This HTML5 document contains 44 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n19http://localhost/temp/predkladatel/
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n18http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n15http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n13http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896498%21RIV14-MSM-22330___/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n14http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896498%21RIV14-MSM-22330___
rdf:type
n12:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
During heat stress of lipids undesirable substances such as trans-unsaturated fatty acids, cyclic fatty acids or polymers of acylglycerols can arise. Recently it was found out that chlorination of acylglycerols formation processing contaminants esters of chlorpropanol takes place as well. In 2001 the Scientific Committee for Food EC established a Tolerable Daily Intake (TDI) for 3-MPCD of 0.002 mg.kg-1 b.w.. The European Committee then determined in 2002 a maximum level for acid hydrolyzed proteins and soya sauces of 0.02 mg.kg-1 3-MCPD (for products with content of dry material 40%). The work is focused on the possibility of formation of these compounds in meat products after their heat treatment. For the determination of the content of contaminants the method of gas chromatography with mass detection was used. Při tepelném namáhaní lipidů, mohou vznikat nežádoucí sloučeniny jako trans-nenasycené mastné kyseliny, cyklické mastné kyseliny nebo polymery acylglycerolů. V nedávné době bylo zjištěno, že dochází též ke chloraci acylglycerolů za vzniku procesních kontaminantů esterů chlorpropanolů. V roce 2001 byl Vědeckým výborem pro potraviny Evropské komise stanoven pro 3-MCPD tolerovatelný denní příjem (TDI) na 2 ?g.kg-1 tělesné hmotnosti. V Evropské unii byl následně stanoven v roce 2002 jeho maximální povolený limit v kyselých bílkovinných hydrolyzátech a v sójové omáčce na 0,02 mg.kg-1 (pro produkty s obsahem sušiny 40 %). Práce je zaměřena na možnost vzniku těchto sloučenin v masných výrobcích po jejich tepelné úpravě. Na stanovení obsahu kontaminantů byla použita metoda plynové chromatografie s hmotnostní detekcí. Při tepelném namáhaní lipidů, mohou vznikat nežádoucí sloučeniny jako trans-nenasycené mastné kyseliny, cyklické mastné kyseliny nebo polymery acylglycerolů. V nedávné době bylo zjištěno, že dochází též ke chloraci acylglycerolů za vzniku procesních kontaminantů esterů chlorpropanolů. V roce 2001 byl Vědeckým výborem pro potraviny Evropské komise stanoven pro 3-MCPD tolerovatelný denní příjem (TDI) na 2 ?g.kg-1 tělesné hmotnosti. V Evropské unii byl následně stanoven v roce 2002 jeho maximální povolený limit v kyselých bílkovinných hydrolyzátech a v sójové omáčce na 0,02 mg.kg-1 (pro produkty s obsahem sušiny 40 %). Práce je zaměřena na možnost vzniku těchto sloučenin v masných výrobcích po jejich tepelné úpravě. Na stanovení obsahu kontaminantů byla použita metoda plynové chromatografie s hmotnostní detekcí.
dcterms:title
Původ esterů 3-MCPD a glycidolu v masných výrobcích Původ esterů 3-MCPD a glycidolu v masných výrobcích The origin of 3-MCPD esters and glycidyl esters in meat product
skos:prefLabel
The origin of 3-MCPD esters and glycidyl esters in meat product Původ esterů 3-MCPD a glycidolu v masných výrobcích Původ esterů 3-MCPD a glycidolu v masných výrobcích
skos:notation
RIV/60461373:22330/13:43896498!RIV14-MSM-22330___
n12:predkladatel
n18:orjk%3A22330
n4:aktivita
n9:I n9:Z
n4:aktivity
I, Z(MSM6046137305)
n4:cisloPeriodika
1
n4:dodaniDat
n14:2014
n4:domaciTvurceVysledku
n11:9869972 n11:4875915
n4:druhVysledku
n8:J
n4:duvernostUdaju
n5:S
n4:entitaPredkladatele
n13:predkladatel
n4:idSjednocenehoVysledku
101078
n4:idVysledku
RIV/60461373:22330/13:43896498
n4:jazykVysledku
n16:cze
n4:klicovaSlova
GC/MS; glycidyl esters; 3MCPD esters
n4:klicoveSlovo
n7:glycidyl%20esters n7:GC%2FMS n7:3MCPD%20esters
n4:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n4:kontrolniKodProRIV
[85E5E7A82BEE]
n4:nazevZdroje
Maso
n4:obor
n17:GM
n4:pocetDomacichTvurcuVysledku
2
n4:pocetTvurcuVysledku
2
n4:rokUplatneniVysledku
n14:2013
n4:svazekPeriodika
3
n4:tvurceVysledku
Doležal, Marek Ilko, Vojtěch
n4:zamer
n15:MSM6046137305
s:issn
1210-4086
s:numberOfPages
2
n19:organizacniJednotka
22330