This HTML5 document contains 53 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n20http://localhost/temp/predkladatel/
n18http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n9http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n6http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024201%21RIV11-MSM-22330___/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n10http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024201%21RIV11-MSM-22330___
rdf:type
n8:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Při záhřevu rostlinných olejů dochází především k cis-trans izomeraci a polymeraci polyenových mastných kyselin. Produkty těchto reakcí jsou zdravotně nežádoucí a negativně ovlivňují kvalitu rafinovaných rostlinných olejů. Cílem práce bylo porovnat stupeň cis-trans izomerace a polymerace mastných kyselin u dvou typů slunečnicového oleje lišících se obsahem kyseliny olejové v závislosti na době a teplotě izomerace a na původním obsahu linolové kyseliny v oleji. Oleje byly zahřívány v argonové atmosféře při teplotách 200 ? 250 °C po dobu 100 ? 170 hod. Obsah trans MK byl stanoven metodou CGC/FID, pro stanovení obsahu polymerů TAG byla zvolena metoda GP-HPLC/ELSD. Hlavními produkty laboratorně provedené izomerace byly cis,trans- a trans,cis-oktadekadienové kyseliny. SI kyseliny linolové byl u obou sledovaných olejů stejný a nezávisí tak na původním obsahu kyseliny linolové v oleji. Naopak v případě SI kyseliny olejové bylo zjištěno, že čím vyšší je obsah původní olejové kyseliny v oleji, tím nižší je jej During the heating of plant oils especially cis-trans isomerisation and polymerisation of polyenoic fatty acids take place. Products of these reactions are undesirable for health and they negatively affect a quality of refined plant oils. The aim of this study was to compare the degree of cis-trans isomerisation and polymerisation of two types of sunflower oil varying in oleic acid content in the dependancy on time and temperature of isomerisation and on the original content of linoleic acid in oils. Oils were heated in an argon atmosphere at temperatures 200 ? 250 °C for a period 100 ? 170 hrs. Trans fatty acid content was determined by CGC/FID method, for polymer triacylglycerol determination GP-HPLC/ELSD method was used. The main products of laboratory performed isomerisation were cis,trans- and trans,cis-octadecadienoic acids. The isomerisation degree of linoleic acid was the same for both investigated oils and therefore it does not depend on the original content of linoleic acid in oil. On the co Při záhřevu rostlinných olejů dochází především k cis-trans izomeraci a polymeraci polyenových mastných kyselin. Produkty těchto reakcí jsou zdravotně nežádoucí a negativně ovlivňují kvalitu rafinovaných rostlinných olejů. Cílem práce bylo porovnat stupeň cis-trans izomerace a polymerace mastných kyselin u dvou typů slunečnicového oleje lišících se obsahem kyseliny olejové v závislosti na době a teplotě izomerace a na původním obsahu linolové kyseliny v oleji. Oleje byly zahřívány v argonové atmosféře při teplotách 200 ? 250 °C po dobu 100 ? 170 hod. Obsah trans MK byl stanoven metodou CGC/FID, pro stanovení obsahu polymerů TAG byla zvolena metoda GP-HPLC/ELSD. Hlavními produkty laboratorně provedené izomerace byly cis,trans- a trans,cis-oktadekadienové kyseliny. SI kyseliny linolové byl u obou sledovaných olejů stejný a nezávisí tak na původním obsahu kyseliny linolové v oleji. Naopak v případě SI kyseliny olejové bylo zjištěno, že čím vyšší je obsah původní olejové kyseliny v oleji, tím nižší je jej
dcterms:title
Vliv vysokých teplot na kvalitu slunečnicových olejů Vliv vysokých teplot na kvalitu slunečnicových olejů The influence of high temperatures on the quality of sunflower oils
skos:prefLabel
Vliv vysokých teplot na kvalitu slunečnicových olejů The influence of high temperatures on the quality of sunflower oils Vliv vysokých teplot na kvalitu slunečnicových olejů
skos:notation
RIV/60461373:22330/10:00024201!RIV11-MSM-22330___
n5:aktivita
n14:Z n14:S
n5:aktivity
S, Z(MSM6046137305)
n5:dodaniDat
n10:2011
n5:domaciTvurceVysledku
n9:3594416 n9:5886163 n9:6854931 n9:8603316 n9:8102856
n5:druhVysledku
n16:D
n5:duvernostUdaju
n13:S
n5:entitaPredkladatele
n6:predkladatel
n5:idSjednocenehoVysledku
296474
n5:idVysledku
RIV/60461373:22330/10:00024201
n5:jazykVysledku
n15:cze
n5:klicovaSlova
Cis-trans isomerisation; trans fatty acids; polymerisation; linoleic acid; sunflower oil
n5:klicoveSlovo
n7:linoleic%20acid n7:sunflower%20oil n7:polymerisation n7:trans%20fatty%20acids n7:Cis-trans%20isomerisation
n5:kontrolniKodProRIV
[109D1F3B9655]
n5:mistoKonaniAkce
Skalský Dvůr
n5:mistoVydani
Praha
n5:nazevZdroje
XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
n5:obor
n19:GM
n5:pocetDomacichTvurcuVysledku
5
n5:pocetTvurcuVysledku
5
n5:rokUplatneniVysledku
n10:2010
n5:tvurceVysledku
Cihelková, Klára Šmidrkal, Jan Zárubová, Markéta Filip, Vladimír Hrádková, Iveta
n5:typAkce
n12:CST
n5:zahajeniAkce
2010-01-01+01:00
n5:zamer
n17:MSM6046137305
s:issn
1802-1433
s:numberOfPages
4
n18:hasPublisher
VÚPP
n20:organizacniJednotka
22330