This HTML5 document contains 47 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n13http://localhost/temp/predkladatel/
n16http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n10http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n7http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/podDruhVysledku/
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n18http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F61989100%3A27730%2F12%3A86083057%21RIV13-MSM-27730___/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n9http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F61989100%3A27730%2F12%3A86083057%21RIV13-MSM-27730___
rdf:type
n6:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
The methodology describes the method of derivatization and corresponding conditions of analysis by GC/MS. Injection of 1 muciliter of sample was performed in the split ratio 1:30. The separation of monosacharides (rhamnose, fucose, arabonose, xylose, mannose, glucose, galactose) was performed on the column HP 5 ms (30m x 0.25 micrometer) in the following temperature programme: 175oC (4 min) - 225 oC (4 min) with temperature ram rate 3oC/min, from 225oC - 300 oC (2 min) ramp rate 50 oC/min. Heluim was used as a gas carrier (flow rate 1ml/min). The temperature of injector was maintained at the temperature 250oC, the temperatures of MS sourcve and quadrupole were 230 and 150oC, respectively, temperature of transfer line 250oC. Concentractions of individual monosacharides were determined using calibration with external standards. The range of calibration curve is from 1 to 4 microgram/microliter. The calibration curve is not linear for concentrations higher than 5 microgram/microliter. Metodika popisuje techniku derivatizace a následné podmínky stanovení GC/MS. Injekce 1 µl vzorku byla provedena ve split poměru 1:30. Separace monosacharidů (ramnosa, fukosa, arabinosa, xylosa, manosa, glukosa, galaktosa) byla provedena na koloně HP 5 ms (30 m x 0,25 µm) v následujícím teplotním programu 175 oC (4 minuty) – 225 oC (4.minuty) s rychlostí růstu 3 oC/min. Od 225 oC-300 oC (2 minuty) rychlost růstu 50 oC/min. Jako nosný plyn bylo použito helium (rychlost toku 1 ml/min.). Teplota injektoru byla udržována na hodnotě 250 oC, teplota MS zdroje a kvadrupólu 230 a 150 oC, teplota transferové linie 250 oC. Koncentrace jednotlivých monosacharidů byly stanoveny na základě kalibrace s externími standardy. Rozsah kalibrační křivky od 1 µg/µl do 4 µg/µl. Při koncentracích 5 µg/µl a větších ztrácí křivka lineárnost. Metodika popisuje techniku derivatizace a následné podmínky stanovení GC/MS. Injekce 1 µl vzorku byla provedena ve split poměru 1:30. Separace monosacharidů (ramnosa, fukosa, arabinosa, xylosa, manosa, glukosa, galaktosa) byla provedena na koloně HP 5 ms (30 m x 0,25 µm) v následujícím teplotním programu 175 oC (4 minuty) – 225 oC (4.minuty) s rychlostí růstu 3 oC/min. Od 225 oC-300 oC (2 minuty) rychlost růstu 50 oC/min. Jako nosný plyn bylo použito helium (rychlost toku 1 ml/min.). Teplota injektoru byla udržována na hodnotě 250 oC, teplota MS zdroje a kvadrupólu 230 a 150 oC, teplota transferové linie 250 oC. Koncentrace jednotlivých monosacharidů byly stanoveny na základě kalibrace s externími standardy. Rozsah kalibrační křivky od 1 µg/µl do 4 µg/µl. Při koncentracích 5 µg/µl a větších ztrácí křivka lineárnost.
dcterms:title
Metodika pro stanovení monosacharidů v biomase metodou GC/MS Metodika pro stanovení monosacharidů v biomase metodou GC/MS The methodology for determination of monosacharides in biomass by GC/MS
skos:prefLabel
Metodika pro stanovení monosacharidů v biomase metodou GC/MS Metodika pro stanovení monosacharidů v biomase metodou GC/MS The methodology for determination of monosacharides in biomass by GC/MS
skos:notation
ZUOVA-13-001439 RIV/61989100:27730/12:86083057!RIV13-MSM-27730___
n6:predkladatel
n7:orjk%3A27730
n4:aktivita
n11:P
n4:aktivity
P(ED2.1.00/03.0069)
n4:certifikacniOrgan
Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě (ZUOVA)
n4:datumCertifikace
2012-12-28+01:00
n4:dodaniDat
n9:2013
n4:domaciTvurceVysledku
n10:8215626 n10:6274676
n4:druhVysledku
n12:N%2FA
n4:duvernostUdaju
n14:S
n4:ekonomickeParametry
Chemická analýza se správnou výtěžností, ovlivňující další ekonomické ukazatele v technologii výroby (například anaerobní digesce). Finančně náročnější (800 – 1000,- Kč/analýza, cena je ovlivněna počtem analýz). Cena za analýzu je dvojnásobně vyšší než při spektrofotometrické metodě stanovení obsahu monosacharidů (Dubois et al., 1956), ale navíc umožňuje stanovení jednotlivých monosacharidů, zatímco spektrofotometrická metoda umožňuje pouze stanovení sumy
n4:entitaPredkladatele
n18:predkladatel
n4:idSjednocenehoVysledku
149947
n4:idVysledku
RIV/61989100:27730/12:86083057
n4:interniIdentifikace
021/20-12-2012-UM
n4:jazykVysledku
n17:cze
n4:klicovaSlova
fucose; arabinose; mannose; galactose; gass chromatography; method of determination; Monosacharides
n4:klicoveSlovo
n5:mannose n5:arabinose n5:gass%20chromatography n5:method%20of%20determination n5:Monosacharides n5:galactose n5:fucose
n4:kontrolniKodProRIV
[F2AAC082AAE0]
n4:obor
n15:JE
n4:pocetDomacichTvurcuVysledku
2
n4:pocetTvurcuVysledku
2
n4:projekt
n16:ED2.1.00%2F03.0069
n4:rokUplatneniVysledku
n9:2012
n4:technickeParametry
Stanovení monosacharidů: arabinosa, glukosa, galaktosa, manosa, galaktosa, xylosa, fukosa, ramnosa a jejich poměrů GM/AX= (galaktosa+manosa)/(arabinosa+xylosa) a RF/AX=(ramnosa+fukosa)/(arabinosa+xylosa), poměry identifikují monosacharidy vznikající mikrobiálním rozkladem. Celkem bylo analyzováno 9 druhů travin, nejvyšší koncentraci monosacharidů obsahuje ovsík vyvýšený rožnovský (208,78 mg/g), nejnižší koncentraci vykazuje lesknice rákosovité Chrastava (72,28 mg/g) a hybridy. Nejdominantnějším monosacharidem u vzorků trav je xylosa, za ní následuje manosa, ramnosa a galaktosa. Xylosa je prekurzorem hemicelulosy a proto má dominantní zastoupení v sumě monosacharidů.
n4:tvurceVysledku
Kuchařová, Jana Raclavská, Helena
n13:organizacniJednotka
27730