This HTML5 document contains 42 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n14http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n9http://localhost/temp/predkladatel/
n13http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n20http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
n7https://schema.org/
shttp://schema.org/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n10http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019088%21RIV08-MSM-22330___/
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n12http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019088%21RIV08-MSM-22330___
rdf:type
skos:Concept n18:Vysledek
dcterms:description
Cílem této práce bylo stanovit základní fenotypické vlastnosti a lytické schopnosti kmenů laktokoků (NIZO R5, NIZO B643, HMM 81 and AM2) v různých médiích. Všechny kmeny byly na základě fenotypových vlastností určeny jako Lactococcus lactis subsp. lactis (tolerance k pH (9.2, 9.6), NaCl (2; 4 a 6,5 % w/w), methylenové modři (0.1 % w/w), hydrolýza argininu , fermentace citrátu , produkce nisinu , MICnisinu), přestože kmen AM2 byl v mikrobiologických sbírkách veden jako Lactococcus lactis subsp. cremoris. Lytické schopnosti laktokoků byly měřeny v citrátovém pufru při teplotě 13°C po dobu 12 dní. Lactococcus lactis subsp. lactis NIZO B643 se choval jako středně lytický kmen (buněčná lyze 10 až 30 %) a ostatní kmeny Lactococcus lactis (NIZO R5, HMM 81 a AM2) byly určeny jako vysoce lytické (buněčná lyze vyšší než 30 %). Přítomnost termoindukovatelného profága u kmene AM2 se nepodařilo zvýšením teploty prokázat (v LM17 bujónu při teplotě 30 a 39 °C po 8 h). Také ostatní kmeny Lactococcus lactis (NIZO R5 This work was aimed at basic phenotypical characterizations and lytic abilities of Lactococcus lactis strains (NIZO R5, NIZO B643, HMM 81 and AM2) in different media. All strains were specified as Lactococcus lactis subsp. lactis on the base of phenotypical characterizations (pH tolerance (9.2, 9.6), NaCl tolerance (2; 4 a 6,5 % w/w), methylen blue tolerance (0.1 % w/w), arginine hydrolysis, citrate fermentation, nisin production, MICnisin), although the AM2 strain was kept as Lactococcus lactis subsp. cremoris in world microbiological collections. Lytic abilities of lactococci were measured in citrate buffer at the temperature 13°C after 12 days. Lactococcus lactis subsp. lactis NIZO B643 was located as medium lytic strain (cell lysis was from 10 till 30 %) and Lactococcus lactis strains (NIZO R5, HMM 81 and AM2) were located as highly lytic strains (cell lysis were more than 30 %). No prophage was released in Lactococcus lactis AM2 during assignment of presence of thermo-inducible prophage in lact Cílem této práce bylo stanovit základní fenotypické vlastnosti a lytické schopnosti kmenů laktokoků (NIZO R5, NIZO B643, HMM 81 and AM2) v různých médiích. Všechny kmeny byly na základě fenotypových vlastností určeny jako Lactococcus lactis subsp. lactis (tolerance k pH (9.2, 9.6), NaCl (2; 4 a 6,5 % w/w), methylenové modři (0.1 % w/w), hydrolýza argininu , fermentace citrátu , produkce nisinu , MICnisinu), přestože kmen AM2 byl v mikrobiologických sbírkách veden jako Lactococcus lactis subsp. cremoris. Lytické schopnosti laktokoků byly měřeny v citrátovém pufru při teplotě 13°C po dobu 12 dní. Lactococcus lactis subsp. lactis NIZO B643 se choval jako středně lytický kmen (buněčná lyze 10 až 30 %) a ostatní kmeny Lactococcus lactis (NIZO R5, HMM 81 a AM2) byly určeny jako vysoce lytické (buněčná lyze vyšší než 30 %). Přítomnost termoindukovatelného profága u kmene AM2 se nepodařilo zvýšením teploty prokázat (v LM17 bujónu při teplotě 30 a 39 °C po 8 h). Také ostatní kmeny Lactococcus lactis (NIZO R5
dcterms:title
Základní charakteristika a buněčná lyze kmenů Lactococcus lactis Basic characterization and cell lysis of Lactococcus lactis Základní charakteristika a buněčná lyze kmenů Lactococcus lactis
skos:prefLabel
Základní charakteristika a buněčná lyze kmenů Lactococcus lactis Basic characterization and cell lysis of Lactococcus lactis Základní charakteristika a buněčná lyze kmenů Lactococcus lactis
skos:notation
RIV/60461373:22330/07:00019088!RIV08-MSM-22330___
n5:strany
77-80
n5:aktivita
n16:Z
n5:aktivity
Z(MSM6046137305)
n5:dodaniDat
n12:2008
n5:domaciTvurceVysledku
n13:5617766 n13:5765943
n5:druhVysledku
n8:D
n5:duvernostUdaju
n15:S
n5:entitaPredkladatele
n10:predkladatel
n5:idSjednocenehoVysledku
461696
n5:idVysledku
RIV/60461373:22330/07:00019088
n5:jazykVysledku
n11:cze
n5:klicovaSlova
cell lysis; Lactococcus lactis
n5:klicoveSlovo
n6:cell%20lysis n6:Lactococcus%20lactis
n5:kontrolniKodProRIV
[7BCDE0D78FC5]
n5:mistoVydani
Praha
n5:nazevZdroje
Celostátní přehlídky sýrů - Výsledky přehlídek a sborník semináře Mléko a sýry
n5:obor
n17:GM
n5:pocetDomacichTvurcuVysledku
2
n5:pocetTvurcuVysledku
3
n5:rokUplatneniVysledku
n12:2007
n5:tvurceVysledku
Šviráková, Eva Abrlová, Magdaléna Plocková, Milada
n5:zamer
n20:MSM6046137305
s:numberOfPages
270
n14:hasPublisher
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
n7:isbn
80-7080-620-6
n9:organizacniJednotka
22330