This HTML5 document contains 49 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n15http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n6http://localhost/temp/predkladatel/
n8http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n14http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n18https://schema.org/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n13http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43895244%21RIV14-MSM-22330___/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n20http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n21http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43895244%21RIV14-MSM-22330___
rdf:type
n10:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Přepěňování piva neboli gushing je negativní jev, při kterém samovolně dochází k prudkému úniku kapaliny z lahve nebo plechovky. I přes letitý výzkum stále ještě nebyl plně objasněn. Problém studia gushingu spočívá v jeho sezónní variabilitě, v závislosti na použitých surovinách a technologickém zpracování. Navíc se jeho intenzita může během let měnit. Dále souvisí také s faktem, že dosud není k dospozici jednoduchá a levná metoda pro jeho výzkum. Cílem práce bylo najít vhodnou použitelnou gushingovou matrici, na které by bylo možno zkoumat fyzikálně-chemickou podstatu přepěňování pomocí nového experimentálního tlakového zařízení. Byla postavena jednoduchá a levná aparatura pro studium přepěňování piva. Na tlakovém zařízení je umístěn systém ventilů, jimiž se kontroluje odvod/přívod plynné a kapalné fáze a je zde možnost připojení tlakového a teplotního čidla. Pomocí ventilů pro odvod plyné fáze je pak možno regulovat rychlost poklesu přetlaku plynu nad kapalinou ? jeho náhlé snížení ideálně simuluje klasické otevření pivní lahve. Byl vytvořen modelový roztok gushingového piva a změřen vliv teploty, tlaku a pH na intezitu přepěňování. Výsledkem jsou pak jednotlivé závislosti těchto parametrů na intezitu přepěňování. Přepěňování piva neboli gushing je negativní jev, při kterém samovolně dochází k prudkému úniku kapaliny z lahve nebo plechovky. I přes letitý výzkum stále ještě nebyl plně objasněn. Problém studia gushingu spočívá v jeho sezónní variabilitě, v závislosti na použitých surovinách a technologickém zpracování. Navíc se jeho intenzita může během let měnit. Dále souvisí také s faktem, že dosud není k dospozici jednoduchá a levná metoda pro jeho výzkum. Cílem práce bylo najít vhodnou použitelnou gushingovou matrici, na které by bylo možno zkoumat fyzikálně-chemickou podstatu přepěňování pomocí nového experimentálního tlakového zařízení. Byla postavena jednoduchá a levná aparatura pro studium přepěňování piva. Na tlakovém zařízení je umístěn systém ventilů, jimiž se kontroluje odvod/přívod plynné a kapalné fáze a je zde možnost připojení tlakového a teplotního čidla. Pomocí ventilů pro odvod plyné fáze je pak možno regulovat rychlost poklesu přetlaku plynu nad kapalinou ? jeho náhlé snížení ideálně simuluje klasické otevření pivní lahve. Byl vytvořen modelový roztok gushingového piva a změřen vliv teploty, tlaku a pH na intezitu přepěňování. Výsledkem jsou pak jednotlivé závislosti těchto parametrů na intezitu přepěňování. Gushing is a negative phenomenon when a foam spontaneously gush out when a bottle or can is opened. Despite a long-term research the gushing still has not been fully explained. The problem of gushing is its seasonal variability, depending on the raw materials and processing technology. In addition, gushing intensity may change over the years. Furthermore, gushing also related to the fact that there is no simple and inexpensive method for measuring. The aim of this work was to find a suitable gushing matrix which could be helpful to study gushing in a new experimental pressure equipment. Simple and inexpensive apparatus was built for the study of overfoaming beer. The valve system (placed on the pressure equipment) control outlet/inlet gas and liquid phase. The pressure and temperature sensors can be also connected to the equipment. It is also possible to regulate the rate of decrease gas pressure above the liquid - the sudden reduction ideally simulates the classic opening beer bottles. A model solution of gushing liquid was created and the influence of the temperature, pressure and pH on the intensity of gushing was measured.
dcterms:title
Vliv vybraných fyzikálně-chemických faktorů na mechanismus přepěňování piva Influence of physicochemical factors on gushing mechanism Vliv vybraných fyzikálně-chemických faktorů na mechanismus přepěňování piva
skos:prefLabel
Vliv vybraných fyzikálně-chemických faktorů na mechanismus přepěňování piva Influence of physicochemical factors on gushing mechanism Vliv vybraných fyzikálně-chemických faktorů na mechanismus přepěňování piva
skos:notation
RIV/60461373:22330/13:43895244!RIV14-MSM-22330___
n10:predkladatel
n14:orjk%3A22330
n4:aktivita
n17:S
n4:aktivity
S
n4:dodaniDat
n21:2014
n4:domaciTvurceVysledku
n8:4755243 n8:2705850 n8:1295373 n8:9037349
n4:druhVysledku
n20:D
n4:duvernostUdaju
n11:S
n4:entitaPredkladatele
n13:predkladatel
n4:idSjednocenehoVysledku
114835
n4:idVysledku
RIV/60461373:22330/13:43895244
n4:jazykVysledku
n5:cze
n4:klicovaSlova
pressure equipment; pressure column; Gushing
n4:klicoveSlovo
n7:pressure%20equipment n7:Gushing n7:pressure%20column
n4:kontrolniKodProRIV
[19755AAED64A]
n4:mistoKonaniAkce
Srní
n4:mistoVydani
Praha
n4:nazevZdroje
Sborník Konference CHISA 2013
n4:obor
n12:EI
n4:pocetDomacichTvurcuVysledku
4
n4:pocetTvurcuVysledku
5
n4:rokUplatneniVysledku
n21:2013
n4:tvurceVysledku
Novák, Pavel Brányik, Tomáš Vitoušová, Klára Poštulková, Michaela Růžička, Marek
n4:typAkce
n16:CST
n4:zahajeniAkce
2013-10-14+02:00
s:numberOfPages
6
n15:hasPublisher
Česká společnost chemického inženýrství
n18:isbn
978-80-02-02500-9
n6:organizacniJednotka
22330