This HTML5 document contains 48 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n18http://localhost/temp/predkladatel/
n15http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n5http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n10http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n13http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00023837%21RIV11-MSM-22330___/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n11http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00023837%21RIV11-MSM-22330___
rdf:type
skos:Concept n17:Vysledek
dcterms:description
The evaluation of quality and authenticity of Czech honeys is rather actual topic. Natural honey can be adulterated and more sophisticated methods (minority sugar profile determination, volatile compounds analyse, pollen analyses and foreign amylase detection) in addition to the legislative requirements are searched. Problematika kvality a autenticity medu je v současné době velmi aktuální. Dovozem levných a často ne zcela kvalitních medů ze zemí mimo EU dochází k poškozování nejenom spotřebitelů ale v neposlední řadě i vyspělého českého včelařství. O závažnosti této problematiky svědčí i velký zájem kontrolních orgánů o tuto problematiku. Cílem příspěvku je zhodnotit možnosti detekce autenticity medů. U vybraného souboru medů byl vedle běžných legislativou požadovaných parametrů měřeny i sofistikovanější parametry, které jsou využívány k detekci autenticity medu teprve v poslední době; jedná se o stanovení minoritních cukrů, těkavých látek a pylové analýzy. Studována byla také problematika určení enzymové aktivity charakteristického enzymu medu diastázy. Na základě korelace výsledků 2 doporučných postupů byla navržena nová metodika identifikace přídavku cizí amylázy do medu založená na postupu podle Schadeho a použití 2 substrátů (škrobů odlišných vlastností). Problematika kvality a autenticity medu je v současné době velmi aktuální. Dovozem levných a často ne zcela kvalitních medů ze zemí mimo EU dochází k poškozování nejenom spotřebitelů ale v neposlední řadě i vyspělého českého včelařství. O závažnosti této problematiky svědčí i velký zájem kontrolních orgánů o tuto problematiku. Cílem příspěvku je zhodnotit možnosti detekce autenticity medů. U vybraného souboru medů byl vedle běžných legislativou požadovaných parametrů měřeny i sofistikovanější parametry, které jsou využívány k detekci autenticity medu teprve v poslední době; jedná se o stanovení minoritních cukrů, těkavých látek a pylové analýzy. Studována byla také problematika určení enzymové aktivity charakteristického enzymu medu diastázy. Na základě korelace výsledků 2 doporučných postupů byla navržena nová metodika identifikace přídavku cizí amylázy do medu založená na postupu podle Schadeho a použití 2 substrátů (škrobů odlišných vlastností).
dcterms:title
Quality and authenticity of honey Kvalita a autenticita medu. Kvalita a autenticita medu.
skos:prefLabel
Quality and authenticity of honey Kvalita a autenticita medu. Kvalita a autenticita medu.
skos:notation
RIV/60461373:22330/10:00023837!RIV11-MSM-22330___
n3:aktivita
n7:P n7:Z
n3:aktivity
P(QI91B283), Z(MSM6046137305)
n3:cisloPeriodika
1
n3:dodaniDat
n11:2011
n3:domaciTvurceVysledku
n5:8616523 n5:6079644 n5:4003594 n5:3457893
n3:druhVysledku
n8:J
n3:duvernostUdaju
n19:S
n3:entitaPredkladatele
n13:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
267559
n3:idVysledku
RIV/60461373:22330/10:00023837
n3:jazykVysledku
n16:cze
n3:klicovaSlova
honey; quality; authenticity
n3:klicoveSlovo
n4:quality n4:honey n4:authenticity
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[93CA8C0215CC]
n3:nazevZdroje
Výživa a potraviny
n3:obor
n14:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
4
n3:pocetTvurcuVysledku
4
n3:projekt
n15:QI91B283
n3:rokUplatneniVysledku
n11:2010
n3:svazekPeriodika
65
n3:tvurceVysledku
Rajchl, Aleš Čížková, Helena Horsáková roz. Fabíková, Iveta Voldřich, Michal
n3:zamer
n10:MSM6046137305
s:issn
1211-846X
s:numberOfPages
5
n18:organizacniJednotka
22330