This HTML5 document contains 41 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n14http://localhost/temp/predkladatel/
n10http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n13http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
n18http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00143656%21RIV10-MSM-43210___/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n9http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00143656%21RIV10-MSM-43210___
rdf:type
skos:Concept n8:Vysledek
dcterms:description
Výsledky studií srovnání jakosti a zdravotní nezávadnosti biopotravin a konvenčních potravin jsou nejednoznačné a často protichůdné. Výjimkou je vyšší obsah kyseliny askorbové v některých bio-produktech ve srovnání s odpovídajícími konvenčně pěstovanými plodinami. Některé studie naznačují nutričně příznivější složení mastných kyselin bio-mléčných produktů, což však není výsledkem %22ekologičnosti%22 daného chovu, ale složení krmné dávky dojnic. Mnohé bio-produkty jsou ve srovnání s produkty konvenčními častěji a ve větší míře kontaminovány mykotoxiny. Nižší výskyt reziduí pesticidů v biopotravinách je z hlediska zdravotního dopadu zanedbatelný, neboť příjem těchto látek z konvenčních potravin je nižší než 1 % tolerovatelného denního příjmu. V naprosté většině případů jsou absolutní rozdíly mezi biopotravinami a konvenčně vyráběnými potravinami v ukazatelích nutriční hodnoty a zdravotní nezávadnosti tak malé, že jejich dopad na lidské zdraví je neměřitelný; výjimkou je průkazné snížení rizika ekzému u dětí The results of the studies comparing quality and safety of organic and conventional foods are ambiguous and often contradictory. An exception is higher content of ascorbic acid in some organic products in comparison with the corresponding conventional ones. Some studies suggest nutritionally more favourable fatty acid composition of the organic dairy products, which, however, is not a consequence of the organic farming but of the diet composition. Many organic products are more often contaminated by mycotoxins as compared to the conventional products. Lower occurrence of the pesticide residues in organic foods is irrelevant from the viewpoint of the health effect because an intake of these substances in conventional foods is less than 1 % of the acceptable daily intake. Absolute differences between organic and conventional foods in the markers of the nutritive value and safety are so small in most cases, that their impact on human health is undetectable; an exception is lower eczema risk in infants i Výsledky studií srovnání jakosti a zdravotní nezávadnosti biopotravin a konvenčních potravin jsou nejednoznačné a často protichůdné. Výjimkou je vyšší obsah kyseliny askorbové v některých bio-produktech ve srovnání s odpovídajícími konvenčně pěstovanými plodinami. Některé studie naznačují nutričně příznivější složení mastných kyselin bio-mléčných produktů, což však není výsledkem %22ekologičnosti%22 daného chovu, ale složení krmné dávky dojnic. Mnohé bio-produkty jsou ve srovnání s produkty konvenčními častěji a ve větší míře kontaminovány mykotoxiny. Nižší výskyt reziduí pesticidů v biopotravinách je z hlediska zdravotního dopadu zanedbatelný, neboť příjem těchto látek z konvenčních potravin je nižší než 1 % tolerovatelného denního příjmu. V naprosté většině případů jsou absolutní rozdíly mezi biopotravinami a konvenčně vyráběnými potravinami v ukazatelích nutriční hodnoty a zdravotní nezávadnosti tak malé, že jejich dopad na lidské zdraví je neměřitelný; výjimkou je průkazné snížení rizika ekzému u dětí
dcterms:title
Srovnání jakosti a zdravotní nezávadnosti biopotravin a konvenčních potravin Comparison of quality and safety of organic and conventional foods Srovnání jakosti a zdravotní nezávadnosti biopotravin a konvenčních potravin
skos:prefLabel
Srovnání jakosti a zdravotní nezávadnosti biopotravin a konvenčních potravin Comparison of quality and safety of organic and conventional foods Srovnání jakosti a zdravotní nezávadnosti biopotravin a konvenčních potravin
skos:notation
RIV/62156489:43210/09:00143656!RIV10-MSM-43210___
n3:aktivita
n15:Z
n3:aktivity
Z(MSM 432100001)
n3:cisloPeriodika
9
n3:dodaniDat
n9:2010
n3:domaciTvurceVysledku
n10:5655463
n3:druhVysledku
n17:J
n3:duvernostUdaju
n12:S
n3:entitaPredkladatele
n18:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
343210
n3:idVysledku
RIV/62156489:43210/09:00143656
n3:jazykVysledku
n11:cze
n3:klicovaSlova
conventional foods; food safety; food quality; organic foods
n3:klicoveSlovo
n4:organic%20foods n4:food%20safety n4:conventional%20foods n4:food%20quality
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[597977635164]
n3:nazevZdroje
Chemické listy
n3:obor
n6:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
1
n3:pocetTvurcuVysledku
1
n3:rokUplatneniVysledku
n9:2009
n3:svazekPeriodika
103
n3:tvurceVysledku
Komprda, Tomáš
n3:zamer
n13:MSM%20432100001
s:issn
0009-2770
s:numberOfPages
4
n14:organizacniJednotka
43210