This HTML5 document contains 58 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n11http://localhost/temp/predkladatel/
n13http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n4http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n6http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F61989592%3A15110%2F07%3A00003932%21RIV08-MZ0-15110___/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n14http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F61989592%3A15110%2F07%3A00003932%21RIV08-MZ0-15110___
rdf:type
skos:Concept n17:Vysledek
dcterms:description
The aim of this study was to assess the differences between the glycaemic index (GI) of four by chance selected domestic food products in healthy persons (HP), in persons with type 1 diabetes mellitus on insulin pumps (DMI) and in persons with type 2 diabetes mellitus on oral antidiabetis drugs (DM2). In each group, twenty persons entered the study. Two methods were simultaneously applied to determine the GI: conventional method using the glucometer Advance, Hypoguard, and continuous glucose monitoring by means of CGMS, Medtronic, Minimem, Solutions Software, Medtronic, Minimed, together with our recently developed software programe DegifXL and the statistical programm SPSSv.10.1 were used to analyze the results. There were no significant differences between the respective GI's of foods in HP, DM1 and DM2, except apple baby food in DM 2 vs HP. Metoda: U 20 nediabetiků a u 20 DM1 léčených pomocí inzulinové pumpy (prům. věk 24,4 / 45,5 let, edukovaných) byly v průběhu týdne paralelně dvěma metodami (pomocí CGMS, Medtronic, Minimed a pomocí Glukometru Advance) testovány 4 potraviny (u každého každá 3x), kde 1 porce obsahovala 50 g sacharidů. pro každé jídlo byla vypočtena IAUC (plocha pod glykemickou křivkou v období 0 - 120 min. po požití potraviny; u klasické metody počítáno s 9 hodnotami vysetřenými v 15 min. intervalech, při CGMS s 25 hodnotami získanými v 5 min. intervalech od počátku konzumace), srována s plochou po 50 g glukózy. Pro každou osobu byl vypočten průměrný GI potraviny. Rozdíly mezi metodami a skupinami Z a DM1 byly srovnány t-testem, resp. Mann-Whitney testem, za signifikantný byl považován rozdíl při p<0,01. Metoda: U 20 nediabetiků a u 20 DM1 léčených pomocí inzulinové pumpy (prům. věk 24,4 / 45,5 let, edukovaných) byly v průběhu týdne paralelně dvěma metodami (pomocí CGMS, Medtronic, Minimed a pomocí Glukometru Advance) testovány 4 potraviny (u každého každá 3x), kde 1 porce obsahovala 50 g sacharidů. pro každé jídlo byla vypočtena IAUC (plocha pod glykemickou křivkou v období 0 - 120 min. po požití potraviny; u klasické metody počítáno s 9 hodnotami vysetřenými v 15 min. intervalech, při CGMS s 25 hodnotami získanými v 5 min. intervalech od počátku konzumace), srována s plochou po 50 g glukózy. Pro každou osobu byl vypočten průměrný GI potraviny. Rozdíly mezi metodami a skupinami Z a DM1 byly srovnány t-testem, resp. Mann-Whitney testem, za signifikantný byl považován rozdíl při p<0,01.
dcterms:title
Glykemický index potravin u osob s diabetem 1. a 2. typu a u zdravých osob Glykemický index potravin u osob s diabetem 1. a 2. typu a u zdravých osob Glycemic index for foodstuffs in persons with type 1 and 2 diabetes and in healthy persons
skos:prefLabel
Glykemický index potravin u osob s diabetem 1. a 2. typu a u zdravých osob Glykemický index potravin u osob s diabetem 1. a 2. typu a u zdravých osob Glycemic index for foodstuffs in persons with type 1 and 2 diabetes and in healthy persons
skos:notation
RIV/61989592:15110/07:00003932!RIV08-MZ0-15110___
n3:strany
78-89
n3:aktivita
n8:P
n3:aktivity
P(NR7825)
n3:cisloPeriodika
13
n3:dodaniDat
n14:2008
n3:domaciTvurceVysledku
n4:9264485 n4:9723668 n4:5488591 n4:2983486 n4:8525455 n4:7572085
n3:druhVysledku
n10:J
n3:duvernostUdaju
n15:S
n3:entitaPredkladatele
n6:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
423506
n3:idVysledku
RIV/61989592:15110/07:00003932
n3:jazykVysledku
n18:cze
n3:klicovaSlova
glycaemic index of foods; glucometer; CGMS; diabetes mellitus; therapeutic patient education
n3:klicoveSlovo
n7:CGMS n7:therapeutic%20patient%20education n7:glycaemic%20index%20of%20foods n7:glucometer n7:diabetes%20mellitus
n3:kodStatuVydavatele
SK - Slovenská republika
n3:kontrolniKodProRIV
[0A5EF81654B9]
n3:nazevZdroje
Diabetes a obezita
n3:obor
n5:FB
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
6
n3:pocetTvurcuVysledku
11
n3:projekt
n13:NR7825
n3:rokUplatneniVysledku
n14:2007
n3:svazekPeriodika
7
n3:tvurceVysledku
Kudlová, Pavla Doubravová, B. Zapletalová, Jana Chlup, Rudolf Sečkař, P. Langová, Kateřina Táncosová, S. Peterson, Karolina Slezáková, L. Bartek, Josef Nakládalová, Marie
s:issn
1335-8383
s:numberOfPages
12
n11:organizacniJednotka
15110