This HTML5 document contains 46 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n10http://localhost/temp/predkladatel/
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n6http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n15http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00023832%21RIV11-MZE-22330___/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n5http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00023832%21RIV11-MZE-22330___
rdf:type
skos:Concept n18:Vysledek
dcterms:description
Mezi nejvíce zkoumané mikroorganismy s probiotickými vlastnostmi patří zástupci rodu Lactobacillus. Cílem práce bylo porovnat charakteristiky vybraných kmenů rodu Lactobacillus spojené s probiotickými vlastnostmi ve srovnání s komerčním probiotickým kmenem L. casei Lafti L26. U testovaných kmenů byly zjištěny rozdíly v růstových vlastnostech v MRS bujónu i mléce, enzymatické a hemolytické aktivitě. Rozdíly v rezistenci k antibiotikům byly nevýrazné. Kmeny vykazovaly rozdílnou odolnost vůči nízkému pH a přítomnosti žlučových solí. Všechny kmeny byly schopny různého stupně adaptace k žlučovým solím po 24 h kultivaci. Významné rozdíly v přežívání buněk při nízkém pH byly zjištěny v případě izolovaných buněk a buněk kultivovaných v mléce. Jako nejodolnější k podmínkám trávicího traktu byl vyhodnocen kmen L. acidophilus CCDM 151. Mezi nejvíce zkoumané mikroorganismy s probiotickými vlastnostmi patří zástupci rodu Lactobacillus. Cílem práce bylo porovnat charakteristiky vybraných kmenů rodu Lactobacillus spojené s probiotickými vlastnostmi ve srovnání s komerčním probiotickým kmenem L. casei Lafti L26. U testovaných kmenů byly zjištěny rozdíly v růstových vlastnostech v MRS bujónu i mléce, enzymatické a hemolytické aktivitě. Rozdíly v rezistenci k antibiotikům byly nevýrazné. Kmeny vykazovaly rozdílnou odolnost vůči nízkému pH a přítomnosti žlučových solí. Všechny kmeny byly schopny různého stupně adaptace k žlučovým solím po 24 h kultivaci. Významné rozdíly v přežívání buněk při nízkém pH byly zjištěny v případě izolovaných buněk a buněk kultivovaných v mléce. Jako nejodolnější k podmínkám trávicího traktu byl vyhodnocen kmen L. acidophilus CCDM 151. Lactobacilli are widely used and studied as probiotic microorganisms. The aim of this study was to compare the properties associated with probiotic characters of selected Lactobacillus strains in comparison with commercial strain L. casei Lafti L26. The differences in growth properties in MRS broth and milk, in enzymatic and haemolytic activities were found. The differences in antibiotic resistance were insignificant. The strains showed different resistance against low pH and against bile salt concentration. All strains were able to adapt to the presence of bile salt after 24 h incubation. A significant difference in survival under low pH was found for the isolated cells compared to cells cultivated in milk. The strain L. acidophilus CCDM 151 was evaluated as the most resistant to the conditions of the digestive tract.
dcterms:title
Výběr bakterií mléčného kvašení s probiotickými vlastnostmi Selection of lactic acid bacteria with probiotic properties Výběr bakterií mléčného kvašení s probiotickými vlastnostmi
skos:prefLabel
Selection of lactic acid bacteria with probiotic properties Výběr bakterií mléčného kvašení s probiotickými vlastnostmi Výběr bakterií mléčného kvašení s probiotickými vlastnostmi
skos:notation
RIV/60461373:22330/10:00023832!RIV11-MZE-22330___
n3:aktivita
n12:P
n3:aktivity
P(QI101B090)
n3:cisloPeriodika
123
n3:dodaniDat
n5:2011
n3:domaciTvurceVysledku
n6:5617766 n6:2443473
n3:druhVysledku
n13:J
n3:duvernostUdaju
n16:S
n3:entitaPredkladatele
n15:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
296804
n3:idVysledku
RIV/60461373:22330/10:00023832
n3:jazykVysledku
n9:cze
n3:klicovaSlova
probiotic; Lactobacillus; bile tolerance; pH tolerance; enzymatic activity; antibiotic resistance
n3:klicoveSlovo
n4:antibiotic%20resistance n4:pH%20tolerance n4:enzymatic%20activity n4:bile%20tolerance n4:probiotic n4:Lactobacillus
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[4B80071C316E]
n3:nazevZdroje
Mlékařské listy - Zpravodaj
n3:obor
n14:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
2
n3:pocetTvurcuVysledku
3
n3:projekt
n11:QI101B090
n3:rokUplatneniVysledku
n5:2010
n3:svazekPeriodika
123
n3:tvurceVysledku
Horáčková, Šárka Plocková, Milada Žaludová, Kateřina
s:issn
1212-950X
s:numberOfPages
4
n10:organizacniJednotka
22330