This HTML5 document contains 48 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n11http://localhost/temp/predkladatel/
n8http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n19http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n13http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n5http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F61989592%3A15510%2F13%3A33145587%21RIV14-MSM-15510___/
n12http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F61989592%3A15510%2F13%3A33145587%21RIV14-MSM-15510___
rdf:type
skos:Concept n17:Vysledek
dcterms:description
Dnes již není pochyb, že přiměřená tělesná hmotnost je významnou determinantou zdraví člověka. Rovněž je zřejmé, že klíčovými faktory v regulaci hmotnosti jsou stravovací zvyklosti a míra pohybové aktivity. Ze stravovacích zvyklostí jsme se v naší studii zaměřili na frekvenci snídaní. Cílem studie bylo zjištění vztahu četnosti konzumace snídaně a hodnoty body mass indexu (BMI, kg/m2) u školáků ve věku 9-10 let. Dále hodnotí, zda zvyk pravidelně snídat je ovlivněn intersexuálními rozdíly nebo rozdíly mezi dětmi z městských a vesnických škol. Výzkumný soubor tvořilo 149 dětí ve věku 9-10 let (82 chlapců a 67 dívek). Hodnota BMI byla vypočtena z přesně naměřených hodnot výšky a hmotnosti dětí a následně hodnocena podle věkových percentilových grafů. Frekvence konzumace snídaní a jejich složení bylo zjišťováno anketními otázkami vytvořenými originálně pro tuto studii. Pro analýzu dat byl použit Pearsonův chí-kvadrát test a Spearmanova korelace. Výsledky naší studie prokázaly, že frekvence konzumace snídaní je jednou z determinant hodnoty BMI, a to nezávisle na pohlaví. Snídani pravidelně každý den uvedlo 52,4 % dětí. Takto snídá většina dětí s normální hmotností (70,5 %), děti s podváhou denně snídají ve 42,1 % a s nadměrnou hmotností v 8,6 %. U sledovaného souboru tedy pravidelná konzumace snídaně znamenala nejen nižší riziko nadměrné hmotnosti, ale také nízké hmotnosti. Mezi dětmi z městských a venkovských škol nebyl zjištěn rozdíl ve frekvenci konzumace snídaní. Dnes již není pochyb, že přiměřená tělesná hmotnost je významnou determinantou zdraví člověka. Rovněž je zřejmé, že klíčovými faktory v regulaci hmotnosti jsou stravovací zvyklosti a míra pohybové aktivity. Ze stravovacích zvyklostí jsme se v naší studii zaměřili na frekvenci snídaní. Cílem studie bylo zjištění vztahu četnosti konzumace snídaně a hodnoty body mass indexu (BMI, kg/m2) u školáků ve věku 9-10 let. Dále hodnotí, zda zvyk pravidelně snídat je ovlivněn intersexuálními rozdíly nebo rozdíly mezi dětmi z městských a vesnických škol. Výzkumný soubor tvořilo 149 dětí ve věku 9-10 let (82 chlapců a 67 dívek). Hodnota BMI byla vypočtena z přesně naměřených hodnot výšky a hmotnosti dětí a následně hodnocena podle věkových percentilových grafů. Frekvence konzumace snídaní a jejich složení bylo zjišťováno anketními otázkami vytvořenými originálně pro tuto studii. Pro analýzu dat byl použit Pearsonův chí-kvadrát test a Spearmanova korelace. Výsledky naší studie prokázaly, že frekvence konzumace snídaní je jednou z determinant hodnoty BMI, a to nezávisle na pohlaví. Snídani pravidelně každý den uvedlo 52,4 % dětí. Takto snídá většina dětí s normální hmotností (70,5 %), děti s podváhou denně snídají ve 42,1 % a s nadměrnou hmotností v 8,6 %. U sledovaného souboru tedy pravidelná konzumace snídaně znamenala nejen nižší riziko nadměrné hmotnosti, ale také nízké hmotnosti. Mezi dětmi z městských a venkovských škol nebyl zjištěn rozdíl ve frekvenci konzumace snídaní. There is no doubt of the fact that body mass is an important determinant of human health. Moreover, it has become obvious that key factors in the regulation of body weight include eating habits and extent of physical activity. Our study of eating habits paid particular attention to breakfast. The aim of the study was to determine relationship between the frequency of breakfast consumption and body mass index (BMI, kg/m2) in school children at the age 9-10 years. Furthermore, we evaluated whether the custom of regular breakfasts is influenced by gender or whether there is a difference between children of town and rural schools. The research group consisted of 149 children at the age of 9 to 10 years (82 boys and 67 girls). The BMI value was calculated from precisely measured values of body stature and weight of children and subsequently evaluated according to age percentile diagrams. The frequency of breakfast consumption and their composition was determined by a questionnaire created specifically of this study. The data were analyzed by the Pearson chi square tests and Spearman correlation. The results of our study made it clear that the frequency of breakfast consumption is one of the determinants of BMI value independently of sex. Regular breakfast was reported by 52.4% of children. Most children with normal weight had their breakfast in this way (70.5%), children with underweight had their breakfast in 42.1%, whereas children with overweight in 8.6%. Therefore, in the cohort under observation, regular breakfast consumption did not only mean a lower risk of overweight, but also the risk of underweight. There was any difference in the frequency of breakfast consumption between the town and rural schools.
dcterms:title
Snídaně jako determinanta hmotnosti u dětí ve věku 9-10 let Snídaně jako determinanta hmotnosti u dětí ve věku 9-10 let Breakfast as a body mass determinant in children at the of 9-10 years
skos:prefLabel
Snídaně jako determinanta hmotnosti u dětí ve věku 9-10 let Breakfast as a body mass determinant in children at the of 9-10 years Snídaně jako determinanta hmotnosti u dětí ve věku 9-10 let
skos:notation
RIV/61989592:15510/13:33145587!RIV14-MSM-15510___
n17:predkladatel
n19:orjk%3A15510
n3:aktivita
n16:Z
n3:aktivity
Z(MSM6198959221)
n3:cisloPeriodika
4
n3:dodaniDat
n12:2014
n3:domaciTvurceVysledku
n8:7422229 n8:5602688 n8:3607755
n3:druhVysledku
n10:J
n3:duvernostUdaju
n15:S
n3:entitaPredkladatele
n5:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
105804
n3:idVysledku
RIV/61989592:15510/13:33145587
n3:jazykVysledku
n18:cze
n3:klicovaSlova
nutrition in children; maintaining body weight; obesity; overweight; BMI; Breakfast
n3:klicoveSlovo
n6:maintaining%20body%20weight n6:Breakfast n6:BMI n6:overweight n6:obesity n6:nutrition%20in%20children
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[BDE871031563]
n3:nazevZdroje
Česko-slovenská pediatrie
n3:obor
n14:AK
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
3
n3:pocetTvurcuVysledku
3
n3:rokUplatneniVysledku
n12:2013
n3:svazekPeriodika
68
n3:tvurceVysledku
Šlachtová, Martina Klimešová, Iva Neumannová, Kateřina
n3:zamer
n13:MSM6198959221
s:issn
0069-2328
s:numberOfPages
7
n11:organizacniJednotka
15510