This HTML5 document contains 48 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n15http://localhost/temp/predkladatel/
n13http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n6http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n20http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n7http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
n16http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894615%21RIV13-MSM-22330___/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n12http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894615%21RIV13-MSM-22330___
rdf:type
skos:Concept n19:Vysledek
dcterms:description
Ječmen je dnes v ČR využíván v potravinářství hlavně jako surovina na výrobu sladu. Z hlediska výživy je ječná obilka výjimečným zdrojem vlákniny potravy zejména beta-glukanů, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Z tohoto důvodu je důležité využít ječmen nejen v pivovarnictví a sladařství, ale i v dalších oborech potravinářství. Potraviny s vyšším obsahem ?-glukanů vykazují preventivní účinky v řadě civilizačních onemocnění, hlavně kardiovaskulárních onemocnění a určitých typů rakoviny. Dále beta-glukany pomáhají snižovat hladinu sérového cholesterolu, regulovat glykémii a hladinu insulinu. Mimo tyto účinky poskytují produkty s ječnou složkou pocit sytosti a pomáhají tak snížit a zejména udržovat optimální tělesnou hmotnost. Ječné zrno je navíc výborným zdrojem řady vitaminů a minerálních látek a ječné bílkoviny obsahují všechny esenciální aminokyseliny. V dnešní hektické, uspěchané době plné stresů je konzumace výrobků s ječnou složkou velmi žádoucí pro udržení zdravého životního stylu. Předkládaný článek se zabývá sledováním obsahu beta-glukanů a vlákniny potravy u vybraného souboru mouk, jejich směsí a z nich připravených ječných výrobků. The production of malt is a traditional use of barley in the Czech Republic. Barley grain is important source of dietary fibre, especially b-glucans, which have positive nutritional and health benefits. Barley based products are effective in cholesterol lowering, glucose and insulin lowering effect and in prevention of cardiovascular diseases and some type of cancer. Barley grain contains vitamins B, minerals and useful ratio of essential amino acids. Barley bread and bakery products are very good and beneficial for anti-aging and maintaining of health life style. Ječmen je dnes v ČR využíván v potravinářství hlavně jako surovina na výrobu sladu. Z hlediska výživy je ječná obilka výjimečným zdrojem vlákniny potravy zejména beta-glukanů, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Z tohoto důvodu je důležité využít ječmen nejen v pivovarnictví a sladařství, ale i v dalších oborech potravinářství. Potraviny s vyšším obsahem ?-glukanů vykazují preventivní účinky v řadě civilizačních onemocnění, hlavně kardiovaskulárních onemocnění a určitých typů rakoviny. Dále beta-glukany pomáhají snižovat hladinu sérového cholesterolu, regulovat glykémii a hladinu insulinu. Mimo tyto účinky poskytují produkty s ječnou složkou pocit sytosti a pomáhají tak snížit a zejména udržovat optimální tělesnou hmotnost. Ječné zrno je navíc výborným zdrojem řady vitaminů a minerálních látek a ječné bílkoviny obsahují všechny esenciální aminokyseliny. V dnešní hektické, uspěchané době plné stresů je konzumace výrobků s ječnou složkou velmi žádoucí pro udržení zdravého životního stylu. Předkládaný článek se zabývá sledováním obsahu beta-glukanů a vlákniny potravy u vybraného souboru mouk, jejich směsí a z nich připravených ječných výrobků.
dcterms:title
Beta glukany a ječné výrobky Beta glukany a ječné výrobky Beta-glucans and barley products
skos:prefLabel
Beta-glucans and barley products Beta glukany a ječné výrobky Beta glukany a ječné výrobky
skos:notation
RIV/60461373:22330/12:43894615!RIV13-MSM-22330___
n19:predkladatel
n20:orjk%3A22330
n5:aktivita
n14:Z n14:P
n5:aktivity
P(QI111B053), Z(MSM6046137305)
n5:cisloPeriodika
duben
n5:dodaniDat
n12:2013
n5:domaciTvurceVysledku
n6:9869557 n6:4375548 n6:1683179
n5:druhVysledku
n17:J
n5:duvernostUdaju
n11:S
n5:entitaPredkladatele
n16:predkladatel
n5:idSjednocenehoVysledku
124760
n5:idVysledku
RIV/60461373:22330/12:43894615
n5:jazykVysledku
n10:cze
n5:klicovaSlova
barley products; nutrition; b-glucans; barley
n5:klicoveSlovo
n8:nutrition n8:barley%20products n8:barley n8:b-glucans
n5:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n5:kontrolniKodProRIV
[BA63037F5691]
n5:nazevZdroje
Výživa a potraviny
n5:obor
n18:GM
n5:pocetDomacichTvurcuVysledku
3
n5:pocetTvurcuVysledku
3
n5:projekt
n13:QI111B053
n5:rokUplatneniVysledku
n12:2012
n5:svazekPeriodika
4
n5:tvurceVysledku
Sluková, Marcela Krejčířová, Lucie Honců, Iva
n5:zamer
n7:MSM6046137305
s:issn
1211-846X
s:numberOfPages
3
n15:organizacniJednotka
22330