This HTML5 document contains 42 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n18http://localhost/temp/predkladatel/
n10http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n5http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
n14http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022137%21RIV10-GA0-22330___/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n11http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022137%21RIV10-GA0-22330___
rdf:type
skos:Concept n17:Vysledek
dcterms:description
Je všeobecně známo, že zdraví populace je silně ovlivněno lidskou výživou. Ke složkám potravin, které mají negativní vliv na zdraví konzumenta, patří tzv. prooxidanty (např. reaktivní kyslíkové sloučeniny) a na druhé straně ke složkám s pozitivním efektem řadíme přirozené antioxidanty (např. polyfenoly, vitamin C). V příspěvku je podán přehled antioxidantů (a prooxidantů) vyskytujících se v potravinách a vysvětleno jejich působení. Je všeobecně známo, že zdraví populace je silně ovlivněno lidskou výživou. Ke složkám potravin, které mají negativní vliv na zdraví konzumenta, patří tzv. prooxidanty (např. reaktivní kyslíkové sloučeniny) a na druhé straně ke složkám s pozitivním efektem řadíme přirozené antioxidanty (např. polyfenoly, vitamin C). V příspěvku je podán přehled antioxidantů (a prooxidantů) vyskytujících se v potravinách a vysvětleno jejich působení. It is generally known that the health of population can be influenced by composition of human nutrition. Pro-oxidants (e.g. free radicals) and natural antioxidants (e.g. polyphenols, vitamin C) belong to those components that ave negative and positive effect, respectively. Evaluation of thier content in food has a rising importance. This contribution gives the list of food antioxidants (and prooxidants) and elucidates their function in food.
dcterms:title
Antioxidanty potravin Food antioxidants Antioxidanty potravin
skos:prefLabel
Antioxidanty potravin Antioxidanty potravin Food antioxidants
skos:notation
RIV/60461373:22330/09:00022137!RIV10-GA0-22330___
n3:aktivita
n15:P
n3:aktivity
P(GA525/06/0268)
n3:cisloPeriodika
5
n3:dodaniDat
n11:2010
n3:domaciTvurceVysledku
n5:8995354 n5:6962238
n3:druhVysledku
n13:J
n3:duvernostUdaju
n9:S
n3:entitaPredkladatele
n14:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
303519
n3:idVysledku
RIV/60461373:22330/09:00022137
n3:jazykVysledku
n6:cze
n3:klicovaSlova
antioxidant; prooxidant; food
n3:klicoveSlovo
n16:prooxidant n16:food n16:antioxidant
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[CFF53F2533D7]
n3:nazevZdroje
Výživa a potraviny
n3:obor
n12:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
2
n3:pocetTvurcuVysledku
2
n3:projekt
n10:GA525%2F06%2F0268
n3:rokUplatneniVysledku
n11:2009
n3:svazekPeriodika
64
n3:tvurceVysledku
Kvasnička, František Ševčík, Rudolf
s:issn
1211-846X
s:numberOfPages
3
n18:organizacniJednotka
22330