This HTML5 document contains 47 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n20http://localhost/temp/predkladatel/
n9http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n15http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n10http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n18https://schema.org/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024163%21RIV11-MSM-22330___/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n21http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n6http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024163%21RIV11-MSM-22330___
rdf:type
skos:Concept n14:Vysledek
dcterms:description
The main aim of this work is to compare cultivation plate methods for enumeration of B. cereus spores in milk and to confirm results by PCR methods. 70 samples of raw cow milk were inactivated at 85 °C for 10 min and then inoculated on standard medium (MYPA, i.e. mannitol-yolk emulsion-polymyxine agar) and tested media (PEMBA, i.e. polymyxine-pyruvate-egg yolk-mannitol-bromthymol blue agar, and two chromogenic media ? BrillianceTM Bacillus cereus agar, HiCrome Bacillus agar) and incubated at 30 °C for 24 ? 48 hrs. Both positive and negative colonies were transferred from one to each other media and B. cereus-like but non-typical colonies were isolated and genus confirmed by PCR method only as bacilli, their species identification as B. cereus was not by designed primers confirmed. All cultivation methods approved themselves quantitatively but differences were found in demands on laboratory workers experience. Hlavním cílem této práce je porovnat kultivační metody stanovení spor B. cereus v mléce a potvrdit výsledky pomocí PCR metod. 70 vzorků syrového kravského mléka bylo inaktivováno záhřevem 85 °C/10 min a poté očkováno na referenční půdu (MYPA, tj. mannitol- žloutková emulze- polymyxin agar) a na testované půdy (PEMBA, tj. polymyxin- pyruvát- vaječný žloutek- mannitol- bromthymolová modř agar, a dvě chromogenní půdy - BrillianceTM Bacillus cereus agar, HiCrome Bacillus agar) a kultivováno 30 °C/24 ? 48 h. Jak pozitivní, tak negativní kolonie byly přeneseny z jedné na ostatní půdy a netypické kolonie suspektního B. cereus byly izolovány a konfirmovány PCR metodami. Potvrzena byla příslušnost k rodu Bacillus, avšak příslušnost k druhu B. cereus nebyla s navrženými primery prokázána. Všechny kultivační metody se kvantitativně osvědčily, avšak lišily se v požadavcích na zkušenost laboratorního personálu. Hlavním cílem této práce je porovnat kultivační metody stanovení spor B. cereus v mléce a potvrdit výsledky pomocí PCR metod. 70 vzorků syrového kravského mléka bylo inaktivováno záhřevem 85 °C/10 min a poté očkováno na referenční půdu (MYPA, tj. mannitol- žloutková emulze- polymyxin agar) a na testované půdy (PEMBA, tj. polymyxin- pyruvát- vaječný žloutek- mannitol- bromthymolová modř agar, a dvě chromogenní půdy - BrillianceTM Bacillus cereus agar, HiCrome Bacillus agar) a kultivováno 30 °C/24 ? 48 h. Jak pozitivní, tak negativní kolonie byly přeneseny z jedné na ostatní půdy a netypické kolonie suspektního B. cereus byly izolovány a konfirmovány PCR metodami. Potvrzena byla příslušnost k rodu Bacillus, avšak příslušnost k druhu B. cereus nebyla s navrženými primery prokázána. Všechny kultivační metody se kvantitativně osvědčily, avšak lišily se v požadavcích na zkušenost laboratorního personálu.
dcterms:title
Molekulárně-biologické a kultivační metody detekce a stanovení B.cereus Molecular-biological and cultivation methods for detection and enumeration of B. cereus Molekulárně-biologické a kultivační metody detekce a stanovení B.cereus
skos:prefLabel
Molekulárně-biologické a kultivační metody detekce a stanovení B.cereus Molekulárně-biologické a kultivační metody detekce a stanovení B.cereus Molecular-biological and cultivation methods for detection and enumeration of B. cereus
skos:notation
RIV/60461373:22330/10:00024163!RIV11-MSM-22330___
n4:aktivita
n16:P
n4:aktivity
P(2B06048)
n4:dodaniDat
n6:2011
n4:domaciTvurceVysledku
n10:5617766 n10:7902387
n4:druhVysledku
n19:D
n4:duvernostUdaju
n11:S
n4:entitaPredkladatele
n17:predkladatel
n4:idSjednocenehoVysledku
272408
n4:idVysledku
RIV/60461373:22330/10:00024163
n4:jazykVysledku
n8:cze
n4:klicovaSlova
Bacillus cereus; cultivation methods; PCR methods
n4:klicoveSlovo
n5:PCR%20methods n5:Bacillus%20cereus n5:cultivation%20methods
n4:kontrolniKodProRIV
[3036E207640A]
n4:mistoKonaniAkce
Štrbské Pleso, Slovenská republika
n4:mistoVydani
Košice
n4:nazevZdroje
Hygiena alimentorum XXXI -Bezpečnosť a kvalita mlieka - súčasné problémy
n4:obor
n21:GM
n4:pocetDomacichTvurcuVysledku
2
n4:pocetTvurcuVysledku
5
n4:projekt
n15:2B06048
n4:rokUplatneniVysledku
n6:2010
n4:tvurceVysledku
Němečková, Irena Roubal, Petr Plocková, Milada Solichová, Kateřina Uhrová, Barbora
n4:typAkce
n12:WRD
n4:zahajeniAkce
2010-01-01+01:00
s:numberOfPages
3
n9:hasPublisher
Štátna veterinárna a potravinová správa SR Bratislava, Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
n18:isbn
978-80-8077-186-7
n20:organizacniJednotka
22330