This HTML5 document contains 54 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n11http://localhost/temp/predkladatel/
n21http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n9http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43898090%21RIV15-MZE-22330___/
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n6http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n8https://schema.org/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n20http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n14http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43898090%21RIV15-MZE-22330___
rdf:type
skos:Concept n19:Vysledek
dcterms:description
Among the significant negative impacts on the production of cereals include operations of fungal genus Fusarium. The most widespread species causing fusarium graminearum fusaria are F., F. culmorum, F. avenaceum and F. poae. Fusarium incidence and the subsequent production of toxic secondary metabolites - mycotoxins - is influenced by many factors, including temperature conditions, and especially during the growth and the type of crop. Development infection can to some extent affect the selection of suitable varieties grown cereals and crop, applications pesticide formulations and storage conditions. Metabolomic profiling is a new approach that can be used to assess the degree of infestation micromycetes. The principle of this technique is the target / nontarget analysis sample of low-molecular substances (metabolome). If the measurement does not identify these compounds, in terms of metabolomic fingerprinting. The aim of this study is the application of fingerprinting metabolomického to sample the different varieties of wheat from many localities of the Czech Republic in order to create models based on which it would be possible to classify samples according to (i) detection of pathogen F. graminearum, (ii) deterioration of the grains, and (iii) detection of mycotoxin deoxynivalenol (DON). For this experiment was used direct analysis in real time (DART) with mass spectrometric detection with HRMS Orbitrap analyzer type. A significant advantage of this technique is very low analysis time allowing rapid detection results. Measured data was processed by a statistical analysis of principal components (PCA) which is used to reduce the original quantity of data in order to determine their structure in order to preserve as much information as possible, and consequently the linear discriminant analysis (LDA), which serves to produce the desired model for classification of samples analyzed . Mezi významné negativní vlivy v produkci obilovin patří působení mikromycet rodu Fusarium. Onemocnění způsobené těmito mikromycetami jsou obecně nazývány fusariózy. Nejrozšířenějšími druhy fusarií způsobujících fusariózy jsou F. graminearum, F. culmorum, F. avenaceum a F. poae. Výskyt fusarií a následná produkce jejich toxických sekundárních metabolitů - mykotoxinů - je ovlivněna celou řadou faktorů, mezi něž patří především a teplotní podmínky během růstu a typ předplodiny. Rozvoj infekce lze do jisté míry ovlivnit výběrem vhodné odrůdy pěstované obiloviny a předplodiny, aplikací pesticidních přípravků a skladovacími podmínkami. Metabolomické profilování je novým přístupem, který lze využít pro posouzení míry napadení mikromycetami. Principem této techniky je cílová/necílová analýza nízkomolekulárních látek vzorku (metabolomu). Pokud při měření nedochází k identifikaci těchto látek, jde o metabolomický fingerprinting. Pro analýzu metabolomického profilu/fingerprintu se často využívá kombinací chromatografických a hmotnostně-spektrometrických technik. Cílem této studie je aplikace metabolomického fingerprintingu na soubor vzorků různých odrůd pšenice pocházejících z mnoha lokalit ČR za účelem vytvoření modelů, na základě kterých by bylo možné klasifikovat vzorky dle (i) detekce pathogenu F. graminearum, (ii) poškození zrn a (iii) detekce mykotoxinu deoxynivalenolu (DON). Pro tento experiment byla využita přímá analýza v reálném čase (DART) s hmotnostně-spektrometrickou detekcí s vysokorozlišovacím analyzátorem typu orbitrap. Značnou předností této techniky je velmi nízký čas analýzy umožňující rychlé zjištění výsledků. Naměřená data byla zpracována statistickou analýzou hlavních komponent (PCA), která slouží k redukci původního množství dat za účelem zjištění jejich struktury s cílem zachování co největšího množství informací a následně lineární diskriminační analýzou (LDA), která slouží k vytvoření požadovaných modelů pro klasifikaci analyzovaných vzorků. Mezi významné negativní vlivy v produkci obilovin patří působení mikromycet rodu Fusarium. Onemocnění způsobené těmito mikromycetami jsou obecně nazývány fusariózy. Nejrozšířenějšími druhy fusarií způsobujících fusariózy jsou F. graminearum, F. culmorum, F. avenaceum a F. poae. Výskyt fusarií a následná produkce jejich toxických sekundárních metabolitů - mykotoxinů - je ovlivněna celou řadou faktorů, mezi něž patří především a teplotní podmínky během růstu a typ předplodiny. Rozvoj infekce lze do jisté míry ovlivnit výběrem vhodné odrůdy pěstované obiloviny a předplodiny, aplikací pesticidních přípravků a skladovacími podmínkami. Metabolomické profilování je novým přístupem, který lze využít pro posouzení míry napadení mikromycetami. Principem této techniky je cílová/necílová analýza nízkomolekulárních látek vzorku (metabolomu). Pokud při měření nedochází k identifikaci těchto látek, jde o metabolomický fingerprinting. Pro analýzu metabolomického profilu/fingerprintu se často využívá kombinací chromatografických a hmotnostně-spektrometrických technik. Cílem této studie je aplikace metabolomického fingerprintingu na soubor vzorků různých odrůd pšenice pocházejících z mnoha lokalit ČR za účelem vytvoření modelů, na základě kterých by bylo možné klasifikovat vzorky dle (i) detekce pathogenu F. graminearum, (ii) poškození zrn a (iii) detekce mykotoxinu deoxynivalenolu (DON). Pro tento experiment byla využita přímá analýza v reálném čase (DART) s hmotnostně-spektrometrickou detekcí s vysokorozlišovacím analyzátorem typu orbitrap. Značnou předností této techniky je velmi nízký čas analýzy umožňující rychlé zjištění výsledků. Naměřená data byla zpracována statistickou analýzou hlavních komponent (PCA), která slouží k redukci původního množství dat za účelem zjištění jejich struktury s cílem zachování co největšího množství informací a následně lineární diskriminační analýzou (LDA), která slouží k vytvoření požadovaných modelů pro klasifikaci analyzovaných vzorků.
dcterms:title
Aplikace hmotnostní spektrometrie v otevřeném prostoru pro hodnocení rezistence cereálií vůči napadení mikromycetami r. Fusarium Aplikace hmotnostní spektrometrie v otevřeném prostoru pro hodnocení rezistence cereálií vůči napadení mikromycetami r. Fusarium Application of ambient mass spectrometry for evaluation of resistance of cereals against Fusarium micromycetes infestation
skos:prefLabel
Aplikace hmotnostní spektrometrie v otevřeném prostoru pro hodnocení rezistence cereálií vůči napadení mikromycetami r. Fusarium Application of ambient mass spectrometry for evaluation of resistance of cereals against Fusarium micromycetes infestation Aplikace hmotnostní spektrometrie v otevřeném prostoru pro hodnocení rezistence cereálií vůči napadení mikromycetami r. Fusarium
skos:notation
RIV/60461373:22330/14:43898090!RIV15-MZE-22330___
n4:aktivita
n15:P
n4:aktivity
P(QI111B044)
n4:dodaniDat
n14:2015
n4:domaciTvurceVysledku
n6:2206072 n6:9463984 n6:4915917 n6:8580588 n6:8588619 n6:7597037
n4:druhVysledku
n16:D
n4:duvernostUdaju
n13:S
n4:entitaPredkladatele
n9:predkladatel
n4:idSjednocenehoVysledku
3575
n4:idVysledku
RIV/60461373:22330/14:43898090
n4:jazykVysledku
n20:cze
n4:klicovaSlova
DART-HRMS; Fusarium; mycotoxins; Cereals
n4:klicoveSlovo
n5:Fusarium n5:DART-HRMS n5:mycotoxins n5:Cereals
n4:kontrolniKodProRIV
[8ACC14EC11BD]
n4:mistoKonaniAkce
Skalský Dvůr
n4:mistoVydani
Praha
n4:nazevZdroje
XLIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
n4:obor
n18:GF
n4:pocetDomacichTvurcuVysledku
6
n4:pocetTvurcuVysledku
6
n4:projekt
n17:QI111B044
n4:rokUplatneniVysledku
n14:2014
n4:tvurceVysledku
Hajšlová, Jana Zachariášová, Milena Vepříková, Zdenka Jírů, Monika Slavíková, Petra Džuman, Zbyněk
n4:typAkce
n7:CST
n4:zahajeniAkce
2014-05-26+02:00
s:issn
1802-1433
s:numberOfPages
4
n21:hasPublisher
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
n8:isbn
978-80-86909-09-7
n11:organizacniJednotka
22330