This HTML5 document contains 46 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n17http://localhost/temp/predkladatel/
n16http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n14http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n18http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
n15https://schema.org/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n21http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n20http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n10http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00154993%21RIV11-MSM-43210___/
n8http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00154993%21RIV11-MSM-43210___
rdf:type
skos:Concept n7:Vysledek
dcterms:description
Biogenic amines (BA) are low-molecular nitrogen bases produced in foods by some bacteria possessing decarboxylase activities. Some BAs have physiological functions in a human organism. However, they can have deleterious effects when present in greater quantities in foods. Contents of BA and counts of microorganisms with presumed ability to decarboxylate amino acids were measured in dry sausages during ripening and storage until 112th day. The main objective of the experiment was to evaluate an effect of selected factors (producer, spice mix, starter culture, sausage diameter) on the growth of total microbial counts (TAC), lactic acid bacteria (LAB), genus Enterococcus. TAC was not influenced (P>0.05) by any of the factors. Enterococcus counts were influenced (P<0.05) by a producer, starter culture and sausage diameter, respectively. Starter culture influenced (P<0.05) LAB counts. Non-existing or negative correlations between BA content on the one hand, and TAC, LAB and enterococci Biogenní aminy (BA) jsou nízkomolekulární bazické dusíkaté látky vznikající v potravinách a potravinových surovinách nejčastěji dekarboxylací aminokyselin působením bakteriálních dekarboxyláz. Některé biogenní aminy mají v organismu člověka a živočichů významné fyziologické funkce (zdroj dusíku, prekurzory některých hormonů aj.), ve větším množství však mohou u citlivých jedinců působit toxicky. V práci byly sledovány obsahy BA a počty mikroorganismů s předpokládanou schopností tvořit biogenní aminy (vyznačující se dekarboxylační aktivitou) ve fermentovaných masných výrobcích v průběhu zrání a dále do 112. dne skladování. U mikroorganismů pozitivních na dekarboxylázovou aktivitu byla následně provedena identifikace pomocí metody PCR. Hlavním cílem práce bylo ověřit vliv vybraných faktorů (výrobce, kořenící směs, startovací kultura, průměr výrobku) na růst sledovaných mikroorganismů: celkový počet mikroorganismů (CPM), bakterie mléčného kvašení (LAB), rod Enterococcus. Celkové počty mikroorganismů Biogenní aminy (BA) jsou nízkomolekulární bazické dusíkaté látky vznikající v potravinách a potravinových surovinách nejčastěji dekarboxylací aminokyselin působením bakteriálních dekarboxyláz. Některé biogenní aminy mají v organismu člověka a živočichů významné fyziologické funkce (zdroj dusíku, prekurzory některých hormonů aj.), ve větším množství však mohou u citlivých jedinců působit toxicky. V práci byly sledovány obsahy BA a počty mikroorganismů s předpokládanou schopností tvořit biogenní aminy (vyznačující se dekarboxylační aktivitou) ve fermentovaných masných výrobcích v průběhu zrání a dále do 112. dne skladování. U mikroorganismů pozitivních na dekarboxylázovou aktivitu byla následně provedena identifikace pomocí metody PCR. Hlavním cílem práce bylo ověřit vliv vybraných faktorů (výrobce, kořenící směs, startovací kultura, průměr výrobku) na růst sledovaných mikroorganismů: celkový počet mikroorganismů (CPM), bakterie mléčného kvašení (LAB), rod Enterococcus. Celkové počty mikroorganismů
dcterms:title
Faktory ovlivňující tvorbu biogenních aminů ve fermentovaných masných výrobcích Factors influencing biogenic amines content in fermented meat products Faktory ovlivňující tvorbu biogenních aminů ve fermentovaných masných výrobcích
skos:prefLabel
Faktory ovlivňující tvorbu biogenních aminů ve fermentovaných masných výrobcích Factors influencing biogenic amines content in fermented meat products Faktory ovlivňující tvorbu biogenních aminů ve fermentovaných masných výrobcích
skos:notation
RIV/62156489:43210/09:00154993!RIV11-MSM-43210___
n3:aktivita
n20:Z
n3:aktivity
Z(MSM 432100001)
n3:dodaniDat
n8:2011
n3:domaciTvurceVysledku
n14:4528387 n14:5655463 n14:4775090
n3:druhVysledku
n5:D
n3:duvernostUdaju
n19:S
n3:entitaPredkladatele
n10:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
314624
n3:idVysledku
RIV/62156489:43210/09:00154993
n3:jazykVysledku
n21:cze
n3:klicovaSlova
PCR; Enterococcus; biogenic amine
n3:klicoveSlovo
n4:Enterococcus n4:PCR n4:biogenic%20amine
n3:kontrolniKodProRIV
[EF595E30D09C]
n3:mistoKonaniAkce
Nitra
n3:mistoVydani
Vydavatelstvo SPU v Nitre
n3:nazevZdroje
II. vedecká konferencia Stretnutie mladých vedeckých pracovníkov v potravinárstve
n3:obor
n12:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
3
n3:pocetTvurcuVysledku
3
n3:rokUplatneniVysledku
n8:2009
n3:tvurceVysledku
Sládková, Pavla Petirová, Eva Komprda, Tomáš
n3:typAkce
n13:WRD
n3:zahajeniAkce
2009-01-01+01:00
n3:zamer
n18:MSM%20432100001
s:numberOfPages
7
n16:hasPublisher
SPU v Nitre a spolupráci s Ministerstvom polnohospodárstva
n15:isbn
978-80-552-0317-1
n17:organizacniJednotka
43210