This HTML5 document contains 42 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n12http://localhost/temp/predkladatel/
n16http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n10http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00108448%21RIV07-MSM-43210___/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n7http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00108448%21RIV07-MSM-43210___
rdf:type
n8:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Probiotickým bakteriím je připisována řada příznivých účinků pro lidské zdraví. Díky těmto vlastnostem jsou probiotické bakterie přidávány do potravin. Probiotické druhy Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium spp. a Lactobacillus rhamnosus patří mezi nejčastěji používaná probiotika v mléčných výrobcích. Pro dosažení příznivých účinků pro lidské zdraví je spotřebitelům doporučována denní konzumace alespoň 100 g mléčného výrobku s minimálním obsahem 10 miliónů (106) těchto probiotických bakterií v 1 g nebo 1 ml výrobku. Pro monitorování obsahu probiotických bakterií v mléčných výrobcích je nutné vyvinout metody pro selektivní stanovení probiotik. Výsledkem této práce je výběr pěti kultivačních médií pro selektivní stanovení S. thermophilus (ST agar), L. rhamnosus (MRS s vankomycinem), L. acidophilus (MRS s upraveným pH = 5,2) a Bifidobacterium spp. (BSM agar). V práci bylo analyzováno sedm fermentovaných mléčných výrobků s probiotickou kulturou. Pro selektivní stanovení probiotických mikroorganis A number of health benefits have been claimed for probiotic bacteria such as Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium spp., and Lactobacillus rhamnosus. Because of the potential health benefits, these organisms are increasingly incorporated into dairy foods. However, to reach health benefits, the concentration of probiotic have to be 106 CFU/g of a product. For assessing of required probiotic bacteria quantity, it is important to have a working method for selective enumeration of these probiotic bacteria. Five bacteriological media were evaluated to assess their suitability to selectively enumerate Streptococcus thermophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium spp. Bacteriological media evaluated included Streptococcus thermophilus agar, pH modified MRS agar, MRS-vancomycine agar and BSM (Bifidus selective medium) agar under different conditions. Seven selected fermented milk products with probiotic culture were analyzed for their bacterial populations using t Probiotickým bakteriím je připisována řada příznivých účinků pro lidské zdraví. Díky těmto vlastnostem jsou probiotické bakterie přidávány do potravin. Probiotické druhy Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium spp. a Lactobacillus rhamnosus patří mezi nejčastěji používaná probiotika v mléčných výrobcích. Pro dosažení příznivých účinků pro lidské zdraví je spotřebitelům doporučována denní konzumace alespoň 100 g mléčného výrobku s minimálním obsahem 10 miliónů (106) těchto probiotických bakterií v 1 g nebo 1 ml výrobku. Pro monitorování obsahu probiotických bakterií v mléčných výrobcích je nutné vyvinout metody pro selektivní stanovení probiotik. Výsledkem této práce je výběr pěti kultivačních médií pro selektivní stanovení S. thermophilus (ST agar), L. rhamnosus (MRS s vankomycinem), L. acidophilus (MRS s upraveným pH = 5,2) a Bifidobacterium spp. (BSM agar). V práci bylo analyzováno sedm fermentovaných mléčných výrobků s probiotickou kulturou. Pro selektivní stanovení probiotických mikroorganis
dcterms:title
Mikrobiologická detekce probiotických mikroorganismů ve fermentovaných mléčných výrobcích Microbiological detection of probiotic microorganisms in fermented milk products Mikrobiologická detekce probiotických mikroorganismů ve fermentovaných mléčných výrobcích
skos:prefLabel
Mikrobiologická detekce probiotických mikroorganismů ve fermentovaných mléčných výrobcích Mikrobiologická detekce probiotických mikroorganismů ve fermentovaných mléčných výrobcích Microbiological detection of probiotic microorganisms in fermented milk products
skos:notation
RIV/62156489:43210/07:00108448!RIV07-MSM-43210___
n3:strany
15;20
n3:aktivita
n15:Z
n3:aktivity
Z(MSM 432100001)
n3:cisloPeriodika
2
n3:dodaniDat
n7:2007
n3:domaciTvurceVysledku
n16:5034426
n3:druhVysledku
n4:J
n3:duvernostUdaju
n17:S
n3:entitaPredkladatele
n11:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
433855
n3:idVysledku
RIV/62156489:43210/07:00108448
n3:jazykVysledku
n14:cze
n3:klicovaSlova
Bifidobacterium; Lactobacillus acidophilus; Lactobacillus rhamnosus; Streptococcus thermophilus
n3:klicoveSlovo
n6:Lactobacillus%20acidophilus n6:Bifidobacterium n6:Streptococcus%20thermophilus n6:Lactobacillus%20rhamnosus
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[9A621B82C565]
n3:nazevZdroje
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
n3:obor
n18:EE
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
1
n3:pocetTvurcuVysledku
1
n3:rokUplatneniVysledku
n7:2007
n3:svazekPeriodika
LV
n3:tvurceVysledku
Burdychová, Radka
n3:zamer
n10:MSM%20432100001
s:issn
1211-8516
s:numberOfPages
6
n12:organizacniJednotka
43210