This HTML5 document contains 48 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n15http://localhost/temp/predkladatel/
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n18http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n19http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F61989592%3A15510%2F12%3A33139291%21RIV13-MSM-15510___/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n7http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F61989592%3A15510%2F12%3A33139291%21RIV13-MSM-15510___
rdf:type
n4:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
This article summarizes new findings about the importance of nutrition in the prevention and treatment of asthma. There is no doubt that a diet plays an important role in the development and progress of asthma. Dietary factors often associated with asthma are antioxidants, polyunsaturated fatty acids, vitamin D and the Mediterranean diet. Currently there is insufficient evidence to support antioxidant supplementation in the treatment of asthma. Therefore a basic dietary advice is to consume antioxidant-rich food like vegetable and fruits. The results of studies focused on effects of polyunsaturated fatty acids are very inconsistent, but as with antioxidants it is recommended to use them from natural resources (fish oil, olive and canola oils, nuts, seeds, and plants). Vitamin D is the current nutrient researched in the context of asthma therapy, it is recommended to ensure its adequate intake especially for long-term treatment and/or high dosages with corticosteroids. The Mediterranean diet benefits on prevention and treatment of asthma have been proven by numerous scientific studies (thanks to routine consumption of fruits of fruits, vegetables, olive oil, meat and fish). The diet of people with food allergies or gastroesophageal reflux requires the exclusion of foods that cause the problem. If the food choice is extremely limited, it is appropriate to provide expert nutritional advice. Článek shrnuje nové poznatky o významu výživy v prevenci i léčbě astmatu. Dnes již víme, že způsob našeho stravování se významnou měrou podílí na rozvoji a průběhu tohoto onemocnění. Výživové faktory nejčastěji dávané do souvislosti s astmatem jsou antioxidanty, polynenasycené mastné kyseliny, vitamín D a středomořská dieta. O prospěšnosti užívání antioxidantů formou potravinových doplňků stravy nebyl zatím podán jednoznačný důkaz, proto základním opatřením k zajištění jejich dostatečného příjmu je konzumace antioxidantů z běžné stravy, tedy zejména ovoce a zeleniny. Výsledky studií zaměřených na vliv polynenasycených mastných kyselin jsou nekonzistentní, nicméně podobně jako u antioxidantů, je doporučeno využití jejich přirozených zdrojů (rybího tuku, olivového a řepkového oleje, ořechů a semen rostlin). Vitamín D je aktuálním nutrietem zkoumaným v souvislosti s terapií astmatu, kdy je doporučováno zajistit jeho dostatečný příjem zejména u osob léčených dlouhodobě kortikosteroidy nebo jejich vysokými dávkami. Nejméně otazníků je kolem vlivu středomořské diety, která díky svému vysokému obsahu ochranných látek (obsažených v ovoci, zelenině, olivovém oleji a rybím mase) působí pozitivně v prevenci i léčbě astmatu. Stravování osob s potvrzenou alergií na potraviny nebo gastroezofageálním refluxem vyžaduje vyloučení potravin, které potíže způsobují. Pokud je možnost výběru potravin výrazně omezená, je vhodné zajistit odborné výživové poradenství. Článek shrnuje nové poznatky o významu výživy v prevenci i léčbě astmatu. Dnes již víme, že způsob našeho stravování se významnou měrou podílí na rozvoji a průběhu tohoto onemocnění. Výživové faktory nejčastěji dávané do souvislosti s astmatem jsou antioxidanty, polynenasycené mastné kyseliny, vitamín D a středomořská dieta. O prospěšnosti užívání antioxidantů formou potravinových doplňků stravy nebyl zatím podán jednoznačný důkaz, proto základním opatřením k zajištění jejich dostatečného příjmu je konzumace antioxidantů z běžné stravy, tedy zejména ovoce a zeleniny. Výsledky studií zaměřených na vliv polynenasycených mastných kyselin jsou nekonzistentní, nicméně podobně jako u antioxidantů, je doporučeno využití jejich přirozených zdrojů (rybího tuku, olivového a řepkového oleje, ořechů a semen rostlin). Vitamín D je aktuálním nutrietem zkoumaným v souvislosti s terapií astmatu, kdy je doporučováno zajistit jeho dostatečný příjem zejména u osob léčených dlouhodobě kortikosteroidy nebo jejich vysokými dávkami. Nejméně otazníků je kolem vlivu středomořské diety, která díky svému vysokému obsahu ochranných látek (obsažených v ovoci, zelenině, olivovém oleji a rybím mase) působí pozitivně v prevenci i léčbě astmatu. Stravování osob s potvrzenou alergií na potraviny nebo gastroezofageálním refluxem vyžaduje vyloučení potravin, které potíže způsobují. Pokud je možnost výběru potravin výrazně omezená, je vhodné zajistit odborné výživové poradenství.
dcterms:title
Asthma and nutrition: diet for the primary prevention and treatment of asthma Astma a výživa: stravovací doporučení pro prevenci a léčbu astmatu Astma a výživa: stravovací doporučení pro prevenci a léčbu astmatu
skos:prefLabel
Astma a výživa: stravovací doporučení pro prevenci a léčbu astmatu Astma a výživa: stravovací doporučení pro prevenci a léčbu astmatu Asthma and nutrition: diet for the primary prevention and treatment of asthma
skos:notation
RIV/61989592:15510/12:33139291!RIV13-MSM-15510___
n4:predkladatel
n18:orjk%3A15510
n5:aktivita
n14:Z
n5:aktivity
Z(MSM6198959221)
n5:cisloPeriodika
4
n5:dodaniDat
n7:2013
n5:domaciTvurceVysledku
n11:7399391 n11:7422229 n11:5602688
n5:druhVysledku
n16:J
n5:duvernostUdaju
n13:S
n5:entitaPredkladatele
n17:predkladatel
n5:idSjednocenehoVysledku
123935
n5:idVysledku
RIV/61989592:15510/12:33139291
n5:jazykVysledku
n6:cze
n5:klicovaSlova
polyunsaturated fatty acids; vitamin D; Mediterranean diet; antioxidants; nutrition; asthma
n5:klicoveSlovo
n8:asthma n8:Mediterranean%20diet n8:antioxidants n8:nutrition n8:vitamin%20D n8:polyunsaturated%20fatty%20acids
n5:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n5:kontrolniKodProRIV
[E8BFCD2D2DAF]
n5:nazevZdroje
Praktický lékař
n5:obor
n10:AK
n5:pocetDomacichTvurcuVysledku
3
n5:pocetTvurcuVysledku
3
n5:rokUplatneniVysledku
n7:2012
n5:svazekPeriodika
92
n5:tvurceVysledku
Neumannová, Kateřina Klimešová, Iva Šlachta, Radim
n5:zamer
n19:MSM6198959221
s:issn
0032-6739
s:numberOfPages
5
n15:organizacniJednotka
15510