This HTML5 document contains 50 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n17http://localhost/temp/predkladatel/
n5http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n12http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n16http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F61988987%3A17110%2F12%3AA13016CZ%21RIV13-MSM-17110___/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n6http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F61988987%3A17110%2F12%3AA13016CZ%21RIV13-MSM-17110___
rdf:type
skos:Concept n11:Vysledek
dcterms:description
A cohort of 44 patients (35 women and 9 men) underwent body weight, height, waist and hip, body fat (Dual X-ray Absorptiometry - DXA) measurement, and their BMI was calculated. Dietary habits were assessed by a questionnaire filled in by 19 persons (15 women and 4 men). A frequency questionnaire was used. The consumption frequency of selected food groups was measured, as well. Six months after surgery, an average weight reduction of 27.3 kg (p < 0.001) was found. BMI decreased by 9.7 kg/m2 (p < 0.001), and body fat decreased by 17.6 kg (p < 0.001). Patients reported reduced appetite (p < 0.001), greater regularity of meals (p < 0.001), more servings per day (p = 0.003) and paid more attention to diet than before surgery (p = 0.018). They eat less fatty meat, sausages with high fat and white bread, while they eat more fish (p = 0.008 to 0.049). Sleeve gastrectomy and follow-up by a nutritional therapist led to an improvement in the eating habits of some patients six months after surgery. Cílem této práce bylo posouzení vlivu tubulizace žaludku na tělesnou hmotnost a na stravovací zvyklosti pacientů tři a šest měsíců po operaci. Soubor tvořilo 44 osob (35 žen a 9 mužů). Stravovací zvyklosti byly zjišťovány dotazníkovou metodou. U 19 osob byla pomocí dotazníku sledována četnost konzumace vybraných skupin potravin. Půl roku po operaci došlo u vyšetřovaných ke snížení hmotnosti v průměru o 27,3 kg (p < 0,001). BMI se snížilo o 9,7 kg/m? (p < 0,001), množství tělesného tuku pokleslo o 17,6 kg (p < 0,001). Pacienti uvádějí snížení chuti k jídlu (p < 0,001), větší pravidelnost stravy (p < 0,001), více porcí jídel za den (p = 0,003) a věnují složení stravy větší pozornost než před operací (p = 0,018). Konzumují méně tučného masa, uzenin s vyšším obsahem tuku, bílého pečiva a více ryb (p = 0,008-0,049). Vlivem tubulizace žaludku a následné péče nutričního terapeuta došlo v průběhu půl roku po operaci ke zlepšení některých stravovacích zvyklostí pacientů. Cílem této práce bylo posouzení vlivu tubulizace žaludku na tělesnou hmotnost a na stravovací zvyklosti pacientů tři a šest měsíců po operaci. Soubor tvořilo 44 osob (35 žen a 9 mužů). Stravovací zvyklosti byly zjišťovány dotazníkovou metodou. U 19 osob byla pomocí dotazníku sledována četnost konzumace vybraných skupin potravin. Půl roku po operaci došlo u vyšetřovaných ke snížení hmotnosti v průměru o 27,3 kg (p < 0,001). BMI se snížilo o 9,7 kg/m? (p < 0,001), množství tělesného tuku pokleslo o 17,6 kg (p < 0,001). Pacienti uvádějí snížení chuti k jídlu (p < 0,001), větší pravidelnost stravy (p < 0,001), více porcí jídel za den (p = 0,003) a věnují složení stravy větší pozornost než před operací (p = 0,018). Konzumují méně tučného masa, uzenin s vyšším obsahem tuku, bílého pečiva a více ryb (p = 0,008-0,049). Vlivem tubulizace žaludku a následné péče nutričního terapeuta došlo v průběhu půl roku po operaci ke zlepšení některých stravovacích zvyklostí pacientů.
dcterms:title
Changes in body weight and eating habits of obese patients after sleeve gastrectomy - a pilot study Změny tělesné hmotnosti a stravovacích zvyklostí obézních pacientů po tubulizaci žaludku Změny tělesné hmotnosti a stravovacích zvyklostí obézních pacientů po tubulizaci žaludku
skos:prefLabel
Změny tělesné hmotnosti a stravovacích zvyklostí obézních pacientů po tubulizaci žaludku Změny tělesné hmotnosti a stravovacích zvyklostí obézních pacientů po tubulizaci žaludku Changes in body weight and eating habits of obese patients after sleeve gastrectomy - a pilot study
skos:notation
RIV/61988987:17110/12:A13016CZ!RIV13-MSM-17110___
n11:predkladatel
n12:orjk%3A17110
n3:aktivita
n15:S
n3:aktivity
S
n3:cisloPeriodika
12/2012
n3:dodaniDat
n6:2013
n3:domaciTvurceVysledku
n5:2211335 n5:4299434 n5:3432823 n5:2878542
n3:druhVysledku
n14:J
n3:duvernostUdaju
n18:S
n3:entitaPredkladatele
n16:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
182682
n3:idVysledku
RIV/61988987:17110/12:A13016CZ
n3:jazykVysledku
n8:cze
n3:klicovaSlova
sleeve gastrectomy; DXA; ghrelin; BMI; dietary habits; frequency of food intake
n3:klicoveSlovo
n4:ghrelin n4:sleeve%20gastrectomy n4:frequency%20of%20food%20intake n4:BMI n4:DXA n4:dietary%20habits
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[E87CB3F0D63D]
n3:nazevZdroje
Gastroenterologie a hepatologie
n3:obor
n10:FB
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
4
n3:pocetTvurcuVysledku
5
n3:rokUplatneniVysledku
n6:2012
n3:svazekPeriodika
6
n3:tvurceVysledku
Zavadilová, Vladislava Végh, Roman Chroboková, Adéla Bužga, Marek Holéczy, Pavol
s:issn
1804-7874
s:numberOfPages
6
n17:organizacniJednotka
17110