This HTML5 document contains 47 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n12http://localhost/temp/predkladatel/
n14http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n16http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n9http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43895888%21RIV14-MZE-22330___/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n5http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43895888%21RIV14-MZE-22330___
rdf:type
skos:Concept n15:Vysledek
dcterms:description
Vybrané kmeny rodu Lactobacillus spp. patří mezi významné probiotické bakterie. Využívají se jako startovací či doplňkové probiotické kultury do fermentovaných mlékárenských výrobků, a to zejména do fermentovaných mlék, kysaného podmáslí, kefírů, jogurtů a sýrů. V České republice se do fermentovaných mléčných výrobků aplikují především probiotické kmeny druhů L. acidophilus, L. delbrueckii subsp. bulgaricus, L. casei a L. rhamnosus. Mnoho výrobců však na svém produktu deklaruje pouze obsah probiotické kultury bez specifikace druhu a konkrétního kmene Lactobacillus spp., což vede k nesnadné orientaci a nemožné zpětné kontrole a kvantifikaci přítomných probiotických bakterií. Z hlediska technologických i zdravotně-funkčních vlastností těchto probiotických bakterií by měl být jejich počet v mlékárenských produktech kontrolován. Klasické kvantitativní stanovení pomocí plotnových metod sice zachycuje pouze živé buňky, je však časově náročné a může obecně vykazovat odchylku až 30 %. Navíc bývá toto stanovení nespecifické, jelikož použitá kultivační média nejsou dostatečně selektivní vůči vybraným druhům laktobacilů. Naproti tomu kvantitativní stanovení pomocí qPCR je rychlejší, vysoce citlivé a přesné, nicméně qPCR může detekovat DNA z živých i mrtvých buněk. Investiční i provozní náklady jsou ovšem vyšší než u plotnových metod. Navíc qPCR zahrnuje několik kritických kroků pro obdržení správných výsledků, kterými jsou izolace DNA, návrh specifických primerů, kontrola inhibitorů reakce a potenciální kontaminace. Vybrané kmeny rodu Lactobacillus spp. patří mezi významné probiotické bakterie. Využívají se jako startovací či doplňkové probiotické kultury do fermentovaných mlékárenských výrobků, a to zejména do fermentovaných mlék, kysaného podmáslí, kefírů, jogurtů a sýrů. V České republice se do fermentovaných mléčných výrobků aplikují především probiotické kmeny druhů L. acidophilus, L. delbrueckii subsp. bulgaricus, L. casei a L. rhamnosus. Mnoho výrobců však na svém produktu deklaruje pouze obsah probiotické kultury bez specifikace druhu a konkrétního kmene Lactobacillus spp., což vede k nesnadné orientaci a nemožné zpětné kontrole a kvantifikaci přítomných probiotických bakterií. Z hlediska technologických i zdravotně-funkčních vlastností těchto probiotických bakterií by měl být jejich počet v mlékárenských produktech kontrolován. Klasické kvantitativní stanovení pomocí plotnových metod sice zachycuje pouze živé buňky, je však časově náročné a může obecně vykazovat odchylku až 30 %. Navíc bývá toto stanovení nespecifické, jelikož použitá kultivační média nejsou dostatečně selektivní vůči vybraným druhům laktobacilů. Naproti tomu kvantitativní stanovení pomocí qPCR je rychlejší, vysoce citlivé a přesné, nicméně qPCR může detekovat DNA z živých i mrtvých buněk. Investiční i provozní náklady jsou ovšem vyšší než u plotnových metod. Navíc qPCR zahrnuje několik kritických kroků pro obdržení správných výsledků, kterými jsou izolace DNA, návrh specifických primerů, kontrola inhibitorů reakce a potenciální kontaminace. Selected strains of Lactobacillus spp. belong among important probiotic bacteria. They are used as starters or adjunct probiotic cultures in fermented dairy products, particularly in fermented milk, fermented buttermilk, kefir, yoghurt and cheese. In the Czech Republic, probiotic strains of L. acidophilus, L. delbrueckii subsp. bulgaricus, L. casei and L. rhamnosus are mainly applied to fermented dairy products. Many manufacturers, however, declare only content of probiotic culture in the product without specification of the species or the particular strain of Lactobacillus spp.. This leads to difficult identification, quantification and control of particular probiotic microorganisms. In dairy products, the content of these probiotic bacteria should be controlled because of their technological and medico-functional properties. Classical enumeration using plate method determine only live cells, but this method is time consuming and generally exhibits variation up to 30%. In addition, the assays are non-specific, as the use of culture media are not sufficiently selective to various types of lactobacilli. In contrast, the quantitative determination by qPCR is rapid, highly sensitive and accurate, though qPCR can detect the DNA of living and dead cells. However, investment and operating costs are higher than for plate methods. In addition, qPCR involves several critical steps for obtaining correct results such as the DNA isolation, the design of specific primers, control of reaction inhibitors and potential contamination.
dcterms:title
Aplikace probiotických laktobacilů do mlékárenských fermentovaných výrobků a jejich selektivní stanovení Application of probiotic lactobacilli in fermented dairy products and their selective determination Aplikace probiotických laktobacilů do mlékárenských fermentovaných výrobků a jejich selektivní stanovení
skos:prefLabel
Aplikace probiotických laktobacilů do mlékárenských fermentovaných výrobků a jejich selektivní stanovení Application of probiotic lactobacilli in fermented dairy products and their selective determination Aplikace probiotických laktobacilů do mlékárenských fermentovaných výrobků a jejich selektivní stanovení
skos:notation
RIV/60461373:22330/13:43895888!RIV14-MZE-22330___
n15:predkladatel
n16:orjk%3A22330
n3:aktivita
n17:P
n3:aktivity
P(QI101B090)
n3:cisloPeriodika
nezaveden
n3:dodaniDat
n5:2014
n3:domaciTvurceVysledku
n11:2443473 n11:5617766 n11:6900593
n3:druhVysledku
n18:J
n3:duvernostUdaju
n19:S
n3:entitaPredkladatele
n9:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
61609
n3:idVysledku
RIV/60461373:22330/13:43895888
n3:jazykVysledku
n4:cze
n3:klicovaSlova
probiotics, Lactobacillus spp., qPCR, plate methods
n3:klicoveSlovo
n6:Lactobacillus%20spp. n6:plate%20methods n6:probiotics n6:qPCR
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[0B62CCA98E85]
n3:nazevZdroje
Mlékařské listy - Zpravodaj
n3:obor
n7:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
3
n3:pocetTvurcuVysledku
4
n3:projekt
n14:QI101B090
n3:rokUplatneniVysledku
n5:2013
n3:svazekPeriodika
141
n3:tvurceVysledku
Horáčková, Šárka Plocková, Milada Mühlhansová, Andrea Jebavá, Iva
s:issn
1212-950X
s:numberOfPages
5
n12:organizacniJednotka
22330