This HTML5 document contains 52 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n21http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n18http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n5http://localhost/temp/predkladatel/
n15http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n9http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n12http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n16https://schema.org/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n22http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43895402%21RIV14-MZE-22330___/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n20http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n13http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43895402%21RIV14-MZE-22330___
rdf:type
n10:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Aktuální hodnota pH masa neukazuje jednoznačně na jeho kvalitu a zpětně není možné zjistit průběh pH krátce post mortem. Barva masa bývá ovlivněna nejen pH, ale řadou faktorů, které s anomáliemi nesouvisí, jako je množství vázané vody aj. Tato práce se zabývala v provozních podmínkách vztahem mezi pH a barvou u vepřového masa; u hovězího masa pak i vlivem pohlaví na tyto veličiny. Barva byla měřena pomocí reflexní spektrofotometrie, sledovanými veličinami byla světlost L* a souřadnice pro červenou barvu a*. Mezi světlostí L* a hodnotou pH byla zjištěna závislost i v případě, že není známa historie masa, hodnoty však byly značně rozptýlené. Možnost využití obou veličin k odhadu vad masa je diskutována. Beside pH and bounded water, the colour of meat could also be affected by a wider range of factors. Nevertheless, it is mostly impossible to track back the history of post mortal changes under real conditions, and the actual value of pH does not reflect the meat quality. Producers can visually assess the colour of meat to some point and measure pH, but they cannot determine, whether the meat have PSE or DFD myopathy. Firstly, there are troubles particularly with the production of wholemuscle products; secondly, dark meat becomes difficult to sell. This experiment studied the pH assessment in pork and beef meat in relation to sex and ways of pre-slaughter housing. In both cases, colour was measured parallely (reflexive spectrophotometer Minolta CM2600d) and the values of L* and a* were recorded. A slight tendency was found between actual pH value and lightness L*,in pork meat, without known history. Similarly the ultimate pH value in beef (pH24 and more) correlated with colour parameters of lightness L*, with smaller relation to redness a* and yellowness b*. Measured pH values and their classification agreed with the influence of sex ? higher pH in bulls. The way of pre-slaughter housing was also noted; as expected, the collective housing of bulls led to higher pH values than of bulls housed separately. Aktuální hodnota pH masa neukazuje jednoznačně na jeho kvalitu a zpětně není možné zjistit průběh pH krátce post mortem. Barva masa bývá ovlivněna nejen pH, ale řadou faktorů, které s anomáliemi nesouvisí, jako je množství vázané vody aj. Tato práce se zabývala v provozních podmínkách vztahem mezi pH a barvou u vepřového masa; u hovězího masa pak i vlivem pohlaví na tyto veličiny. Barva byla měřena pomocí reflexní spektrofotometrie, sledovanými veličinami byla světlost L* a souřadnice pro červenou barvu a*. Mezi světlostí L* a hodnotou pH byla zjištěna závislost i v případě, že není známa historie masa, hodnoty však byly značně rozptýlené. Možnost využití obou veličin k odhadu vad masa je diskutována.
dcterms:title
Relation between meat pH and colour Souvislost pH a barvy masa Souvislost pH a barvy masa
skos:prefLabel
Souvislost pH a barvy masa Souvislost pH a barvy masa Relation between meat pH and colour
skos:notation
RIV/60461373:22330/13:43895402!RIV14-MZE-22330___
n10:predkladatel
n12:orjk%3A22330
n3:aktivita
n11:P
n3:aktivity
P(QI111B053)
n3:dodaniDat
n13:2014
n3:domaciTvurceVysledku
n9:1649906 n9:8617465 n9:1391992 n9:1621297
n3:druhVysledku
n4:D
n3:duvernostUdaju
n19:S
n3:entitaPredkladatele
n22:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
106721
n3:idVysledku
RIV/60461373:22330/13:43895402
n3:jazykVysledku
n20:cze
n3:klicovaSlova
beef carcass, pH, colour, PSE, DFD, pork
n3:klicoveSlovo
n6:pH n6:pork n6:beef%20carcass n6:DFD n6:PSE n6:colour
n3:kontrolniKodProRIV
[E3D22BAF774D]
n3:mistoKonaniAkce
Brno
n3:mistoVydani
Brno
n3:nazevZdroje
Sborník XXXIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2013
n3:obor
n8:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
4
n3:pocetTvurcuVysledku
4
n3:projekt
n15:QI111B053
n3:rokUplatneniVysledku
n13:2013
n3:tvurceVysledku
Pipek, Petr Škorpilová, Tereza Šimoniová, Anna Skřivánek, Adam
n3:typAkce
n21:CST
n3:zahajeniAkce
2013-02-27+01:00
s:numberOfPages
7
n18:hasPublisher
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
n16:isbn
978-80-7375-705-2
n5:organizacniJednotka
22330