This HTML5 document contains 48 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n16http://localhost/temp/predkladatel/
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n4http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
n13http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00156124%21RIV10-MSM-43210___/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n9http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00156124%21RIV10-MSM-43210___
rdf:type
skos:Concept n15:Vysledek
dcterms:description
Jsou uvedeny výsledky šlechtění tritikale orientovaného na zlepšování technologických charakteristik zrna pro výrobu potravinářských výrobků z kynutého těsta. Šlechtitelský program je založen na využití donorů tritikale s translokacemi chromosomu 1R, do kterého byly přeneseny segmenty z chromosomu 1D pšenice. Tyto translokace chromosomu 1R nesou gluteninovou alelu Glu-D1d kódující vysokomolekulární podjednotky 5+10. Tato alela pozitivně ovlivňuje pekařskou kvalitu. Donory translokací chromosomu 1R byly získány od A. J. Lukaszewského (Univ. of California, USA). Jsou uvedeny dvouleté výsledky kvality zrna vybraných linií tritikale ze sklizně 2007 a 2008. Většina kvalitativních parametrů zrna se u těchto linií blíží ozimé pšenici zařazené do kategorie B (chlebová kvalita). Je diskutována perspektiva šlechtění tritikale na pekařskou jakost. Outcomes of breeding triticale aiming at the improvement of bread-making characteristics of grain for making food products from yeast-leavened dough are presented. The breeding programme is based on the employment of triticale donors with translocations of chromosome 1R, to which segments of wheat chromosome 1D were transferred. These translocations of chromosome 1R carry the glutenin allele Glu-D1d encoding HMW subunits 5+10. This allele positively affects bread-making quality. The donors of chromosome 1R translocations have been provided by A. J. Lukaszewski (Univ. of California, USA). Two-year data on grain quality in selected triticale lines from 2007 and 2008 harvests are given. Most grain quality parameters in these lines are close to those of winter wheat classified into B category (bread quality). Prospects of breeding triticale for bread-making quality are discussed. Jsou uvedeny výsledky šlechtění tritikale orientovaného na zlepšování technologických charakteristik zrna pro výrobu potravinářských výrobků z kynutého těsta. Šlechtitelský program je založen na využití donorů tritikale s translokacemi chromosomu 1R, do kterého byly přeneseny segmenty z chromosomu 1D pšenice. Tyto translokace chromosomu 1R nesou gluteninovou alelu Glu-D1d kódující vysokomolekulární podjednotky 5+10. Tato alela pozitivně ovlivňuje pekařskou kvalitu. Donory translokací chromosomu 1R byly získány od A. J. Lukaszewského (Univ. of California, USA). Jsou uvedeny dvouleté výsledky kvality zrna vybraných linií tritikale ze sklizně 2007 a 2008. Většina kvalitativních parametrů zrna se u těchto linií blíží ozimé pšenici zařazené do kategorie B (chlebová kvalita). Je diskutována perspektiva šlechtění tritikale na pekařskou jakost.
dcterms:title
Parametry nově vytvořených linií tritikale šlechtěných na zlepšenou pekařskou jakost Parametry nově vytvořených linií tritikale šlechtěných na zlepšenou pekařskou jakost Parameters of newly developed lines of triticale selected for improved bread-making quality
skos:prefLabel
Parametry nově vytvořených linií tritikale šlechtěných na zlepšenou pekařskou jakost Parameters of newly developed lines of triticale selected for improved bread-making quality Parametry nově vytvořených linií tritikale šlechtěných na zlepšenou pekařskou jakost
skos:notation
RIV/62156489:43210/09:00156124!RIV10-MSM-43210___
n3:aktivita
n7:Z
n3:aktivity
Z(MSM 432100001), Z(MSM2532885901)
n3:cisloPeriodika
Suppl. 1
n3:dodaniDat
n9:2010
n3:domaciTvurceVysledku
n11:6512348 n11:6542395 n11:3995348 n11:8699119
n3:druhVysledku
n18:J
n3:duvernostUdaju
n5:S
n3:entitaPredkladatele
n13:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
332680
n3:idVysledku
RIV/62156489:43210/09:00156124
n3:jazykVysledku
n14:cze
n3:klicovaSlova
triticale; bread-making quality; breeding
n3:klicoveSlovo
n12:breeding n12:bread-making%20quality n12:triticale
n3:kodStatuVydavatele
SK - Slovenská republika
n3:kontrolniKodProRIV
[896E937F3C55]
n3:nazevZdroje
Acta fytotechnica et zootechnica
n3:obor
n17:GE
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
4
n3:pocetTvurcuVysledku
5
n3:rokUplatneniVysledku
n9:2009
n3:svazekPeriodika
12
n3:tvurceVysledku
Kučerová, Jindřiška Matějková, Pavlína Vyhnánek, Tomáš Šottníková, Viera Martinek, Petr
n3:zamer
n4:MSM2532885901 n4:MSM%20432100001
s:issn
1336-9245
s:numberOfPages
9
n16:organizacniJednotka
43210