This HTML5 document contains 47 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n20http://localhost/temp/predkladatel/
n16http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n6http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n7http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00022881%21RIV11-MSM-22330___/
n19https://schema.org/
n12http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n21http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n14http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00022881%21RIV11-MSM-22330___
rdf:type
skos:Concept n18:Vysledek
dcterms:description
Lactobacillus helveticus is mainly used in cheese manufacture as starter culture. Its intracellular proteolytic enzymes influence positively cheese ripening. The autolysis of the bacterial cell is crucial for intracellular enzyme release Autolysis is defined as a degradation of peptidoglycan by enzymes having hydrolytic specificity, i.e. peptidoglycan hydrolases (PGHs). It was shown that Lactobacillus helveticus strains differed in their autolytic activity among each other but it´s still not known an origin of this difference. The goal of this study was to select a high autolytic strain of Lactobacillus helveticus on the genomic basis, to detect presence or absence of potential PGH genes, and to explain the reason of different autolytic activity among Lactobacillus helveticus strains. The genetic diversity of 25 Lactobacillus helveticus strains from different origin and biotope was evaluated by pulsed field gel electrophoreses (PFGE) and the difference of autolytic activity among these strains was Při výrobě sýrů s dohřívanou sýřeninou se používají jako zákysové kultury kmeny Lb. helveticus disponující vysokou intracelulární proteolytickou aktivitou, která může velice pozitivně ovlivňovat zrání sýrů. Podmínkou ovlivnění zrání proteolytickým systémem je ovšem otevření bakteriální buňky, tzv. autolýza, a uvolnění proteolytických enzymů do těsta sýru. Autolýza je definována jako štěpení peptidoglykanu enzymy s peptidoglycan hydrolasovou specificitou, a je jedním ze zásadních kritérií při výběru kmenů pro výrobu sýru. Kmeny Lb. helveticus se mezi sebou liší v autolytických aktivitách, ale stále nejsou objasněny příčiny těchto rozdílů. Cílem této práce bylo zjistit, jestli je možné vybírat k výrobě sýrů vysoko-autolytické kmeny Lactobacillus helveticus na základě genového vybavení, tedy přítomnosti či nepřítomnosti genů kódujících peptidoglycan hydrolasy, a zároveň alespoň částečně objasnit příčinu rozdílů v autolýze mezi jednotlivými kmeny. U sbírky 25 kmenů Lb.helveticus pocházejících z různých Při výrobě sýrů s dohřívanou sýřeninou se používají jako zákysové kultury kmeny Lb. helveticus disponující vysokou intracelulární proteolytickou aktivitou, která může velice pozitivně ovlivňovat zrání sýrů. Podmínkou ovlivnění zrání proteolytickým systémem je ovšem otevření bakteriální buňky, tzv. autolýza, a uvolnění proteolytických enzymů do těsta sýru. Autolýza je definována jako štěpení peptidoglykanu enzymy s peptidoglycan hydrolasovou specificitou, a je jedním ze zásadních kritérií při výběru kmenů pro výrobu sýru. Kmeny Lb. helveticus se mezi sebou liší v autolytických aktivitách, ale stále nejsou objasněny příčiny těchto rozdílů. Cílem této práce bylo zjistit, jestli je možné vybírat k výrobě sýrů vysoko-autolytické kmeny Lactobacillus helveticus na základě genového vybavení, tedy přítomnosti či nepřítomnosti genů kódujících peptidoglycan hydrolasy, a zároveň alespoň částečně objasnit příčinu rozdílů v autolýze mezi jednotlivými kmeny. U sbírky 25 kmenů Lb.helveticus pocházejících z různých
dcterms:title
Výběr vysoko-autolytických kmenů Lactobacillus helveticus pomocí detekce genů kódujících peptidoglykan-hydrolasy Výběr vysoko-autolytických kmenů Lactobacillus helveticus pomocí detekce genů kódujících peptidoglykan-hydrolasy High autolytic Lactobacillus helveticus strain selection using detection of peptidoglycan hydrolases genes
skos:prefLabel
High autolytic Lactobacillus helveticus strain selection using detection of peptidoglycan hydrolases genes Výběr vysoko-autolytických kmenů Lactobacillus helveticus pomocí detekce genů kódujících peptidoglykan-hydrolasy Výběr vysoko-autolytických kmenů Lactobacillus helveticus pomocí detekce genů kódujících peptidoglykan-hydrolasy
skos:notation
RIV/60461373:22330/10:00022881!RIV11-MSM-22330___
n3:aktivita
n15:Z
n3:aktivity
Z(MSM6046137305)
n3:dodaniDat
n14:2011
n3:domaciTvurceVysledku
n6:5617766 n6:6900593
n3:druhVysledku
n21:D
n3:duvernostUdaju
n13:S
n3:entitaPredkladatele
n7:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
296815
n3:idVysledku
RIV/60461373:22330/10:00022881
n3:jazykVysledku
n10:cze
n3:klicovaSlova
Lactobacillus helveticus; chesse ripenning; autolysis; peptidoglycan hydrolases
n3:klicoveSlovo
n5:autolysis n5:Lactobacillus%20helveticus n5:peptidoglycan%20hydrolases n5:chesse%20ripenning
n3:kontrolniKodProRIV
[AA985234DC71]
n3:mistoKonaniAkce
Praha
n3:mistoVydani
Praha
n3:nazevZdroje
Celostátní přehlídky sýrů 2010 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
n3:obor
n8:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
2
n3:pocetTvurcuVysledku
4
n3:rokUplatneniVysledku
n14:2010
n3:tvurceVysledku
Lortal, Sylvie Valence-Bertel, Florence Plocková, Milada Ondráčková, Iva
n3:typAkce
n11:CST
n3:zahajeniAkce
2010-01-01+01:00
n3:zamer
n12:MSM6046137305
s:numberOfPages
5
n16:hasPublisher
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
n19:isbn
978-80-7080-760-6
n20:organizacniJednotka
22330