This HTML5 document contains 40 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n14http://localhost/temp/predkladatel/
n10http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n7http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n16http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00124913%21RIV09-AV0-43210___/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n11http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00124913%21RIV09-AV0-43210___
rdf:type
n17:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Series of mechanical tests (uniaxial compression test, Brasil test, plate bending test) with cylidrical specimens made from dark chocolate have been performed. The stress-strain dependence has been ploted and modeled using data from compression test. The strain behaviour of the chocolate was found to be far from the linear elastic strain. The linear elasticity is limited for the very small strains. The Brasil test led to the development of the tensile stress in the specimen and its cracking. The dependence of the tensile stress on the strain rate has been confirmed. Also the linearity of the force vs. displacement data received during plate bending test has been limited to the very small value of the displacemnt. Impact behaviour of the chocolate has been also evaluated. Falling of the specimen from defined hight led to its fracture. This experiment has been simulated using LS DYNA 3D finite element code. Byla provedena řada mechanických zkoušek (tlaková zkouška, brazilský test, zkouška průhybem) na válečkových vzorcích (průměr 12 mm a výška 6 mm) tmavé čokolády. Výsledky tlakových zkoušek vedly k sestrojení grafu závislosti napětí--deformace. Uvedená závislost byla též úspěšně modelována pomocí Cowper -- Symondsova vztahu. Bylo zjištěno, že deformační chování čokolády není lineárně závislé na napětí. Oblast lineární elasticity je omezena pouze na velmi nízké hodnoty napětí. Brazilský test vedl k vzniku tahového napětí ve vzorku a jeho následnému porušení. Byla potvrzena závislost napětí na rychlosti deformace. Také provedení testu průhybem vedlo k závěru, že lineární chování čokolády je omezeno na počátek zatěžování. I tento test byl modelován s uspokojivým výsledkem. Bylo studováno též chování čokolády při rázovém zatížení. Tabulky čokolády byly zatěžovány dopadem z definované výšky. Uvedený test byl numericky simulován pomocí konečněprvkové metody programem LS DYNA 3D. Series of mechanical tests (uniaxial compression test, Brasil test, plate bending test) with cylidrical specimens made from dark chocolate have been performed. The stress-strain dependence has been ploted and modeled using data from compression test. The strain behaviour of the chocolate was found to be far from the linear elastic strain. The linear elasticity is limited for the very small strains. The Brasil test led to the development of the tensile stress in the specimen and its cracking. The dependence of the tensile stress on the strain rate has been confirmed. Also the linearity of the force vs. displacement data received during plate bending test has been limited to the very small value of the displacemnt. Impact behaviour of the chocolate has been also evaluated. Falling of the specimen from defined hight led to its fracture. This experiment has been simulated using LS DYNA 3D finite element code.
dcterms:title
Deformation and fracture properties of dark chocolate Deformační a lomové chování tmavé čokolády Deformation and fracture properties of dark chocolate
skos:prefLabel
Deformační a lomové chování tmavé čokolády Deformation and fracture properties of dark chocolate Deformation and fracture properties of dark chocolate
skos:notation
RIV/62156489:43210/08:00124913!RIV09-AV0-43210___
n3:aktivita
n8:P
n3:aktivity
P(IAA201990701)
n3:cisloPeriodika
2
n3:dodaniDat
n11:2009
n3:domaciTvurceVysledku
n7:1512285
n3:druhVysledku
n12:J
n3:duvernostUdaju
n15:S
n3:entitaPredkladatele
n16:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
362339
n3:idVysledku
RIV/62156489:43210/08:00124913
n3:jazykVysledku
n18:eng
n3:klicovaSlova
chocolate; mechanical loading; elastic properties
n3:klicoveSlovo
n4:chocolate n4:elastic%20properties n4:mechanical%20loading
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[0FBE3E55BFAF]
n3:nazevZdroje
Acta Universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis : Acta of Mendel University of agriculture and forestry Brno = Acta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně
n3:obor
n9:JL
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
1
n3:pocetTvurcuVysledku
1
n3:projekt
n10:IAA201990701
n3:rokUplatneniVysledku
n11:2008
n3:svazekPeriodika
LVI
n3:tvurceVysledku
Severa, Libor
s:issn
1211-8516
s:numberOfPages
7
n14:organizacniJednotka
43210