This HTML5 document contains 46 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n17http://localhost/temp/predkladatel/
n3http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n8http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n16http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
n15https://schema.org/
shttp://schema.org/
n9http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00138504%21RIV11-MSM-43210___/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n21http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n6http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00138504%21RIV11-MSM-43210___
rdf:type
n11:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Cílem práce bylo ověřit u fermentovaných trvanlivých masných výrobků vliv výrobce (K a R) a průměru výrobku ( 7 cm a 4,5 cm) na růst bakterií rodu Enterococcus s předpokládanou schopností tvořit biogenní aminy tyramin a histamin. Schopnost tvořit biogenní aminy byla ověřena pomocí detekce DNA sekvencí kódujících tvorbu tyrosin- a histidindekarboxylázy, tedy enzymů katalyzujících tvorbu tyraminu a histaminu. K identifikaci producentů tyraminu a histaminu byl použit EN-COCCUStest (PLIVA-Lachema Diagnostika, ČR) a polymerázová řetězová reakce (PCR). Všechny testované izoláty patřily do druhu E. faecium. U všech analyzovaných izolátů byla potvrzena přítomnost genu pro tyrosindekarboxylázu. Přítomnost genu pro histidindekarboxylázu byla prokázána u většiny analyzovaných kmenů. Počty enterokoků v jednotlivých výrobcích na konci zrání (28. den) se od sebe průkazně nelišily (P 0,05). 70. den byly počty enterokoků ve vzorcích výrobce (K) širšího průměru ( 7 cm) průkazně vyšší (P 0,05) než ve všech ostatních The aim of the work was to evaluate the influence of the producer (K, R) and diameter ( 7 cm a 4,5 cm) of the product on the growth of bakteria of the genus Enterococcus with supposed ability to produce tyramine and histamine in dry fermented sausages. The producers of tyramine and histamine were identified by EN-COCCUS test and genus and species specific polymerase chain reaction. All tested bacterial strains belonged to the species E. faecium. The presence of the gene for tyrosine decarboxylase was confirmed in all cases using PCR. The presence of the gene for histidine decarboxylase was confirmed in most of the analysed strains. The numbers of the enterococci in individual products at the end of the fermentation (28th day) did not differ significantly from each other (P 0.05). At the 70th day, the numbers of the enterococci in the samples of the producer (K) with bigger diameter ( 7 cm) were significantly higher (P 0.05) than in all the other samples (K 4,5 cm , R 4,5 cm, R 7 cm). Cílem práce bylo ověřit u fermentovaných trvanlivých masných výrobků vliv výrobce (K a R) a průměru výrobku ( 7 cm a 4,5 cm) na růst bakterií rodu Enterococcus s předpokládanou schopností tvořit biogenní aminy tyramin a histamin. Schopnost tvořit biogenní aminy byla ověřena pomocí detekce DNA sekvencí kódujících tvorbu tyrosin- a histidindekarboxylázy, tedy enzymů katalyzujících tvorbu tyraminu a histaminu. K identifikaci producentů tyraminu a histaminu byl použit EN-COCCUStest (PLIVA-Lachema Diagnostika, ČR) a polymerázová řetězová reakce (PCR). Všechny testované izoláty patřily do druhu E. faecium. U všech analyzovaných izolátů byla potvrzena přítomnost genu pro tyrosindekarboxylázu. Přítomnost genu pro histidindekarboxylázu byla prokázána u většiny analyzovaných kmenů. Počty enterokoků v jednotlivých výrobcích na konci zrání (28. den) se od sebe průkazně nelišily (P 0,05). 70. den byly počty enterokoků ve vzorcích výrobce (K) širšího průměru ( 7 cm) průkazně vyšší (P 0,05) než ve všech ostatních
dcterms:title
Detection of bacteria of Enterococci genera with ability to create biogenic amines in fermented salamis. Detekce bakterií rodu Enterococcus se schopností tvorby biogenních aminů ve fermentovaných salámech Detekce bakterií rodu Enterococcus se schopností tvorby biogenních aminů ve fermentovaných salámech
skos:prefLabel
Detection of bacteria of Enterococci genera with ability to create biogenic amines in fermented salamis. Detekce bakterií rodu Enterococcus se schopností tvorby biogenních aminů ve fermentovaných salámech Detekce bakterií rodu Enterococcus se schopností tvorby biogenních aminů ve fermentovaných salámech
skos:notation
RIV/62156489:43210/09:00138504!RIV11-MSM-43210___
n5:aktivita
n14:Z
n5:aktivity
Z(MSM 432100001)
n5:dodaniDat
n6:2011
n5:domaciTvurceVysledku
n8:5034426 n8:4528387 n8:5655463
n5:druhVysledku
n21:D
n5:duvernostUdaju
n12:S
n5:entitaPredkladatele
n9:predkladatel
n5:idSjednocenehoVysledku
309816
n5:idVysledku
RIV/62156489:43210/09:00138504
n5:jazykVysledku
n18:cze
n5:klicovaSlova
tyramine; Enterococcus; PCR
n5:klicoveSlovo
n10:Enterococcus n10:tyramine n10:PCR
n5:kontrolniKodProRIV
[F639DC8AA40E]
n5:mistoKonaniAkce
MZLU v Brně
n5:mistoVydani
Brno
n5:nazevZdroje
Sborník příspěvků XXXV. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - %22Ingrovy dny%22
n5:obor
n19:GM
n5:pocetDomacichTvurcuVysledku
3
n5:pocetTvurcuVysledku
3
n5:rokUplatneniVysledku
n6:2009
n5:tvurceVysledku
Komprda, Tomáš Burdychová, Radka Sládková, Pavla
n5:typAkce
n7:CST
n5:zahajeniAkce
2009-03-05+01:00
n5:zamer
n16:MSM%20432100001
s:numberOfPages
6
n3:hasPublisher
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně. Ediční středisko
n15:isbn
978-80-7375-281-1
n17:organizacniJednotka
43210