This HTML5 document contains 55 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n7http://localhost/temp/predkladatel/
n5http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n4http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n21http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n19https://schema.org/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n15http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43893023%21RIV13-MSM-22330___/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n20http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43893023%21RIV13-MSM-22330___
rdf:type
n14:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Chladírenské skladování, skladování na ledě, stejně tak i zmrazení a následné rozmrazení ryb ovlivňuje aktivitu obou enzymů. Měření aktivity citrátsyntázy se ukázalo jako vhodné pro odlišení ryb zmrazených a rozmrazených od čerstvých, skladovaných na ledě. Naopak pouţití akonitázy se ukázalo jako vhodné pro rozlišení chladírenského skladování od skladování na ledu. Stanovení aktivity mitochondriálních enzymů v exsudátu z ryb se zdá být perspektivní metodou k detekci jejich zmrazení a rozmrazení, avšak získané výsledky je třeba potvrdit dalším výzkumem v dané oblasti. Chladírenské skladování, skladování na ledě, stejně tak i zmrazení a následné rozmrazení ryb ovlivňuje aktivitu obou enzymů. Měření aktivity citrátsyntázy se ukázalo jako vhodné pro odlišení ryb zmrazených a rozmrazených od čerstvých, skladovaných na ledě. Naopak pouţití akonitázy se ukázalo jako vhodné pro rozlišení chladírenského skladování od skladování na ledu. Stanovení aktivity mitochondriálních enzymů v exsudátu z ryb se zdá být perspektivní metodou k detekci jejich zmrazení a rozmrazení, avšak získané výsledky je třeba potvrdit dalším výzkumem v dané oblasti. Fish sold on the market is usually considered to be fresh and could therefore be stored and sold only at temperatures between -1 °C and 2 °C. However, the demand for longer shelf-life and at the same time to keep the fresh fish at these temperatures for long storage periods is technically and economically very demanding. Therefore it is sometimes possible that %22fresh%22 fish offered on the market is in fact frozen and thawed. The detection of frozen/thawed fish seems to be necessary, especially to confirm the deception of the consumer. The aim of the study was to determine, whether it is possible to distinguish fresh fish from frozen/thawed fish by applying enzymatic methods. Commercial enzymatic kits were used for the detection of citrate synthase and aconitase activity (mitochondrial enzymes that are released from the organelles, which were destructed by frost). It was found that the activity of citrate synthase and aconitase increases, when the fish was stored at freezing temperature, even subsequent cycle freezing causes a rapid increase of the activity of both enzymes, due to a larger range of tissue damage. The activity of citratesythase and aconitase also grows along with storage time, even when the fish was only kept on ice.
dcterms:title
Enzymová detekce zmrazování ryb ENZYMATIC DETECTION OF FREEZING FISH Enzymová detekce zmrazování ryb
skos:prefLabel
ENZYMATIC DETECTION OF FREEZING FISH Enzymová detekce zmrazování ryb Enzymová detekce zmrazování ryb
skos:notation
RIV/60461373:22330/12:43893023!RIV13-MSM-22330___
n14:predkladatel
n21:orjk%3A22330
n3:aktivita
n6:I
n3:aktivity
I
n3:dodaniDat
n20:2013
n3:domaciTvurceVysledku
n4:1391992 n4:1649906 n4:6891101 n4:1621297 n4:6380956 n4:7627955
n3:druhVysledku
n13:D
n3:duvernostUdaju
n18:S
n3:entitaPredkladatele
n15:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
134578
n3:idVysledku
RIV/60461373:22330/12:43893023
n3:jazykVysledku
n17:cze
n3:klicovaSlova
detection, citrate synthase, aconitase, freshness, thawing, fish
n3:klicoveSlovo
n9:freshness n9:thawing n9:aconitase n9:fish n9:detection n9:citrate%20synthase
n3:kontrolniKodProRIV
[1108095BB618]
n3:mistoKonaniAkce
Brno
n3:mistoVydani
Brno
n3:nazevZdroje
Sborník XXXVIII. semináře o jakosti potravin a potravinových surovin %22Ingrovy dny%22
n3:obor
n16:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
6
n3:pocetTvurcuVysledku
6
n3:rokUplatneniVysledku
n20:2012
n3:tvurceVysledku
Škorpilová, Tereza Šimoniová, Anna Petrová, Michaela Rohlík, Bo-Anne Potůček, Tomáš Pipek, Petr
n3:typAkce
n12:CST
n3:zahajeniAkce
2012-03-01+01:00
s:numberOfPages
6
n5:hasPublisher
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
n19:isbn
978-80-7375-601-7
n7:organizacniJednotka
22330