This HTML5 document contains 48 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n18http://localhost/temp/predkladatel/
n13http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n7http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n19https://schema.org/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
rdfshttp://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n8http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00234864%21RIV15-MSM-43210___/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n4http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00234864%21RIV15-MSM-43210___
rdf:type
n5:Vysledek skos:Concept
rdfs:seeAlso
https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2010/mendelnet_2010_fulltext.pdf
dcterms:description
The biogenic amines (BA) are low-molecular bazic nitrogen substances produced in food by bacteria possessing decarboxylase activity. Some BAs have important physiological functions in a human organism (nitrogen source, hormone precursors etc.). However, they can induce toxic effects when ingested in greater quantities in food. Samples of cheese ripening under the smear produced during a spring period were used. The samples were obtained during the production process, including samples from the raw materials. Biogenic amines (tyramine, histamine, phenylethylamine, cadaverine, putrescine, spermidine, spermine) were detected by the HPLC method (High Pressure Liguid Chromatography). The content of histamine and tyramine respectively did not exceed 100 mg.kg-1. Content of the sum of BA raw material was 9.7 mg.kg-1. Content of the sum of BA was significantly (P< 0.05) influenced by the product shape, an effect of the cheese position in the ripening room on the sum of BA was not establisted, there was only tendency (P>0.05).to higter values regarding cheeses ripening in a great distance from the ripening room door. Biogenní aminy (BA) jsou nízkomolekulární bazické dusíkaté látky vznikající v potravinách a potravinových surovinách nejčastěji dekarboxylací aminokyselin působením bakteriálních dekarboxyláz. Některé biogenní aminy mají v organismu člověka a živočichů významné fyziologické funkce (zdroj dusíku, prekurzory některých hormonů aj.), ve větším množství však mohou u citlivých jedinců působit toxicky. Biogenní aminy (tyramin, histamine, phenylethylamin, cadaverin, putrescin, spermidin, spermin) byly stanoveny metodou HPLC. V experimentu byly použity vzorky sýrů zrajících pod mazem odebírané během jarního období. Vzorky byly odebírány během výrobního procesu, a to včetně vzorků vstupní suroviny. 0bsah biogenních aminů během výrobního procesu narůstal avšak toxikologicky významné BA (histamin, tyramin) nepřekročily hodnoty 100 mg.kg-1. Suma obsahu BA ve vstupní surovině byla 9,7 mg.kg-1. Bylo statisticky prokázáno (P< 0,05), že obsah BA byl ovlivněn tvarem výrobku, vliv umístění sýrů ve zracích místnostech na obsah BA se neprokázal, i když hodnoty ze stojanů 1 jevily tendenci k vyšším hodnotám (P>0,05). Biogenní aminy (BA) jsou nízkomolekulární bazické dusíkaté látky vznikající v potravinách a potravinových surovinách nejčastěji dekarboxylací aminokyselin působením bakteriálních dekarboxyláz. Některé biogenní aminy mají v organismu člověka a živočichů významné fyziologické funkce (zdroj dusíku, prekurzory některých hormonů aj.), ve větším množství však mohou u citlivých jedinců působit toxicky. Biogenní aminy (tyramin, histamine, phenylethylamin, cadaverin, putrescin, spermidin, spermin) byly stanoveny metodou HPLC. V experimentu byly použity vzorky sýrů zrajících pod mazem odebírané během jarního období. Vzorky byly odebírány během výrobního procesu, a to včetně vzorků vstupní suroviny. 0bsah biogenních aminů během výrobního procesu narůstal avšak toxikologicky významné BA (histamin, tyramin) nepřekročily hodnoty 100 mg.kg-1. Suma obsahu BA ve vstupní surovině byla 9,7 mg.kg-1. Bylo statisticky prokázáno (P< 0,05), že obsah BA byl ovlivněn tvarem výrobku, vliv umístění sýrů ve zracích místnostech na obsah BA se neprokázal, i když hodnoty ze stojanů 1 jevily tendenci k vyšším hodnotám (P>0,05).
dcterms:title
Stanovení biogenních aminů u sýrů zrajících pod mazem během výroby Stanovení biogenních aminů u sýrů zrajících pod mazem během výroby The biogenic amines content of cheese ripening under the smear during production
skos:prefLabel
The biogenic amines content of cheese ripening under the smear during production Stanovení biogenních aminů u sýrů zrajících pod mazem během výroby Stanovení biogenních aminů u sýrů zrajících pod mazem během výroby
skos:notation
RIV/62156489:43210/10:00234864!RIV15-MSM-43210___
n3:aktivita
n12:S
n3:aktivity
S
n3:dodaniDat
n4:2015
n3:domaciTvurceVysledku
n7:7955758 n7:5655463 n7:4775090
n3:druhVysledku
n16:D
n3:duvernostUdaju
n10:S
n3:entitaPredkladatele
n8:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
289675
n3:idVysledku
RIV/62156489:43210/10:00234864
n3:jazykVysledku
n9:cze
n3:klicovaSlova
cheese; biogenic amine; HPLC
n3:klicoveSlovo
n15:cheese n15:HPLC n15:biogenic%20amine
n3:kontrolniKodProRIV
[F4473AB40288]
n3:mistoKonaniAkce
Brno
n3:mistoVydani
Brno
n3:nazevZdroje
MendelNet 2010 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference
n3:obor
n14:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
3
n3:pocetTvurcuVysledku
4
n3:rokUplatneniVysledku
n4:2010
n3:tvurceVysledku
Komprda, Tomáš Rejchrtová, Eva Sládková, Pavla Zemánek, Lubomír
n3:typAkce
n17:EUR
n3:wos
341786800099
n3:zahajeniAkce
2010-11-24+01:00
s:numberOfPages
7
n13:hasPublisher
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
n19:isbn
978-80-7375-453-2
n18:organizacniJednotka
43210