potravinách poukazují na nedostatečné zahřátí suroviny a na nedostatečnou sanitaci výrobního zařízení (Görner et Valík, 2004) Escherichia coli and Enterococcus faecium are thought of important microbial contaminant of milk. Bacterium Escherichia coli is able to ferment lactose to lactic acid, acetic acid, carbon dioxide and hydrogen. These microorganisms are a part of human and animal enteric microflora. Thus, in milk E. coli and coliform bacteria microorganisms are reliable indicator of primary and secondary contamination. Furthermore they are reliable indicator of sanitation of technology equipment and efficiency of pasteurizing. Enterococcus spp. have probiotic effect in diary products, they are able to produce bacteriocins and needed for cheese ripening. On the other hand in non-fermented food Entecococcus spp. indicate insufficient heating of material and equipment sanitation. Pasteurized goat, cow milk and cottage cheese were inoculated by pure cultures of Enterococcus faecium and Escherichia coli.
dcterms:title
Růst Escherichia coli a Enterococcus faecium v mléce a tvarohu a jejich produkce plynů GROWTH AND GAS PRODUCTION BY ESCHERICHIA COLI AND ENTEROCOCCUS FAECIUM IN MILK AND COTTAGE CHEESE Růst Escherichia coli a Enterococcus faecium v mléce a tvarohu a jejich produkce plynů
skos:prefLabel
GROWTH AND GAS PRODUCTION BY ESCHERICHIA COLI AND ENTEROCOCCUS FAECIUM IN MILK AND COTTAGE CHEESE Růst Escherichia coli a Enterococcus faecium v mléce a tvarohu a jejich produkce plynů Růst Escherichia coli a Enterococcus faecium v mléce a tvarohu a jejich produkce plynů
skos:notation
RIV/62156489:43210/11:00169263!RIV12-MSM-43210___
n11:predkladatel
n17:orjk%3A43210
n3:aktivita
n15:S
n3:aktivity
S
n3:dodaniDat
n8:2012
n3:domaciTvurceVysledku
n6:2001209 n6:3523268 n6:1361597
n3:druhVysledku
n14:D
n3:duvernostUdaju
n18:S
n3:entitaPredkladatele
n21:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
227951
n3:idVysledku
RIV/62156489:43210/11:00169263
n3:jazykVysledku
n4:cze
n3:klicovaSlova
microorganisms; carbon dioxide; ethylene; ethane; milk
n3:klicoveSlovo
n10:milk n10:ethylene n10:ethane n10:microorganisms n10:carbon%20dioxide
n3:kontrolniKodProRIV
[D16DDE5A08B4]
n3:mistoKonaniAkce
Mendelova univerzita v Brně
n3:mistoVydani
Poire s.r.o., Brno
n3:nazevZdroje
Sborník příspěvků XXXVII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny
n3:obor
n13:EE
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
3
n3:pocetTvurcuVysledku
3
n3:rokUplatneniVysledku
n8:2011
n3:tvurceVysledku
Fišerová, Helena Němcová, Michaela Kalhotka, Libor
n3:typAkce
n16:CST
n3:zahajeniAkce
2011-03-03+01:00
s:numberOfPages
9
n20:hasPublisher
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
n12:isbn
978-80-7375-495-2
n19:organizacniJednotka
43210