This HTML5 document contains 45 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n18http://localhost/temp/predkladatel/
n12http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022489%21RIV10-MPO-22330___/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n13http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022489%21RIV10-MPO-22330___
rdf:type
n5:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Článek předkládá rozdílné přístupy výrobců lihu a alkoholických nápojů k zajištění požadované kvality lihu a jeho případnému zušlechťování. To se týká zejména odstraňování vedlejších kvasných produktů a doprovodných látek z lihu, které jsou nežádoucí především ze senzorického hlediska. Kromě opakované rektifikace a rafinace lze vlastnosti lihu zlepšit pomocí adsorpčních technik. Z nich je nejčastěji využívána adsorpce látek na aktivní uhlí. Existuje řada variant a možností zvýšení účinnosti tohoto procesu. Mimo to lze pro zušlechtění lihu použít i jiných filtračně-adsorpčních materiálů, techniky založené na kontaktu lihu s plynem, přídavky různých činidel nebo iontovýměnných procesů. Tyto způsoby úpravy a zušlechťování lihu nacházejí uplatnění zejména při výrobě vysoce jakostních vodek. Článek předkládá rozdílné přístupy výrobců lihu a alkoholických nápojů k zajištění požadované kvality lihu a jeho případnému zušlechťování. To se týká zejména odstraňování vedlejších kvasných produktů a doprovodných látek z lihu, které jsou nežádoucí především ze senzorického hlediska. Kromě opakované rektifikace a rafinace lze vlastnosti lihu zlepšit pomocí adsorpčních technik. Z nich je nejčastěji využívána adsorpce látek na aktivní uhlí. Existuje řada variant a možností zvýšení účinnosti tohoto procesu. Mimo to lze pro zušlechtění lihu použít i jiných filtračně-adsorpčních materiálů, techniky založené na kontaktu lihu s plynem, přídavky různých činidel nebo iontovýměnných procesů. Tyto způsoby úpravy a zušlechťování lihu nacházejí uplatnění zejména při výrobě vysoce jakostních vodek. The article gives overview of various methods of alcohol and alcoholic beverage producers to ensure the required quality of alcohol and its possible refinement. This applies especially for the removal of fermentation by-products and accompanying substances from alcohol, which are undesirable mainly from the sensorial point of view. In addition to repeated rectification and purification, the properties of alcohol can be improved by means of adsorption methods from which the adsorption of substances on activated carbon is the most frequently used one. There exists a number of alternatives and possibilities how to increase this process. For alcohol purification, some other filtration and adsorption materials can also be used, such as techniques based on the contact of alcohol with gas, additions of various agents or ion-exchange methods.These ways of treatment and purification of alcohol can be applied especially for the production of high-quality vodka brands.
dcterms:title
Přehled metod purifikace lihu využívaných v nápojovém průmyslu Overview of alcohol purification methods used in beverage industry Přehled metod purifikace lihu využívaných v nápojovém průmyslu
skos:prefLabel
Overview of alcohol purification methods used in beverage industry Přehled metod purifikace lihu využívaných v nápojovém průmyslu Přehled metod purifikace lihu využívaných v nápojovém průmyslu
skos:notation
RIV/60461373:22330/09:00022489!RIV10-MPO-22330___
n3:aktivita
n14:P
n3:aktivity
P(2A-2TP1/124)
n3:cisloPeriodika
1
n3:dodaniDat
n13:2010
n3:domaciTvurceVysledku
n11:4521137 n11:9182284
n3:druhVysledku
n15:J
n3:duvernostUdaju
n16:S
n3:entitaPredkladatele
n17:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
335598
n3:idVysledku
RIV/60461373:22330/09:00022489
n3:jazykVysledku
n10:cze
n3:klicovaSlova
spirit; ethanol; purification; adsorption; activated carbon; ion-exchange resins
n3:klicoveSlovo
n9:adsorption n9:spirit n9:purification n9:ion-exchange%20resins n9:ethanol n9:activated%20carbon
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[616B58D0F765]
n3:nazevZdroje
Kvasný průmysl
n3:obor
n7:EI
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
2
n3:pocetTvurcuVysledku
2
n3:projekt
n12:2A-2TP1%2F124
n3:rokUplatneniVysledku
n13:2009
n3:svazekPeriodika
55
n3:tvurceVysledku
Siříšťová, Lucie Melzoch, Karel
s:issn
0023-5830
s:numberOfPages
5
n18:organizacniJednotka
22330