This HTML5 document contains 55 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n21http://localhost/temp/predkladatel/
n17http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n19http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n10http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n13http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
n11https://schema.org/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n18http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00110946%21RIV08-MZE-43210___/
n22http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n20http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n8http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00110946%21RIV08-MZE-43210___
rdf:type
n12:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
The objective of this studywas to assess the various doses of selenium (12 and 24 kg.ha-1 soil application and 200 and 400 g.ha-1 foliar application) on potato yields, starch content in tubers and concentration of Se in tops and tubers and also in potato products. The selenium application caused decraese of hectare yield obout 25-50% compared to the control variant. The lowest yields were in variants with selenium applicated to the soil. Soil application also caused decrease of starch content in potato tubers. The selenium content in tubers increased with increasing dose of applicated selenium. The highest content of selenium (3,55 mg.kg-1 Se of dry matter) in variant Se24 was about ten times higher than ibn control variant(0,3 mg.kg-1 of dry matter).Culinary treatment of potato tubers, i.e. boiling and frying, slightly reduced the content of slenium. This reduction was more marked in fried chips. Cílem práce bylo zjištění vlivu různých dávek selenu (12 a 24 kg.ha-1 do půdy a 200 a 400 g.ha-1 foliárně) na hektarový výnos brambor. Současně byl sledován vliv aplikací selenu na obsah škrobu v hlízách, na koncentraci Se v nati a hlízách brambor a také ve výrobcích z brambor. Po aplikaci selenu došlo ve srovnání s kontrolou ke snížení hektarového výnosu o 25-50%, přičemž vyšší pokles byl u variant s půdní aplikací. Půdní aplikací selenu zároveň došlo k poklesu škrobnatosti. Obsah selenu v hlízách brambor stoupal se zvyšující se aplikovanou dávkou selenu, kdy u varianty Se24 (3,55 mg.kg-1 sušiny) došlo k více než destinásobnému navýšení obsahu selenu v porovnání s kontrolní variantou (0,3 mg.kg-1 sušiny). Kuchyňskou úpravou bramborových hlíz, tedy vařením a smažením, došlo pouze k minimálním ztrátám selenu, přičemž vyšší pokles selenu jsme zjistili u smažených hranolků. The objective of this studywas to assess the various doses of selenium (12 and 24 kg.ha-1 soil application and 200 and 400 g.ha-1 foliar application) on potato yields, starch content in tubers and concentration of Se in tops and tubers and also in potato products. The selenium application caused decraese of hectare yield obout 25-50% compared to the control variant. The lowest yields were in variants with selenium applicated to the soil. Soil application also caused decrease of starch content in potato tubers. The selenium content in tubers increased with increasing dose of applicated selenium. The highest content of selenium (3,55 mg.kg-1 Se of dry matter) in variant Se24 was about ten times higher than ibn control variant(0,3 mg.kg-1 of dry matter).Culinary treatment of potato tubers, i.e. boiling and frying, slightly reduced the content of slenium. This reduction was more marked in fried chips.
dcterms:title
Vliv aplikací selenu na výnos a kvalitu brambor The effect of selenium applications on yields and quality of potatoes The effect of selenium applications on yields and quality of potatoes
skos:prefLabel
The effect of selenium applications on yields and quality of potatoes The effect of selenium applications on yields and quality of potatoes Vliv aplikací selenu na výnos a kvalitu brambor
skos:notation
RIV/62156489:43210/07:00110946!RIV08-MZE-43210___
n3:strany
275;278
n3:aktivita
n16:Z n16:P
n3:aktivity
P(1G46058), Z(MSM6215648905)
n3:dodaniDat
n8:2008
n3:domaciTvurceVysledku
n10:8150435 n10:5990807 n10:6377866 n10:3160823 n10:3202658
n3:druhVysledku
n20:D
n3:duvernostUdaju
n15:S
n3:entitaPredkladatele
n18:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
419088
n3:idVysledku
RIV/62156489:43210/07:00110946
n3:jazykVysledku
n22:eng
n3:klicovaSlova
Starch content; Yield; Potatoes; Quality; Selenium
n3:klicoveSlovo
n9:Yield n9:Quality n9:Potatoes n9:Starch%20content n9:Selenium
n3:kontrolniKodProRIV
[697780D550F8]
n3:mistoKonaniAkce
Brno
n3:mistoVydani
Brno
n3:nazevZdroje
Výživa rostlin a její perspektivy
n3:obor
n14:GC
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
5
n3:pocetTvurcuVysledku
5
n3:projekt
n19:1G46058
n3:rokUplatneniVysledku
n8:2007
n3:tvurceVysledku
Jůzl, Miroslav Hlušek, Jaroslav Elzner, Petr Zemková, Ľubica Lošák, Tomáš
n3:typAkce
n6:EUR
n3:zahajeniAkce
2003-06-04+02:00
n3:zamer
n13:MSM6215648905
s:numberOfPages
4
n17:hasPublisher
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
n11:isbn
978-80-7375-068-8
n21:organizacniJednotka
43210