This HTML5 document contains 46 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n20http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n21http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n16http://localhost/temp/predkladatel/
n13http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n5http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n19https://schema.org/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F60461373%3A22340%2F13%3A43896680%21RIV14-MZE-22340___/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n22http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n14http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F60461373%3A22340%2F13%3A43896680%21RIV14-MZE-22340___
rdf:type
n12:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
V tomto experimentu byla použita relativně nová metoda Elektrochemická impedanční spektroskopie (EIS), která by mohla být využitelná pro stanovení kvalitativních ukazatelů v potravinách. V této práci byly pro analyzování použity 100 % pomerančové šťávy a čerstvě mechanicky vymačkané pomerančové šťávy. Kvalita a autenticita pomerančových šťáv může být rozdílná a tato metoda analýzy může být použita pro jednoduché a rychlé analyzování pro džusy a ovocné nápoje. Cílem práce bylo zjistit možnosti použití impedančního měření (EIS) pomerančových šťáv a zjistit závislost impedance a kvalitativních ukazatelů. Byla měřena elektrická impedance pěti pomerančových 100 % džusů a čerstvé vymačkané šťávy ze tří druhů pomerančů odlišených podle země původu (Řecko, Turecko a Španělsko). Skupina vzorků byla zakoupena v běžné obchodní síti v ČR. Vzorky byly naředěny na různé koncentrace a měřeny precizním impedančním analyzátorem Agilent 4294A. Impedanční měření může být použitelné pro monitorování vlhkosti v potravinách a možných změn při falšování ovocných a zeleninových šťáv. Měřením v experimentu byl potvrzen rozdíl mezi 100 % pomerančovou šťávou a naředěnou pomerančovou šťávou. Byla prokázána silná závislost mezi hodnotou impedance a kvalitativním ukazatelem. Impedanční měření je rychlá a snadno ovladatelná metoda pro analyzování velké skupiny vzorků a může nám sdělit, která skupina vzorků má být detailněji analyzována. Experiment nám ukázal, že tato metoda by mohla být cestou jak ušetřit náklady za podrobnější analýzu. In this work we use Electrical Impedance Spectroscopy (EIS) as a relatively new method which can be apply to food quality assessment. The quality and authenticity of orange juices can be different and this method can be used for easy and fast determination of juices or fruits beverages. The aim of this work is described the possibilities of using electrical impedance properties of fruits (oranges) and explore the relationship between impedance and quality criteria. Electrical impedance of five 100 % orange juices and fresh orange juices by three country of origin (Greece, Turkey and Spain) were measured. All groups of samples are available in the market and were mixed with water in different concentration. In this work we used for impedance measurement the Agilent 4294A Precision Impedance Analyzer. Electrical impedance measurement can be used to monitor moisture content changes in the progress of possibility adulteration and quality changes in fruit and vegetable juices. The experiment confirms EIS as possible method to proof differences between 100 % orange juice and adulterated juices. There is relationship between electrical impedance and quality criteria. Impedance measurement is fast and easy method to analyze the big group of samples and can tell us which group must be test in detail. Experiment shows where can be this method use and that way save financial costs in the laboratory practice. It is possible to use EIS as way how to monitor moisture content changes and changes in progress by storages too. V tomto experimentu byla použita relativně nová metoda Elektrochemická impedanční spektroskopie (EIS), která by mohla být využitelná pro stanovení kvalitativních ukazatelů v potravinách. V této práci byly pro analyzování použity 100 % pomerančové šťávy a čerstvě mechanicky vymačkané pomerančové šťávy. Kvalita a autenticita pomerančových šťáv může být rozdílná a tato metoda analýzy může být použita pro jednoduché a rychlé analyzování pro džusy a ovocné nápoje. Cílem práce bylo zjistit možnosti použití impedančního měření (EIS) pomerančových šťáv a zjistit závislost impedance a kvalitativních ukazatelů. Byla měřena elektrická impedance pěti pomerančových 100 % džusů a čerstvé vymačkané šťávy ze tří druhů pomerančů odlišených podle země původu (Řecko, Turecko a Španělsko). Skupina vzorků byla zakoupena v běžné obchodní síti v ČR. Vzorky byly naředěny na různé koncentrace a měřeny precizním impedančním analyzátorem Agilent 4294A. Impedanční měření může být použitelné pro monitorování vlhkosti v potravinách a možných změn při falšování ovocných a zeleninových šťáv. Měřením v experimentu byl potvrzen rozdíl mezi 100 % pomerančovou šťávou a naředěnou pomerančovou šťávou. Byla prokázána silná závislost mezi hodnotou impedance a kvalitativním ukazatelem. Impedanční měření je rychlá a snadno ovladatelná metoda pro analyzování velké skupiny vzorků a může nám sdělit, která skupina vzorků má být detailněji analyzována. Experiment nám ukázal, že tato metoda by mohla být cestou jak ušetřit náklady za podrobnější analýzu.
dcterms:title
Možnosti použití cely s planárními elektrodami pro měření impedance pomerančových šťáv Možnosti použití cely s planárními elektrodami pro měření impedance pomerančových šťáv Possibilities of using liquid cell with planar electrodes for electrical impedance study of orange juice
skos:prefLabel
Možnosti použití cely s planárními elektrodami pro měření impedance pomerančových šťáv Possibilities of using liquid cell with planar electrodes for electrical impedance study of orange juice Možnosti použití cely s planárními elektrodami pro měření impedance pomerančových šťáv
skos:notation
RIV/60461373:22340/13:43896680!RIV14-MZE-22340___
n12:predkladatel
n17:orjk%3A22340
n3:aktivita
n9:P
n3:aktivity
P(GAP108/11/1298), P(QI91B283)
n3:dodaniDat
n14:2014
n3:domaciTvurceVysledku
n13:4995562
n3:druhVysledku
n6:D
n3:duvernostUdaju
n15:S
n3:entitaPredkladatele
n11:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
89818
n3:idVysledku
RIV/60461373:22340/13:43896680
n3:jazykVysledku
n22:cze
n3:klicovaSlova
impedance, spectroscopy, orange juices
n3:klicoveSlovo
n4:impedance n4:spectroscopy n4:orange%20juices
n3:kontrolniKodProRIV
[C33CC8F75D47]
n3:mistoKonaniAkce
Brno
n3:mistoVydani
Brno
n3:nazevZdroje
Sbornik XXXIX Konference o jakosti potravin a potravinových surovin
n3:obor
n10:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
1
n3:pocetTvurcuVysledku
3
n3:projekt
n5:QI91B283 n5:GAP108%2F11%2F1298
n3:rokUplatneniVysledku
n14:2013
n3:tvurceVysledku
Průšová, Petra Seidl, Jaromír Čížková, Helena
n3:typAkce
n20:CST
n3:zahajeniAkce
2013-02-27+01:00
s:numberOfPages
13
n21:hasPublisher
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
n19:isbn
978-80-7375-705-2
n16:organizacniJednotka
22340