This HTML5 document contains 49 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n14http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n8http://localhost/temp/predkladatel/
n6http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n21http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n19http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
n18https://schema.org/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n15http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00103135%21RIV07-MSM-43210___/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n20http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n11http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00103135%21RIV07-MSM-43210___
rdf:type
skos:Concept n21:Vysledek
dcterms:description
Tyramin je kvantitativně a (společně s histaminem) toxikologicky nejvýznamnějším biogenním aminem. Jako významná vazoaktivní látka způsobuje stavy hypertenze a silných migrenózních bolestí hlavy u citlivých jedinců. Jedním z nejdůležitějších faktorů určujících obsah tyraminu v potravinách je přítomnost mikroorganismů s aktivitou tyrozindekarboxylázy, tato aktivita je však funkcí nikoliv mikrobiálních rodů nebo druhů, ale určitých kmenů v rámci těchto druhů. Jedním z nejvýznamnějších potravinových zdrojů tyraminu jsou zrající sýry. Cílem předkládaného experimentu bylo posoudit vliv výrobce a dalších faktorů na obsah tyraminu v sýru eidamského typu v průběhu zrání a ověřit možnost detekce mikroorganizmů disponujících genem pro tyrozindekarboxylázu v těchto sýrech. Tyramine content, and counts of lactic acid bacteria (LAB), total anaerobes and enterococci were determined in the course of ripening (1 -- 176 days) in the edge part (E) and the core part (C) of Dutch-type semi-hard cheese produced with different fat content (30 and 45 %) by two different producers (designated R and H) using two different starter cultures (Y and L, respectively). Tyramine content (Y, mg/kg) increased (P<0.001) with increasing time of ripening (X, days) more rapidly in the cheeses of the producer R (Y = 0.88 -- 31.4, R2 = 0.30) in comparison with the producer H (Y = 0.50X -- 6.3, R2 = 0.18). Time of ripening and a part of the cheese accounted for 67 and 28 % of total explained variability of the tyramine content in the cheese, respectively. Specific isolates within the species Enterococcus durans, E. faecalis, E. casseliflavus and Lactobacillus lactis (adventitious microflora), and Lactobacillus helveticus (starter culture Y) were identified as tyramine producers using PCR method for Tyramin je kvantitativně a (společně s histaminem) toxikologicky nejvýznamnějším biogenním aminem. Jako významná vazoaktivní látka způsobuje stavy hypertenze a silných migrenózních bolestí hlavy u citlivých jedinců. Jedním z nejdůležitějších faktorů určujících obsah tyraminu v potravinách je přítomnost mikroorganismů s aktivitou tyrozindekarboxylázy, tato aktivita je však funkcí nikoliv mikrobiálních rodů nebo druhů, ale určitých kmenů v rámci těchto druhů. Jedním z nejvýznamnějších potravinových zdrojů tyraminu jsou zrající sýry. Cílem předkládaného experimentu bylo posoudit vliv výrobce a dalších faktorů na obsah tyraminu v sýru eidamského typu v průběhu zrání a ověřit možnost detekce mikroorganizmů disponujících genem pro tyrozindekarboxylázu v těchto sýrech.
dcterms:title
Produkce tyraminu v eidamských sýrech od dvou různých výrobců Tyramine formation in Duch-type semi-hard cheese from two different producers Produkce tyraminu v eidamských sýrech od dvou různých výrobců
skos:prefLabel
Produkce tyraminu v eidamských sýrech od dvou různých výrobců Produkce tyraminu v eidamských sýrech od dvou různých výrobců Tyramine formation in Duch-type semi-hard cheese from two different producers
skos:notation
RIV/62156489:43210/06:00103135!RIV07-MSM-43210___
n3:strany
44;47
n3:aktivita
n16:Z
n3:aktivity
Z(MSM 432100001)
n3:dodaniDat
n11:2007
n3:domaciTvurceVysledku
n6:5034426 n6:3289133 n6:2088282 n6:5655463
n3:druhVysledku
n10:D
n3:duvernostUdaju
n17:S
n3:entitaPredkladatele
n15:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
495222
n3:idVysledku
RIV/62156489:43210/06:00103135
n3:jazykVysledku
n20:cze
n3:klicovaSlova
biogenic amines; decarboxylase activity; tyramine
n3:klicoveSlovo
n5:decarboxylase%20activity n5:tyramine n5:biogenic%20amines
n3:kontrolniKodProRIV
[CCB462C06F4D]
n3:mistoKonaniAkce
VFU, Brno
n3:mistoVydani
Brno
n3:nazevZdroje
Sborník souhrnů konference XXXVI. Lenfeldovy a Höklovy dny
n3:obor
n13:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
4
n3:pocetTvurcuVysledku
4
n3:rokUplatneniVysledku
n11:2006
n3:tvurceVysledku
Burdychová, Radka Komprda, Tomáš Dohnal, Vlastimil Cwiková, Olga
n3:typAkce
n7:EUR
n3:zahajeniAkce
2006-01-01+01:00
n3:zamer
n19:MSM%20432100001
s:numberOfPages
4
n14:hasPublisher
VFU Brno
n18:isbn
80-7305-570-8
n8:organizacniJednotka
43210