This HTML5 document contains 60 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n18http://localhost/temp/predkladatel/
n7http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n10http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n22http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n12http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00023754%21RIV11-MPO-22330___/
n6https://schema.org/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n20http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n21http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n15http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00023754%21RIV11-MPO-22330___
rdf:type
skos:Concept n22:Vysledek
dcterms:description
Cílem této práce bylo sledovat vliv zdroje uhlíku a teploty kultivace na zastoupení mastných kyselin (MK) u tří kmenů bakterií rodu Rhodococcus (R. erythropolis CCM 2595 DcatR, R. erythropolis CCM 2595 pSRK 21 phe, R. erythropolis CCM 2595). Kultivace mikroorganismů probíhala v minerálním médiu s fenolem (toxický zdroj uhlíku a energie) o koncentraci 0,3 g/l, 0,7 g/l a se sukcinátem o koncentraci 10 g/l při teplotách 15 °C, 20 °C a 30 °C. Izolace MK byla provedena z lyofilizátu buněk. Mastné kyseliny byly derivatizovány na příslušné methylestery a analyzovány pomocí GC-MS. V přítomnosti toxického substrátu (fenol 0,3 nebo 0,7 g/l) byl zjištěn vyšší obsah nasycených mastných kyselin ve srovnání s kontrolním sukcinátem. Změny způsobené přítomností toxického substrátu byly zjištěny i v případě kyselin s hydroxy-skupinou a kyselin s rozvětveným řetězcem. Vlivem kultivační teploty došlo ke změně poměru nasycených/nenasycených mastných kyselin. The aim of the study was to evaluate the impact of toxic substrate (phenol) and cultivation temperature on fatty acids composition in cell envelope of Rhodococcus erythropolis. Bacterial cells were cultivated in mineral medium with phenol (0.3 or 0.7 g/l) or succinate (10 g/l) at 15, 20 or 30°C. Fatty acids were isolated from lyophilized cells and analysed as methyl esters by GC-MS. Phenol treatment caused changes in the distribution of saturated, hydroxy and branched fatty acids. The cultivation temperature has a significant influence on sut//unsut ratio. Cílem této práce bylo sledovat vliv zdroje uhlíku a teploty kultivace na zastoupení mastných kyselin (MK) u tří kmenů bakterií rodu Rhodococcus (R. erythropolis CCM 2595 DcatR, R. erythropolis CCM 2595 pSRK 21 phe, R. erythropolis CCM 2595). Kultivace mikroorganismů probíhala v minerálním médiu s fenolem (toxický zdroj uhlíku a energie) o koncentraci 0,3 g/l, 0,7 g/l a se sukcinátem o koncentraci 10 g/l při teplotách 15 °C, 20 °C a 30 °C. Izolace MK byla provedena z lyofilizátu buněk. Mastné kyseliny byly derivatizovány na příslušné methylestery a analyzovány pomocí GC-MS. V přítomnosti toxického substrátu (fenol 0,3 nebo 0,7 g/l) byl zjištěn vyšší obsah nasycených mastných kyselin ve srovnání s kontrolním sukcinátem. Změny způsobené přítomností toxického substrátu byly zjištěny i v případě kyselin s hydroxy-skupinou a kyselin s rozvětveným řetězcem. Vlivem kultivační teploty došlo ke změně poměru nasycených/nenasycených mastných kyselin.
dcterms:title
Vliv kultivačních podmínek na zastoupení mastných kyselin v obalových vrstvách degradérů aromatických sloučenin Influence of cultivation condition on fatty acid composition in cell envelope of phenol degrading bacteria Vliv kultivačních podmínek na zastoupení mastných kyselin v obalových vrstvách degradérů aromatických sloučenin
skos:prefLabel
Vliv kultivačních podmínek na zastoupení mastných kyselin v obalových vrstvách degradérů aromatických sloučenin Influence of cultivation condition on fatty acid composition in cell envelope of phenol degrading bacteria Vliv kultivačních podmínek na zastoupení mastných kyselin v obalových vrstvách degradérů aromatických sloučenin
skos:notation
RIV/60461373:22330/10:00023754!RIV11-MPO-22330___
n3:aktivita
n9:P n9:Z
n3:aktivity
P(2B08062), P(FT-TA3/063), P(FT-TA3/077), Z(MSM6046137307)
n3:dodaniDat
n15:2011
n3:domaciTvurceVysledku
n10:8737878 n10:5377676 n10:9559256 n10:4854160 n10:6687946 n10:1001132
n3:druhVysledku
n5:D
n3:duvernostUdaju
n14:S
n3:entitaPredkladatele
n17:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
296118
n3:idVysledku
RIV/60461373:22330/10:00023754
n3:jazykVysledku
n20:cze
n3:klicovaSlova
fatty acids; GC-MS; phenol; bioremediation; cell membrane; toxic compound tolerance
n3:klicoveSlovo
n4:GC-MS n4:toxic%20compound%20tolerance n4:cell%20membrane n4:phenol n4:fatty%20acids n4:bioremediation
n3:kontrolniKodProRIV
[FF537FB1C379]
n3:mistoKonaniAkce
Třeboň
n3:mistoVydani
Chrudim
n3:nazevZdroje
Sanační technologie XIII
n3:obor
n21:EI
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
6
n3:pocetTvurcuVysledku
7
n3:projekt
n11:FT-TA3%2F063 n11:FT-TA3%2F077 n11:2B08062
n3:rokUplatneniVysledku
n15:2010
n3:tvurceVysledku
Pospíšilová, Dagmar Schejbalová, Petra Čejková, Alena Polová, Miriam Krulikovská, Tereza Schreiberová, Olga Masák, Jan
n3:typAkce
n16:CST
n3:zahajeniAkce
2010-01-01+01:00
n3:zamer
n12:MSM6046137307
s:numberOfPages
4
n7:hasPublisher
Ekomonitor s.r.o.
n6:isbn
978-80-86832-51-7
n18:organizacniJednotka
22330