This HTML5 document contains 54 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n13http://localhost/temp/predkladatel/
n10http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n5http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F60461373%3A22340%2F04%3A00011114%21RIV%2F2005%2FMSM%2F223405%2FN/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n16http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F60461373%3A22340%2F04%3A00011114%21RIV%2F2005%2FMSM%2F223405%2FN
rdf:type
n6:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Changes of speciation of phosphorus, manganese, iron, cobalt, nickel, copper, zinc, and molybdenum in pea seeds occurring as a result of blanching and boiling of green pea were investigated. Element speciation in green pea was compared with that of mature pea. Speciation analyses were accomplished by size exclusion chromatography - inductively coupled plasma mass spectrometry. Total contents of elements, the respective soluble portions and portions passing SEC column were ascertained and mass balances were done. No considerable differences between fresh and blanched green peas were found. During boiling of pea most of elements got partly into water. Except nickel and cobalt the elements' compounds remaining in the boiled pea became less soluble. Soluble high molecular mass element species of zinc, copper, manganese, and iron present in the blanched green pea were completely diminished by boiling of pea. Low molecular mass species of nickel, cobalt, zinc, and molybdenum are more stable against the Changes of speciation of phosphorus, manganese, iron, cobalt, nickel, copper, zinc, and molybdenum in pea seeds occurring as a result of blanching and boiling of green pea were investigated. Element speciation in green pea was compared with that of mature pea. Speciation analyses were accomplished by size exclusion chromatography - inductively coupled plasma mass spectrometry. Total contents of elements, the respective soluble portions and portions passing SEC column were ascertained and mass balances were done. No considerable differences between fresh and blanched green peas were found. During boiling of pea most of elements got partly into water. Except nickel and cobalt the elements' compounds remaining in the boiled pea became less soluble. Soluble high molecular mass element species of zinc, copper, manganese, and iron present in the blanched green pea were completely diminished by boiling of pea. Low molecular mass species of nickel, cobalt, zinc, and molybdenum are more stable against the Byly vyšetřovány změny ve speciaci fosforu, manganu, kobaltu, niklu, mědi, zinku a molybdenu v semenech hrachu vyvolané blanžírováním a vařením zeleného hrášku. Speciace prvků byla porovnána se speciací ve vzorku zralého hrachu. Speciační analýzy byly provedeny spojením HPLC a ICP-MS. Celkové obsahy prvků, jejich extrahovatelná množství a množství prošlé SEC chromatografickou kolonou byly také stanoveny a byly vypočteny bilance prvků. Nebyly nalezeny významné změny mezi zeleným a blanžírovaným hráškem. Během vaření většina prvků přešla do vody. Sloučeniny všech prvků s výjimkou niklu a kobaltu, které zůstaly vázané ve vařeném hrášku, se staly méně rozpustnými. Rozpustné vysokomolekulární sloučeniny zinku, mědi, manganu a železa původně přítomné v blanžírovaném hrášku během vaření zcela vymizely. Nízkomolekulární sloučeniny niklu, zinku a molybdenu byly vůči tepelnému zpracování více stabilnější. Zralý hrách ve srovnání se zeleným hráškem akumuloval větší množství prvků. Během růstu hrachu vznikají
dcterms:title
Effect of technological processing and maturity stage of seeds on the content and speciation of phosphorus and trace elements in peas Vliv technologického zpracování s zralosti na speciaci fosforu a stopových prvků v hrachu Effect of technological processing and maturity stage of seeds on the content and speciation of phosphorus and trace elements in peas
skos:prefLabel
Vliv technologického zpracování s zralosti na speciaci fosforu a stopových prvků v hrachu Effect of technological processing and maturity stage of seeds on the content and speciation of phosphorus and trace elements in peas Effect of technological processing and maturity stage of seeds on the content and speciation of phosphorus and trace elements in peas
skos:notation
RIV/60461373:22340/04:00011114!RIV/2005/MSM/223405/N
n3:strany
423-432
n3:aktivita
n15:Z
n3:aktivity
Z(MSM 223300004)
n3:cisloPeriodika
3
n3:dodaniDat
n16:2005
n3:domaciTvurceVysledku
n10:8995354 n10:8440646 n10:2901153 n10:1250558 n10:5063353 n10:2900939
n3:druhVysledku
n11:J
n3:duvernostUdaju
n14:S
n3:entitaPredkladatele
n17:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
562046
n3:idVysledku
RIV/60461373:22340/04:00011114
n3:jazykVysledku
n9:eng
n3:klicovaSlova
Pea;Trace metals;Phosphorus;Element species;Size exclusion chromatography;Inductively coupled plasma mass spectrometry
n3:klicoveSlovo
n8:Trace%20metals n8:Pea n8:Element%20species n8:Inductively%20coupled%20plasma%20mass%20spectrometry n8:Size%20exclusion%20chromatography n8:Phosphorus
n3:kodStatuVydavatele
BE - Belgické království
n3:kontrolniKodProRIV
[C5877BDDA24D]
n3:nazevZdroje
Food Chemistry
n3:obor
n18:CB
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
6
n3:pocetTvurcuVysledku
6
n3:rokUplatneniVysledku
n16:2004
n3:svazekPeriodika
87
n3:tvurceVysledku
Suchánek, Miloslav Borková, Markéta Mestek, Oto Kvasnička, František Komínková, Jana Koplík, Richard
n3:zamer
n5:MSM%20223300004
s:issn
0308-8146
s:numberOfPages
10
n13:organizacniJednotka
22340