This HTML5 document contains 42 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n16http://localhost/temp/predkladatel/
n10http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
n7http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00120423%21RIV09-MSM-43210___/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n13http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00120423%21RIV09-MSM-43210___
rdf:type
n8:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Bylo sledováno reologické chování vaječných žloutků dvou nosných plemen, konkrétně se jednalo o plemena Plymouth a Rhode Island Red. Vejce byla skladována v prostředí s různou teplotou (4 °C, 8 °C, 12 °C a 16 °C) po dobu 1, 2, 3, 4 a 8 týdnů. Měření hodnot dynamické viskozity probíhalo na rotačním viskozimetru Anton Paar DV -- 3P, který měří kroutící moment rotujícího vřetena ponořeného do vzorku. Vaječné žloutky byly hodnoceny z několika hledisek. Sledována a modelována byla viskozita jako funkce rychlosti deformace. Ze závislostí vyplývá, že žloutek je %22shear thinning%22 materiál, s rychlostí zatěžování tedy klesá jeho viskozita. Z měření s hysterézní smyčkou vyplývá, že žloutek vykazuje tixotropní charakter. Tixotropní chování je pro žloutek typické, a to bez závislosti na délce jeho skladování. Dále byla sledováno časově závislé chování vzorků. Viskozita rychle klesala s časem zatěžování a u nižších rychlostí deformace dosáhla vyrovnaného stavu. U časově závislé viskozity byl zjištěn pokles hodnot s Bylo sledováno reologické chování vaječných žloutků dvou nosných plemen, konkrétně se jednalo o plemena Plymouth a Rhode Island Red. Vejce byla skladována v prostředí s různou teplotou (4 °C, 8 °C, 12 °C a 16 °C) po dobu 1, 2, 3, 4 a 8 týdnů. Měření hodnot dynamické viskozity probíhalo na rotačním viskozimetru Anton Paar DV -- 3P, který měří kroutící moment rotujícího vřetena ponořeného do vzorku. Vaječné žloutky byly hodnoceny z několika hledisek. Sledována a modelována byla viskozita jako funkce rychlosti deformace. Ze závislostí vyplývá, že žloutek je %22shear thinning%22 materiál, s rychlostí zatěžování tedy klesá jeho viskozita. Z měření s hysterézní smyčkou vyplývá, že žloutek vykazuje tixotropní charakter. Tixotropní chování je pro žloutek typické, a to bez závislosti na délce jeho skladování. Dále byla sledováno časově závislé chování vzorků. Viskozita rychle klesala s časem zatěžování a u nižších rychlostí deformace dosáhla vyrovnaného stavu. U časově závislé viskozity byl zjištěn pokles hodnot s The rheological behaviour of egg yolk after different storage periods and temperatures was investigated using rotational viscometer. The eggs were stored for 1,2,3,4 and 8 weeks at constant temperatures - 4°C, 8°C, 12°C and 16°C. The apparent viscosity was measured as a function of shear rate. For given shearing rate, the viscosity was measured in dependence on shearing time. The decrease of viscosity with storage time is attributed to the balance of different osmotic pressure from yolk and albumen of fresh egg. The yolk (with higher dry matter then albumen) absorbs water from albumen through vitteline membrane. It was found that yolk samples exhibited shear-thinning and thixotropic behaviour. The shear-thinning behaviour was fitted well into simple models. The resting of sample at room temperature caused increase of viscosity. This effect is explained by drying off of testing yolk, the regeneration of yolk structures and changing chemical composition during resting. The time-dependant viscosity decre
dcterms:title
Vliv délky a teploty skladování na reologické chování vaječných žloutků Vliv délky a teploty skladování na reologické chování vaječných žloutků Influence of storage temperature and storage time on rheological behaviour of egg yolks
skos:prefLabel
Vliv délky a teploty skladování na reologické chování vaječných žloutků Influence of storage temperature and storage time on rheological behaviour of egg yolks Vliv délky a teploty skladování na reologické chování vaječných žloutků
skos:notation
RIV/62156489:43210/08:00120423!RIV09-MSM-43210___
n4:aktivita
n12:Z
n4:aktivity
Z(MSM 432100001)
n4:dodaniDat
n13:2009
n4:domaciTvurceVysledku
n10:9573399 n10:3372766 n10:1512285 n10:3248186 n10:6465722
n4:druhVysledku
n9:O
n4:duvernostUdaju
n14:S
n4:entitaPredkladatele
n7:predkladatel
n4:idSjednocenehoVysledku
402970
n4:idVysledku
RIV/62156489:43210/08:00120423
n4:jazykVysledku
n15:cze
n4:klicovaSlova
egg yolks; rheological behaviour; viscosity
n4:klicoveSlovo
n6:viscosity n6:rheological%20behaviour n6:egg%20yolks
n4:kontrolniKodProRIV
[AB5237857A0A]
n4:obor
n17:BK
n4:pocetDomacichTvurcuVysledku
5
n4:pocetTvurcuVysledku
5
n4:rokUplatneniVysledku
n13:2008
n4:tvurceVysledku
Buchar, Jaroslav Nedomová, Šárka Křivánek, Ivo Simeonovová, Jana Severa, Libor
n4:zamer
n11:MSM%20432100001
n16:organizacniJednotka
43210