This HTML5 document contains 44 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n13http://localhost/temp/predkladatel/
n18http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n7http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00121482%21RIV09-MSM-43210___/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n15http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n16http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00121482%21RIV09-MSM-43210___
rdf:type
n14:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Práce poukazuje na možnost využití FT NIR spektrometru pro zjišťování zralosti eidamských sýrů a pro rychlou optimalizaci suroviny na výrobu tavených sýrů na základě zjišťování obsahu rozpustného dusíku, tyrozin a tryptofanu v eidamských sýrech. K analýze množství rozpustného dusíku, tyrozinu a tryptofanu byly použity vzorky eidamských bloků o 45 % TVS. Stanovení jednotlivých ukazatelů se provádělo spektrofotometricky extinkcí při vlnové délce 270 nm a 290 nm. Z naměřených hodnot byly na základě empirických vzorců vypočteny obsahy rozpustného dusíku, tyrozinu a tryptofanu. Následně byly vzorky měřeny dvěma způsoby na FT NIR spektrometru. Pomocí sondy (S), kde byl použit plátek sýra a na integrační sféře (IS) v kyvetě, kde byl použit rozstrouhaný sýr. Korelační koeficienty (R) kalibrace stanovené na integrační sféře byly pro rozpustný dusík 0,922, pro tyrozin 0,911 a pro tryptofan 0,852. Pomocí optické sondy byly stanoveny korelační koeficienty (R) kalibrace pro rozpustný dusík 0,996, pro tyrozin 0,958 This work deals with use of FT NIR spectroscopy to speedy analysis of maturation of edam cheese. Maturation of cheese was study with the measure of soluble nitrogen, tyrosine and tryptophane. This method can be able to make optimal making raw material to production of processed cheese. Samples of edam cheese (45 % fat in dry matter) were analysed with time of ripening 7 to 99 days. Soluble nitrogen, tyrosine and tryptophane were analysed on UV -- VisSpectrometer (270 and 290 nm). Sequentially samples were analysed on FT NIR spectrometer of two methods: 1) slice of cheese was analysed help with optical probe, 2) grated cheese was analysed on the integration sphere. The values of correlation coefficient of calibration on the integration sphere were as follows: soluble nitrogen 0,922, tyrosine 0,911 and tryptophane 0,852. The values of correlation coefficient of calibration with optical probe were as follows: soluble nitrogen 0,996, tyrosine 0,958 and tryptophane 0,922. Práce poukazuje na možnost využití FT NIR spektrometru pro zjišťování zralosti eidamských sýrů a pro rychlou optimalizaci suroviny na výrobu tavených sýrů na základě zjišťování obsahu rozpustného dusíku, tyrozin a tryptofanu v eidamských sýrech. K analýze množství rozpustného dusíku, tyrozinu a tryptofanu byly použity vzorky eidamských bloků o 45 % TVS. Stanovení jednotlivých ukazatelů se provádělo spektrofotometricky extinkcí při vlnové délce 270 nm a 290 nm. Z naměřených hodnot byly na základě empirických vzorců vypočteny obsahy rozpustného dusíku, tyrozinu a tryptofanu. Následně byly vzorky měřeny dvěma způsoby na FT NIR spektrometru. Pomocí sondy (S), kde byl použit plátek sýra a na integrační sféře (IS) v kyvetě, kde byl použit rozstrouhaný sýr. Korelační koeficienty (R) kalibrace stanovené na integrační sféře byly pro rozpustný dusík 0,922, pro tyrozin 0,911 a pro tryptofan 0,852. Pomocí optické sondy byly stanoveny korelační koeficienty (R) kalibrace pro rozpustný dusík 0,996, pro tyrozin 0,958
dcterms:title
Využití NIR spektrometrie k analýze stupně zrání eidamských sýrů Analysis of degree maturation of edam cheese by FT Near Infrared spectroscopy. Využití NIR spektrometrie k analýze stupně zrání eidamských sýrů
skos:prefLabel
Analysis of degree maturation of edam cheese by FT Near Infrared spectroscopy. Využití NIR spektrometrie k analýze stupně zrání eidamských sýrů Využití NIR spektrometrie k analýze stupně zrání eidamských sýrů
skos:notation
RIV/62156489:43210/08:00121482!RIV09-MSM-43210___
n3:aktivita
n12:Z
n3:aktivity
Z(MSM 432100001)
n3:cisloPeriodika
1
n3:dodaniDat
n16:2009
n3:domaciTvurceVysledku
n18:8573255
n3:druhVysledku
n17:J
n3:duvernostUdaju
n11:S
n3:entitaPredkladatele
n7:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
404730
n3:idVysledku
RIV/62156489:43210/08:00121482
n3:jazykVysledku
n10:cze
n3:klicovaSlova
near-infrared spectroscopy; maturation; edam cheese; soluble nitrogen; tyrosine; tryptophane
n3:klicoveSlovo
n8:tyrosine n8:edam%20cheese n8:soluble%20nitrogen n8:tryptophane n8:near-infrared%20spectroscopy n8:maturation
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[E2BC5D714D9B]
n3:nazevZdroje
Acta Universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis : Acta of Mendel University of agriculture and forestry Brno = Acta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně
n3:obor
n9:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
1
n3:pocetTvurcuVysledku
2
n3:rokUplatneniVysledku
n16:2008
n3:svazekPeriodika
56
n3:tvurceVysledku
Růžičková, Jana Šustová, Květoslava
n3:zamer
n15:MSM%20432100001
s:issn
1211-8516
s:numberOfPages
8
n13:organizacniJednotka
43210