This HTML5 document contains 48 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n12http://localhost/temp/predkladatel/
n7http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n16http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n18http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00087592%21RIV07-MSM-43210___/
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n9http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00087592%21RIV07-MSM-43210___
rdf:type
skos:Concept n17:Vysledek
dcterms:description
Our work concerned the determination of basic components of pork and beef meat (fat, protein, moisture content) using FT NIR spectroscopy. The samples were analysed on FT NIR Nicolet Antaris device in reflectance regimen. Referential results from classical analyses have been used for the calibration of the device. Calibration models have been created using PLS algorithm (method of partial least squares) and verified with cross-validation. High correlation coefficients (R) of calibration have been achieved (fat 0.998; protein 0.976; moisture 0.994), and subsequently validation as well (fat 0.997; protein 0.970; moisture 0.993) and very low standard deviations of the calibration and validation (SEC, SEP). No statistically significant differences between the referential and predicted values of determination have been detected in Z-test. According to the published results, the NIRS method has a high potential to replace an expensive and time demanding chemical analysis of meat composition. Our work concerned the determination of basic components of pork and beef meat (fat, protein, moisture content) using FT NIR spectroscopy. The samples were analysed on FT NIR Nicolet Antaris device in reflectance regimen. Referential results from classical analyses have been used for the calibration of the device. Calibration models have been created using PLS algorithm (method of partial least squares) and verified with cross-validation. High correlation coefficients (R) of calibration have been achieved (fat 0.998; protein 0.976; moisture 0.994), and subsequently validation as well (fat 0.997; protein 0.970; moisture 0.993) and very low standard deviations of the calibration and validation (SEC, SEP). No statistically significant differences between the referential and predicted values of determination have been detected in Z-test. According to the published results, the NIRS method has a high potential to replace an expensive and time demanding chemical analysis of meat composition. Naše práce se zabývala stanovením základních složek vepřového a hovězího masa (obsah tuku, bílkoviny a vody) pomocí FT NIR spektroskopie. Vzorky byly analyzovány na přístroji FT NIR Nicolet Antaris v režimu reflektance. Ke kalibraci přístroje byly použity referenční výsledky z klasických analýz. Kalibrační modely byly vytvořeny pomocí PLS algoritmu (metoda minimálních čtverců) a ověřeny křížovou validací. Bylo dosaženo vysokých korelačních koeficientů (R) kalibrace (tuk 0,998; bílkoviny 0,976; voda 0,994), následně i validace (tuk 0,997; bílkoviny 0,970; voda 0,993) a velmi nízkých směrodatných odchylek kalibrace i validace (SEC, SEP). Z-testem nebyly zjištěny statisticky průkazné rozdíly mezi referenčními a predikovanými hodnotami stanovení. Metoda NIRS má dle uveřejněných výsledků vysoký potenciál nahradit drahou a časově náročnou chemickou analýzu složení masa.
dcterms:title
Application of FT NIR spectroscopy in the determination of basic chemical composition of pork and beef meat Application of FT NIR spectroscopy in the determination of basic chemical composition of pork and beef meat Využití FT NIR spektroskopie ke stanovení základního chemického složení vepřového a hovězího masa.
skos:prefLabel
Application of FT NIR spectroscopy in the determination of basic chemical composition of pork and beef meat Využití FT NIR spektroskopie ke stanovení základního chemického složení vepřového a hovězího masa. Application of FT NIR spectroscopy in the determination of basic chemical composition of pork and beef meat
skos:notation
RIV/62156489:43210/06:00087592!RIV07-MSM-43210___
n3:strany
361;368
n3:aktivita
n13:Z
n3:aktivity
Z(MSM 432100001)
n3:cisloPeriodika
8
n3:dodaniDat
n9:2007
n3:domaciTvurceVysledku
n7:2878666 n7:9573399 n7:8573255
n3:druhVysledku
n15:J
n3:duvernostUdaju
n14:S
n3:entitaPredkladatele
n18:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
465807
n3:idVysledku
RIV/62156489:43210/06:00087592
n3:jazykVysledku
n4:eng
n3:klicovaSlova
NIR spectroscopy; discriminant analysis; fat; pork and beef meat; protein; water
n3:klicoveSlovo
n8:NIR%20spectroscopy n8:protein n8:discriminant%20analysis n8:fat n8:water n8:pork%20and%20beef%20meat
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[835DBC6BB56A]
n3:nazevZdroje
Czech Journal of Animal Science
n3:obor
n10:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
3
n3:pocetTvurcuVysledku
3
n3:rokUplatneniVysledku
n9:2006
n3:svazekPeriodika
51
n3:tvurceVysledku
Mlček, Jiří Simeonovová, Jana Šustová, Květoslava
n3:zamer
n16:MSM%20432100001
s:issn
1212-1819
s:numberOfPages
8
n12:organizacniJednotka
43210